ŠAROLE ovca

Ma nije to zalosno to je nasa mila majcica Srbija ,pa ti mislis da to samo kod nas tako. Pa Holandjani menjali usne markice pri uvozu krava a nasi nece .

Šarole ovca

Kolega majilovac ako moze malo podataka iz tvog iskustva. Kolika je plodnost kod tvojih šarolea dali radiš sinhronizaciju, dali je parenje isključivo sezonsko. Ja imam samo dva ženska grla pa me interesuju iskustva više odgajivača jer razmišljam da uvećam broj plotkinja ove rase. Hvala unapred.

sinhronizaciju neradim,plodnost kod dviski kodmene se kretala oko 160%,kod mene ovce imaju od 190 do 210 posto stim sto moram reci da je to drugo jagnjenje,po mojim iskustvom ako neodvajas ovna od ovaca ocekuj vansezonsko jagnjenje za ovaj komentar ce me kritikovati svi ali pricam iz prakse,nije obavezno ali desava se sve zavisi od grla i hrane,ove godine imam jagnjenje u februaru i junu za sad pa ce mo videti za dalje,recimi dali iz uba si kupio svoja grla

Ja sam cuo da ljude deru za jagnjad ovde 350 e a u Francuskoj toliko kosta sjagnjena dviska a ovnovi su od 450 e pa navise ,takodje svi ovnovi su sa zavrsenim performans testom .

ja nemam te informacije,radim na uvozu na 60 grla gde cena stize do 550 za dviske a 970e za mladog ovica sa svim papirima i prevozom za srbiju stim sto je karantin tvoj i licni troskovi za odabir,to su informacije koje ja imam e dali cu se ja odluciti ili ne zavisi od finansija,ima ga jeftinijeg u srbiji naprimer kod nas i na jos par mesta

Šarole ovca

Grla sam kupio na farmi kod Uba a inače sam i sam iz te opštine. Opština je davala prošle god subvenciju za nabavku muških grla tako je podeljeno 50 ovnića i ljudi su uglavnom zadovoljni. Šarole u čistoj rasi kao i sve visoko produktivne rase ako nemaju adekvatne uslove daju daleko slabije rezultate od primitivnih rasa. Ja moja šarole grla držim posebno i drugačije hranim od ostalih ovaca. Primetio sam da su mi se dviske šarolea kasnije mrkale nego što sam očekivao za razliku od poluromanovih iako su bile u istim uslovima.

b5n0ua.jpg
evo jedne slike od jednog odgajivaca koga sam poseto,ovako izgledaju na losoj hrani,doduse u jasala sam video samo toluzinu

stado kodnjega broji oko 20seta,bio bih red i reci da su ove dviske sjagnjene,jagnje se u februaru,nemam vise slika od njih jer i ovo jedva slikano tel,jos interesantnije da se prodaju kao priplodna grla....razumem ja sve ali nehraniti ovce a prodavati kao priplodno grlo i nije neka fora
Post je spojen: [time]1294775932[/time]

Zeleo bih da u okviru ove teme makar malo spravim nepravdu prema jednom odgajivacu ove rase, koji je prvi u Srbiji dobio dozvolu za uvoz i tako "probio led" a zahvaljujuci toj cinjenici su i "momci sa Uba" izdejstvovali dozvolu za sebe.
U pitanju je g.Kaljevic Djordje, koji je uvezao daleko manji broj grla ali vrlo kvalitetnih!

grla su kvalitetna a jasle nije,znamo se ja i djordje dobro,imam par njegovih linija i postujem ga kao coveka,korektan covek svaka mu cast,djordje je svoje stado smanjio na 15 komada zbog vremena i posla koji radi

kolega tar je u temi jagnjecepecenje izbacio jednu stranicu na egleskom uvezi nekih rasa gde je spomenuta i sarole,kodnjih je drugaciji naziv nazivaju je vendeen ram,na toj stranici se moze dosta detalja videti,neznam kako da prebacim taj post na ovu stranicu,naprimer da je normalno za ovu rasu da se jagnji 3 puta u 2 godine,da su i za brcka i ravna podrucja,za uzgoj na jasala ili pasi itd.vredno je pogledati

majilovac je napisao(la):
kolega tar je u temi jagnjecepecenje izbacio jednu stranicu na egleskom uvezi nekih rasa gde je spomenuta i sarole,kodnjih je drugaciji naziv nazivaju je vendeen ram,........................................... uzgoj na jasala ili pasi itd.vredno je pogledati

Evo kolega majilovac i ovde pomenutog linka:

http://www.sheep101.info/breedsW-Z.html#Voskop

:ppozdrav:

Odgovor

E j...š ga ja tek u vojsci naučio latinicu. Učili nas ruski u školi takvo vreme bilo. Moramo angažovati prevodioca ili ponekad prepričajte o cemu je reč.

Nazad
Vrh