Šećerna repa 2024

Ova je najbolje zasticena od cikada i ostalih stetocina :D.

Na nekoliko lokacija je potvrdjeno da u zakorovljenim njivama nema trule repe.

Kod mene danas ode kamion u vrbas 12% trule samo kroz maus

Drugi kamion totalno očistili prebirači u Kovačici oko 15%

Šta je interesantno još.
Jedan deo parcele je bio čist i tamo vidim jako puno istrulele repe .Ovde gde je korov bio sva je tu.
Meni ovo sve lici na problem vrućine, zračenja itd a nikako na cikade...
Ako budem sejao repu napraviće jedan test.Stavicu kad krene vrućina iznad jednog dela zasenu da vidim ima li razlike

Proizvodnja šećerne repe u ovoj godini je bila izuzetno teška. Ekstremne temperature i suša tokom jula i avgusta su izuzetno pogodovale za razvoj korenove vasi i repinog moljca. Trule i propale repe ima na svim njivama u celoj Vojvodini. Ono sto je neophodno jeste razlikovati uzrocnike truleži, tipove, razvoj truleži i na kraju ukupan gubitak zbog nastale truleži. Uzročnika ima više i možemo razlikovati primarnu trulez uzrokovanu prvenstveno rizoktonijom i sekundarnu prouzrokovanu makrofominom, fuzarijumom i ostalim saprofitnim gljivama.
Takodje imamo razlicite okidače za pojavu sekundarne truleži ove godine.
Fitoplazma je broj jedan u pojedinim regionima, prvenstveno severnog i srednjeg banata, kao i pojedinih delova Srema. Posto su vektori počeli da lete i zarazavaju šećernu repu jako rano te biljke su trenutno prakticno dezintegrisane i ne ulaze u kombajne i u fabrike. Sada najveći problem pravi makrofomina koja se javlja na biljkama koje su bile izložene najviše stresu od insekata, prvenstveno mislim na korenovu vas i repinog moljca, kao i nematodama. Kako razlikovati ova dva tipa sekundarne truleži. Repe koje su bile izložene Fitoplazmama prvo postaju gumenaste i trulez kreće od repa korena. Kod drugog tipa trulez kreće ili od glave repe ili srednjeg dela korena, bez pojave gumoze. Te repe ne mogu lako da se izvade iz zemlje, za razliku od gumenih koje se bukvalno fizički odvoje od zemljišta. Takodje drugi tip truleži uglavnom se javlja u oazama. Bilo je te truleži i prošle godine, ali u daleko manjem procentu.
Na slikama koje ću vam prikazati ćete lako videti te razlike u truleži i izgledu repa.
Trulez izazvana fitoplazmom i gumena repa isto zaražena fitoplazmom.
Trula repa koja nije zaražena fitoplazmom
Poredjane jedna pored druge
Zdrava repa.

@zcurcic Pozz.Sta kazes na postove gore u vezi zakorovljenih parcela i zdravijih repa na istim ,spram cistih i trulih parcela ?.
Ima logike. Uspostavi se drugačija mikroklima. Takodje korenova vas se umnaza i na korovima, pogotovo na pepeljugi.
Nase iskustvo sa instituta ove godine je sledeće. Kasna setva 29. April. Dosta zakorovljena repa. Truleži jako malo. Najverovatnije kada budemo vadili repu, trule repe neće ni biti jer će se sve bolesne repe prakticno raspasti. Bez prskanja protiv cerkospore u jednom delu. Ogledi tretirani samo jednom protiv cerkospore.

Ima logike. Uspostavi se drugačija mikroklima. Takodje korenova vas se umnaza i na korovima, pogotovo na pepeljugi.
Nase iskustvo sa instituta ove godine je sledeće. Kasna setva 29. April. Dosta zakorovljena repa. Truleži jako malo. Najverovatnije kada budemo vadili repu, trule repe neće ni biti jer će se sve bolesne repe prakticno raspasti. Bez prskanja protiv cerkospore u jednom delu. Ogledi tretirani samo jednom protiv cerkospore.
Inače najgori smo bili po truleži unazad nekoliko godina. Nismo koristili insekticide ove godine.

Ja sam u sredu izvadio 6,3 ha. Za sada sam prezadovoljan trulez kako koji kamion od 0 pa do 3% (prosecna 2,4) ocekivano da ce me zaklati na digestiji koja se kretala od 15 do 16 (prosek 15,5) .

Prinos plative repe 78000 / ha.

Ostalo mi je jos 1,5 ha blizu sela,ta mi je najbolja bila od samog starta videcemo sta ce biti sa njom. Nesto se razmisljam da je oprskam bakrom (taman mi toliko ostalo).

Ovde ljudi imaju repe od 3,5-4 vagona po HEKTARU, dakle kod vas stvarno ove godine nije bilo suše!!!

Dobrinci su ove godine dobijali kišu, a mi smo od njih desetak kilometara vazdušnom linijom i ni jednu od tih padavina nismo dobili

Mićo nismo je bas tako često dobijali. Poslednje sto je palo je bilo pocetkom jula i tada smo dobili 70l,posle toga 2 meseca bez padavina

Znam i ja u mojoj okolini neke koji bacaju stajnjak ali dzaba bez vlage sve.Tu kisu pocetkom jula mi nismo ni upola toliko dobili.

Bilo je reci da je tamo u tom delu atara zalutao neki oblak u zetvi i da je palo nekih 10l kise,ali to na onu suvocu nisi mogao primetit.
Inace to je niza zemlja u ataru pogodna za secernu repu. E sad videcemo sta ce reci ove dve parcele kod sela (1,5ha) tu repa nije bila nikad i jako lepo na oko izgleda.

Ako pravim poredjenje onih pola hektara sto sam izvadio pre 20 dana i ovo sada posle ove kise dosao sam do zakljucka da joj je kisa ipak pomogla. Ispada da je skoro vagon po jutru napravilo kila.

Ja prezadovoljan kod mene jedina kultura koja je donela ozbiljan profit ove godine.

Nazad
Vrh