Bolesti paradajza u plastenicima

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.248
Lokacija
Apatin
Evo jedne novosti sa sajta pisvojvodina.com, a tiče se zaštite paradajza. Rejoni su Niš i Zrenjanin

Novosti o zaštiti paradajza

[FONT=&quot]Na području delovanja RC Niš paradajz u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi [/FONT][FONT=&quot]sazrevanja ploda (BBCH 81 do 89).[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Na feromonskim klopkama beleži se konstantna aktivnost moljca paradajza (Tuta absoluta). [/FONT]
[FONT=&quot]Vizuelnim pregledom registovano je prisustvo jaja i larvi moljca paradajza u minama na listovima paradajza.

[FONT=&quot]Za suzbijanje moljca paradajza neophodno je primeniti sve raspoložive nepesticidne mere kontrole koje su preporučene u prethodnim preporukama u cilju smanjenja populacije ovog štetnog organizma i redukovanje broja hemijskih tretmana.

...LINK[/FONT]
[/FONT]


Na teritoriji RC Zrenjanin, usevi paradajza na otvorenom se nalaze u u fazi od cvetanja do razvoja ploda (BBCH 61 – 71).

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo tripsa (Thrips spp) na 15% pregledanih biljaka. S obzirom na direktne štete koje nanose sisajući sokove, tripsi su značajni i kao prenosioci virusa, pa se proizvođačima preporučuje da nakon pregleda useva (metodom otresanja cvetova) sprovedu tretman


Nestabilno vreme praćeno čestim padavinama može dovesti do stvaranja povoljnih uslova za ostvarenje infekcije od strane prouzrokovača plamenjače paradajza (Phytophtora infestans)

...LINK

Posetite linkove da vidite koje preparate preporučuju.
 
Vrh