Šećerna repa 2013

Koje strane sorte planirate sejati ove godine?

• Giraf

Glasovi: 3 8,8%
  • Original

Glasovi: 16 47,1%
  • Leopard

Glasovi: 2 5,9%
  • Jasmina

Glasovi: 4 11,8%
  • Marianka

Glasovi: 5 14,7%
  • Serenada

Glasovi: 1 2,9%
  • Alfonsa

Glasovi: 0 0,0%
  • Asketa

• Gazeta

• Horta

• Ukupno glasača
    34
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jeste nema razlike kad ima kise!Kada nemakise tek kako se primeti repiste evo prosle godine,predusev repa 700-800kg/kj.soje a gde je bio soja ili kukuruz predusev 1000-1250kg/kj lako je izracunati razliku nije mala,pogotovo kada je soja bila 70din/kg.

Agrotehnika

Mesto soje u plodoredu
Strnine su čest predusev soji u našim uslovima, rano napuštaju zemljište, žetveni ostaci se mogu izneti ili dobro usitniti, a ljuštenjem ili tanjiranjem strnjike uništavaju se korovi. Sve to omogućava blagovremenu i kvalitetnu osnovnu obradu i čini strnine dobrim predusevom za soju.
Kukuruz je povoljan predusev za soju ukoliko se kukuruzovina dobro usitni i zaore. Ograničavajući faktor mogu biti herbicidi na bazi triazina zbog rezidualnog dejstva.
O vrednosti šećerne repe kao preduseva za soju postoje različita mišljenja. U intenzivnoj proizvodnji šećerna repa je dobar predusev za većinu ratarskih biljaka.
Međutim, višegodišnji nedostatak padavina, smanjena upotreba stajnjaka, u zemljištu čija je biogenost značajno smanjena, obrada i đubrenje za šećernu repu nemaju odgovarajući uticaj na naredni usev.
Suncokret i uljana repica su vrlo rizični predusevi za soju zbog zajedničkih bolesti.
Soju ne treba gajiti u monokulturi, ni posle drugih leguminoza. Bolesti, kontrola korova, bolje iskorišćavanje zemljišta i bolji prinos su razlozi zašto soji treba pažljivo odabrati mesto u plodoredu.
Soja kao leguminoza popravlja strukturu zemljišta i obogaćuje ga azotom. Ako se u zemljištu ne nalaze velike količine azota, a kvržice na korenu su dobro formirane, 60 do 70% azota potrebnog za formiranje biomase usvaja se iz atmosfere .

Zato od profita na repi oduzeti 10 posto prinosa sledeceg useva. Oko prinosa sledece kulture na repistu sam nekoliko puta razgovarao sa raznim ljudima. Tu je jako bitno, koliko djubriva koristite posle repe ili se oslonite da repa nije sve potrosila?

@nikola indjija
Zato samo da mi je naci Giraf ili Original u slobodnoj prodaji i komsijama da prodajem repu!

Niko ozbiljan u zemlji SRBIJI neće ozbiljno uzeti ponude iz hr jedino 100% avans.Bojčetić@ do sada niko sa ili bez ugovora nije dobio višu cenu zato što je slobodna repa.Ove godine matijeviću je za 1000ha bila ista cena ko i meni,a kamoli za 10 ha.Mnogo je važnije od cene sistem određivanja nečistroće i nigestije.
Repa je odličan predusev za soju i kukuruz a prošlu godinu netreba porediti ni sa čim .

Niko ozbiljan u zemlji SRBIJI neće ozbiljno uzeti ponude iz hr jedino 100% avans.Bojčetić@ do sada niko sa ili bez ugovora nije dobio višu cenu zato što je slobodna repa.Ove godine matijeviću je za 1000ha bila ista cena ko i meni,a kamoli za 10 ha.Mnogo je važnije od cene sistem određivanja nečistroće i nigestije.
Repa je odličan predusev za soju i kukuruz a prošlu godinu netreba porediti ni sa čim .
To ti mislis

ja radim 11 hekt a on jos manje a nama placaju svi jednako i samo mogu da se molim bogu da me ne skenjaju na uzorkovanju

Jel se odnosi na ovo za predusev? Kod nas se tako pokazalo verovatno jer ima dosta kalijuma u zemlji(dok ne obrnemo repu par puta) a najviše sam mislio zbog korova jer repa bude skoro skroz čista pa sa sojom nema tih problema.
Jel neko od članova ide u petak u Bečej na ovo predavanje što šećerana Žabalj organizuje?

Jel se odnosi na ovo za predusev? Kod nas se tako pokazalo verovatno jer ima dosta kalijuma u zemlji(dok ne obrnemo repu par puta) a najviše sam mislio zbog korova jer repa bude skoro skroz čista pa sa sojom nema tih problema.
Jel neko od članova ide u petak u Bečej na ovo predavanje što šećerana Žabalj organizuje?
Ne nego na Matijevica

Siguran ,video fakture.Jedino mu je odobreno 5% marže kao da je organizator.Pošto nisu bili zadovoljni bilo je optužbi da im kradu šoferi.krade šećerana na uzorkovanju kradu ih jadne i naivne poštene svi ko god stigne(upravnik na zlatici bivši načelnik policije o čemu će nego o lopovluku)::vadjenje_repe::

Dali je Šećerana Senta izašla sa uslovima za setvu.

Jeste,ja sam bio u ponedeljak i sedeo sa kljucnim ljudima,mislim da to ne moze nigde sem u Senti i ako budem sejao repu radicu sa njima.Uglavnom sto sam ih pitao:
1.Prosek digestije u prosloj godini kod njih je bio 17%
2.Prosek necistoce takodje u prosloj god od 10-14%
3.Imate mogucnost prisustva u labaratoriji,dovodjenje svog tehnologa,nosenja repe na institut
4.Kontrola merenja na drugim vagama
Sto se tice uslova proizvodnje:
1.Cene zagarantovana 4,8 + pdv sto izadje 5,18din po kilogramu
Za ostalo me mrzi da pisem ali mislim da je ovo sto sam vam rekao dovoljno da uporedite sa ostalim seceranama.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh