Bolesti paradajza u plastenicima

bolest.jpg

@ radni... Otprilike imamo isti problem :(
Jel' zna neko o kakvoj se boljki radi,lici mi na cadjavu plesan paradajza?
 
Ovo je nedostatak magnezijuma...probaj te naci magnezijum nitrat i jednom nedeljno folijarno tretirati ili ako mozete dodajte 1g na svaku biljku kroz sistem za navodnjavanje....
 
Hvala Tope,imas :ppozdrav:
[h=3]KRISTATM MAG – 100% vodotopivo đubrivo[/h]KRISTATM MAG je đubrivo bele boje u obliku kristala, 100% rasvorljivo u vodi. Sadrži magnezijum i azot u lakopristupačnom obliku. Sprečava pojavu hloroze i pojavu simptoma nedostatka magnezijuma. Pogodno je za đubrenje preko sistema za navodnjavanje i za folijarnu prihranu. U hidroponiji predstavlja izvor azota i magnezijuma.







Tope,jesi li mislio na ovako nesto?
 
@ topalovic s obzirom da sam i prije ovih fleka davao mg i ove i prošle god kako to da mi se ovo uvjek u isto vrijeme pojavljuje svake god,ja ipak sumnjam da nije do količine vode kojom navodnjavam (500l svaki drugi ili svaki dan na 100 kvadrata)i dali bi moglo biti do toga?uvjek postoji (ILI)
Dešava mi se i to da mi biljke krivo rastu vrhovi se ludo uvijaju krute su i debele.Dajem kalcijum, kalijum,mg,i 19:06:30-sad
Dali možda forsiram biljke,nemogu da budem pametan nikako..

- - - - - - - - - -

Prskao sam magnezijumom kako mi je topalović rekao i
kap po kap ali slabe vajde pa vas pitam jeli ovo bolest ili nedostatak,i dali vlaga u plasteniku imaju velik uticaj?
slika1363.jpg


- - - - - - - - - -

slika1361.jpg


- - - - - - - - - -

slika1358.jpg


- - - - - - - - - -

slika1355.jpg


- - - - - - - - - -

puno mi se proširilo pa bih voleo da čujem savjete i da reagujem da saniram dok se nisu počeli sušiti listovi.
 
nadovezujem se na predhodne moje postove i da vas pitam u vezi sušenja i opadanja cvjetova u plasteniku ,jeli se ova bolest proširila evo pogledajte smeđu fleku na cvjetu koji poslje otpadne ako je bolest o čemu se radi i čime da tretiram da spasim što se spasiti može.
slika1370.jpg


- - - - - - - - - -

slika1368.jpg
 
Izvini radni a koliki su ti plastenici i imas li zasenčenje,ja bih rekao da je tu pretoplo i da nemas insekte da opraše cvetove.
 
Pozdrav
nisam nikad zemlju nosio na analizu i imam osječaj koji me rijetko vara kada sumnjam na nešto a taj je da mi biljke slabo reaguju na prehranu koju redovno obavljam 1 put sedmično 0,5 kg na 500 l vode (starter,1,kalcijum,magnezijum,2,kalijum,3) zavisi u kojoj je fazi biljka,povremena folijarna prihranjivanja,+osnovno đubrenje prije sadnje 7:20:30 5kg na 100 kv.i stajsko 1 mali traktor.
Plastenici su 3 komada po 100m2 i nemam mrežu za zasjenjivanje i često je temp. previsoka ali svi ovi simptomi mi se dešavaju prije dolaska visokih temperatura ali sve je u redu i nikakvih problema nemam do onog trenutka kada biljka počne da ostavlja plodove i tada se javljaju ovakve nekroze na lišću.Na plodovima nemam nedostataka nikakve fleke samo su mi plodovi na drugoj i trećoj grani sitni i to me brine.Nemogu nikako da uzgojim biljku da je za vrijeme cjele vegetacije sve uredu, nekad mi fali cjeli i sprat cvjetova pa tek na sljedećem imam plodove.Volio bih da eliminišem stavke u koje sumnjam i da nađem odgovor i saniram problem .
 
Ne treba ti analiza za ph, kupi neki test ili lakmus. Toliko prihranjivanje bez analize može da bude kontraproduktivno, višak nekog elementa blokira drugi ili čak bude toksičan.
 
Kako da povecam vlaznost vazduha i smanjim temp. u plasteniku. Nabacio sam mrezu 35%, ali temp ide preko 40 stepeni, a vlaznost pada na 20%. U koje doba dana mi je najbolje da zaljevam biljke, sistemom kap po kap? Nicim nisam tretirao, 100 % organska proizvodnja. Polako pocinju da se uvrcu listovi, pa cisto da ne odu u krajnost i da mi ne strada 12 sorti paradajza, a nijedna nije F1!

http://postimg.org/image/c3w0v34av/
 
procitao sam negdje na forumu da je dobro prskati paradajz sa otopinom od žare 1kg na 10l vode i da odstoji 2sedmice nakon toga opet se razmućuje sa vodom odnos 1:3 sam koristio i prskao,medjutim posto je bilo hladnije vrijeme navece kada zaprscem sa zarom ostavim pola sata i zatvorim plastenik nakon 3ceg prskanja u roku od 12 dana pojavile su mi se svjetlije fleke na listu,poceo je da se susi i uvrće,zatim cvjetovi opadaju,a biljka i dalje nastavlja da raste i donje 2 rodne grane imam vec formiran plod..Mislim da je u pitanju plijesan lista interesuje me kako da zastitim ili spasim sto se moze,da li moze sa bijelim lukom sta ili ???
 
problem je u tome sto sam ja nakon prskanja malo provjetravao jer je bilo hladnije vrijeme pa sam zatvarao plastenik navece,stvarala se velika kolicina vlage interesuje me cime se moze popraviti stanje osim fungicidima
 
Preterao si sa prskanjem, a i previše ti je jak rastvor. Rastvara se 1/10 ili čak 1/20.
 
Za plesnivost lista prskaj sa switch 3 dana karenca. I ja imam to, jer sam prskao sa svakakvim bio stvarima protiv bele leptiraste vaši sa malo efekta.
 
a moze li mi neko objasniti sta ce se desiti do kraja sezone hocu li imati paradjza da uberem jer prve 2 rodne grane imaju,gore iznad list se susi cvjetovi venu i plod se slabo zameće,a stablo i dalje raste hoće li mozda gore na cvijetnoj 5-6 grani biti roda ili da otkinem taj vrh ??

Za plesnivost lista prskaj sa switch 3 dana karenca.
meni su bili rekli neki daconil i jos neko sredstvo sa O al ne mogu da ga nigdje nađem nestalo u apotekama pokusat cu sad da nadjem taj switch..jel puni naziv switch 62,5 WG i sta znaci karenca 3dana vidim negdje pise karenca 7dana ??
 
Nazad
Vrh