Reprodukcija ovaca

Najbolje postavi pitanje u temi Avasi ovca ili posali p.p.clanu Bokuman,on ima najvise iskustva sa ovom rasom ovaca.
 
Ovce su pramenka x w a ovan je awasi inace ovo je ovcama drugo jagnjenje u 2012 godini prvo je bilo u pocetkom godine!
 
Pozdrav kolege ovcari!Zamolio bih vas da mi neko da pojasnjenje!Jedna od ovaca koja se mrkala 05.marta danas mi se opet mrkala zar to nije prevelik period za pomrkivanje!?Sta je u pitanju!Valjda bi taj period pomrkivanja trebao biti 15 do 20 dana!
 
Јесте превелики али могуће да јој прошло 3 тражења а не једно, или је могућа рана смртност ембриона услед лоше хране или стреса, па је поново тражила када се све унутра средило
 
Hrane se bas dobro imam desetak komada i ne zali se i ne stedi!Sijeno zito!Ovan je od prvog mrkanja stalno bio uz nju a da je prije trazila primijetio bih!Valjda ce sad biti pogodak!:osmeh:
 
Ja uvijek imam neko pitanje!Pustio sam ovna medju ovce i vidjeli smo da je pario par komada,primijeceni su skokovi!Nekolika zadnja dana samo je pratio ovce po cijeli dan ali bez skoka,one miruju i ne odvajaju se od njega!Nije mi jasno o cemu se radi nije se valjda premorio ili sta vec!Da li je moguce da je odradio posao u toku noci ... ili sta vec!?
 
Ja verujem da ih je omrkao.nema razloga da nije jer je ovan proveren.mozda se stidi:osmeh:
kod mene prosle godine nisam video ni jedan skok,pa su se sve ojagnjile.ne brigaj.
 
Danas dva komada ma momcina je to!Probao sam onaj Brundalov sistem sa razi uglavnom iz dana u dan se mrkaju!A sto se tice ovna Fugo mu je potpisao papire vjerovatno je dobar!
 
raz sadrzi dosta vitamina E koji utice na pojavu estrusa kod ovaca . ko nema razi onda moze da se preko injekcije da E-VITA SELEN i uz pojacanu ishranu izazove isti efekat
 
nisam probao suncokret, ali ako je bogat vitaminom E onda ce biti uspesno i sa njim
 
znate zašto kazem .kod zivinu se ubaci na 1kg hrane u zrnu 1 kašičica zejtina radi bolje oplođenosti jaja,vitamin e znači.
 
Reci mi kolega Pivac,da li mislis da se zbog toga ovce pare dan za danom?a pitao sam kako davas jer je na forumu bilo dosta price o naklijavanju zrna,pa me je zanimalo da li ste to radili.
 
ne mora da se naklijava, a ako bas hoces onda ide dnevno oko 300g po ovci.raz potopis u mlaku vodu jedno pola sata pa ga rasprostes u tankom sloju i pokrijes ga vlaznom krpom i drzizis ga u toploj prostoriji. povremeno ga kvasis prskanjem da ne bude suv i za dan do dva pocne da klija i pre nego sto pocnu iz klice da se formiraju listovi dajes ovci da krka i tako svaki dan jedno 10-15 dana
 
Reci mi kolega Pivac,da li mislis da se zbog toga ovce pare dan za danom?a pitao sam kako davas jer je na forumu bilo dosta price o naklijavanju zrna,pa me je zanimalo da li ste to radili.
Davao sam cisto suvo zrno bez ikakve pripreme a mislim da ima efekta!Raz sam davao ujutro a prekrupu i jecam popodne!Citao sam neke preporuke i reko ajde da probam!
I opret pitanje :osmeh:Sa koliko je ovnic spreman da pari!Imam problerma sa ovnom malo je agresivan ne smije se ucu medju ovce kad je on sa njima pa moram da ga micem a mnogo mi ga zao!Imam jos par ovaca da uparim pa bar da ga drzim dok to odradi a malca bih ostavio za popravni!
 
ako ti ovce jos uvek idu na pasu onda ga sapnes (vezes mu prednju levu nogu za zadnju desnu tako da moze da koraca ali ne moze da se zalece) , a uvece kada je u ovcarniku ga oslobodis da moze da odradjuje posao.zimi kad padne sneg ga drzi vezanog pa ga nocu odvezuj da slobodno seta medju ovce.najbolji ovnovi su od 3 do 5 godina
 
Sličan efekat kao i sa raži se postiže sa žitom. Čak sam i kod kunića koristio kada ženka neće da primi zeca.
Jednostavno se zrno dodaje u hranu i to kao što je kolega napisao do 300 grama po ovci.Dovoljno za dnevni obrok.
 
Nazad
Vrh