Šećerna repa 2013

Koje strane sorte planirate sejati ove godine?

• Giraf

Glasovi: 3 8,8%
  • Original

Glasovi: 16 47,1%
  • Leopard

Glasovi: 2 5,9%
  • Jasmina

Glasovi: 4 11,8%
  • Marianka

Glasovi: 5 14,7%
  • Serenada

Glasovi: 1 2,9%
  • Alfonsa

Glasovi: 0 0,0%
  • Asketa

• Gazeta

• Horta

• Ukupno glasača
    34
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Realno gledano SES je po meni ispred svih. Ipak se bave samo repom. KWS i Syngenta me nisu odusevili prosle godine. Pucaju na velike povrsine i sa brojnim kulturama, pa se i tu nadju losije sorte. Strube siri posao, ali im je repa primarna i tu su negde izmedju SESa i ove druge dve. NS ima svoje prednosti, tolerantnost na cerkosporu i definitivno utice na nizu cenu semena ostalih kompanija. Tajfun zaista ima izuzetno visok sadrzaj secera, ali prinos korena trpi. Italijane i Grke ne bih ni komentarisao. Ne bih bio u kozi onih kojima su to djubre uvaljivali, pa bilo to i dzabe.
potpuno se slazemo, s tim da nismo imali ns seme na njivama, pa nebih komentarisao ih, ali isprobacemo ih.

Slažem se kolegom zćurčić Sesvanderhave se zadnjih nekoliko godina nalazi na prvom mestu a njihovu sortu Orginal sejem zadnje dve godine i prezadovoljan sam.

Poslednja izmena:
Imam neke informacije za šećeranu Žabalj,
Cena repe 4.8 din ili devizna zagarantovana 41 Eu ton.
Subvencija za seme 0,3 Sj,
I sretstvo gratis za pipu i jedno za cerokosporu, stimulacija za nečistoću manju od 12% za svaki procenat 10 din po toni,
Ovo za seme neznam jeli tačna informacija ali kako sam shvatio da će da stimulišu samo Grčko seme -Maribo

Bice to jos povoljnije,izjebali narod nece da seje,pa sad oce po svaku cenu da ih vrate,tako mi danas pricali sefovi iz Pecinaca.

U Žablju 0,3 sj po hektaru gratis ,značina 30 ha dobiješ 10 sj ali samo grčko i kws rit .Svakako to dobijaš,bez obzira koliko semena uzmeš, pa ako oćeš baci jer će ga i oni verovatno baciti.Bolje je bilo 5000 umanjenje po sj,miroslave i beskamatni avans u maju 12500 po ha za sačuvane površine.U Žablju je utovar mausom besplatan ako ga dočekaš.

Znaci daju vam seme doradjeno u mom selu, Koliko znam postoje samo Bianca i Rama u doradi kod nas. Ali to su starije sorte.

Imam neke informacije za šećeranu Žabalj,
Cena repe 4.8 din ili devizna zagarantovana 41 Eu ton.
Subvencija za seme 0,3 Sj,
I sretstvo gratis za pipu i jedno za cerokosporu, stimulacija za nečistoću manju od 12% za svaki procenat 10 din po toni,
Ovo za seme neznam jeli tačna informacija ali kako sam shvatio da će da stimulišu samo Grčko seme -Maribo
Zezali proizvodjace godinama i niko vise nece da je seje pa sada sa lepom cenom hoce da navuku ljude da ponovo seju ali nemojte zaboraviti da vam oni odredjuju necistocu i digestiju pa da na kraju ta cena bude 20e tona.
Bio sam neki dan na predavanju i Katica Skrbic sa instituta u SM kaze da su odneli kontrolni uzorak (pod sifrom, bez imena sorte) u Zabaljsku seceranu gde su im odredjivali digestiju do 19% a u pecincima gde su predavali repu digestija 16% pa vi sad vidite sta moze seljak da ocekuje ako su ovi tako prosli.

Alepo sam im govorio pre neku godinu da će ići po kućama da ubeđuju da se seje repa a oni samo šišaj, i sada kad ostaju bez sirovine na sve moguće načine pokušavaju da privole proizvođače.

Ne znaju da na njivi možete da proizvodite šta hoćete, a da u šećeranama može samo repa da se preradjuje.
Mada i dalje mi nije jasno zbog čega praviti ugovore sa seceranama, kada maltene dobijete iste uslove na kraju.

Nikola,ma samo kažem za mausa zbog ovih 12% nečistoće.Uzorak mugu vaditi kako hoće ali činjenica je da u istom kamionu ispod mausa ima 2t manje nego ispod holmera sa iste njive(bila situacija da je holmer sipao na gomilu pa kad smo došli da tovarimo neke je direktno tovario a neke maus sa gomile).
Što se cene tiče to je relativno,ove godine je senta platila najviše 5,1 a prosečna neč.14,2 a dig.16,1 što ispada manje nego u crvenki gde je cena bila 4,89 a neć.11,9 a dig.17,1(cena srs a podaci prosek cela kampanja)
4,8+pdv05,2 koliko misliš da će biti pšenica?

Kod nas sirovinci iz obljizne secerane ubedju ljude kao nikad do sada da seju repu,obecavaju cak i pticije mleko ljudima samo da bi sejali repu:haha:,ali neide im bas za rukom ljudi nece da je seju barem ove godine

Pa vala dosta ljudi se opametilo, i proteklih godina su dobro naučili taktiku šećerana, jer krajnju cenu neodređuju uslovi na početku godine, već to koliko će šećerana da "udeli" poljoprivrednicima prilkom "merenja" digestije i nečistoće. Toliko uloženog truda, nerviranja, zajeb...., i otimanja, oko repe, meni šećerane više nemogu da plate !!!

To si upravu,i ja sam odustao,sta se ja tu jebavam sa njima,imam svu mehanizaciju,skidam kako ja hocu i kad hocu...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh