Setva graška u jesen

Proces je gore objasnjen. Ali vidi grasak je biljka koja moze da se seje tokom cele godine i relativno podnosi niske temperature. Ako ga rano posejes i udje velik u zimu moze da se desi da izmrzne u potpunosti i zato je bolje posejati u rano prolece, medjutim u februaru nikako ne moze da se udje traktorom u njivu i posle par godina isprobavanja ja sam ostao pri setvi u novembru jer iako nikne bude mali i ne smeta mu hladnoca+padne sneg ali u vecini slucajeva samo nallija i zamrzne se i sa prvim suncanim danima u februaru iznikne kao cetka gust. Je l' sada bolje ili zelis jos? :) U razgovorima sa agronomima sa instituta bilo je mnogo ubedjivanja da to ne radim ali nakon sto su videli 3 godine zaredom prihvatili su moju ideju kao jednu od mogucih datuma za setvu ner u tom slucaju moj grasak stize prvi na kvantas=veca cena.

E ovo je super odgovor. Naime ja sam pocetnik u povrtarstvu. ove jeseni po prvi put u zivotu sam poceo da radim nesto u polju. Zasejao sam luk, ali iz sememna. A ova prica o grasku mi se svidela, jer posto radim samo jednu parcelu ( za sad ) taman bi i ja to mogao sledece jeseni da probam. A svidelo mi se sto je tako kasna setva jer recimo moze da se odradi posle kupusa. A sad jos jedno pitanje. Ja sam mislio da posle luka posejem kukuruz secerac. Da li je to dobra ideja ili ima neko nesto da predlozi.
 
Mozes posle luka i grasak a mozes i kukuruz secerac, ali samo pod uslovom da imas zalivanje.
 
Nema ni trklji ni pritki niti bilo kakvih pomocnih sredstava jer su malko vece povrsine u pitanju od baste.
 
dragorade , koliko mi treba semena za 10 ari, cuo sam da se grasak tretira nekim bakterijama ( ako znas, a sigirno znas, ispisi nesto o tome ) da li svih 10 ari sejati istog dana, i kakav prinos mogu da ocekujem.
 
10-12 kila. Posej sve istog dana, nije to neka velika povrsina. Tesko je pricati o pfinosu jer zavisi od mnogo faktora a jedab je koje seme koristis, drugi je stadijum mahune u kojoj beres.

A grasak moze da se tretira Nitraginom pre setve a i ne mora. Radio sam i jedno i drugo i nema bas nikakve razlike.
 
Hvala dragorade, bas cu probati, a seme cu uzeti ono sto si i ti rekao iz instituta u smedervskoj palanci. Jos napisi kad to da uradim u novembru. Uskrs je 5 maja sledece godine. Nadam se da ce i moj luk do tada stici.
 
Sada imas semena i u Novosadskom institutu, tj. nakon moje svadje sa njima pustili su ponovo seme u prodaju tako da sam i ja meni uzeo u NS. Sam kraj novembra, cim ti se budu ukazali lepi dani, moze i pocetkom decembra.
 
pozdrav graskari :osmeh: ajde da i ja nesto priupitam @dragorade a zasto sejes na razmak izmedju redova 70cm? zar nece tada lakse polegnuti? ja moje sejem sejalicom za zito i to samo seju 4 lule koje se nalaze izmedju tragova tockova i kad naraste on polegne ali na jednu stranu tako da 3 reda nemaju dodira sa zemljom a na ovaj nacin mogu da posejem vise semena a samom tim racunam da je veci i prinos.
@vladamiric koliko vidim proizvodis mladi luk pa ako ti on ne stigne do 5 maja onda ga ne moj ni raditi, meni glavice luka stignu u drugoj polovini maja a srebrenjak na otvorenom treba da stigne u aprilu(jer uskrsi su obicno tada)
:ppozdrav:
 
Koje seme dragorade preporucujes?Ja sam posejao prosle godine 10 ari sorte pravonsalac
Nije mi jasno kako zavisi od stadijuma mauna??Ja berem cim se malo bolje napune,pozdrav i hvala unapred druze
 
@rekreativac Zato sto ako je razmak 70cm ima bolju prozracnost jer grasak napadaju bolesti velike vlaznosti i onda hoce da pocne da trune. A stocni sejem sa zitnom. A druga veoma bitna stvar zasto sejem na 70cm je branje, jako puno se uplete i na 70cm a zamisli kako se tek uplete i koliko ga je tesko brati kada sejes gusto kao sto ti radis. :)

@dubansr Druze, ima mnogo stranih sorti, ali Mali pravonsalac je nenadjebiv. Probao sam par americkih sorti i nisam zadovoljan jer naspram zelene mase koju daju nema toliko mnogo mauna. Pa recimo ako sacekas 5-7 dana za branje maune budu teze oko 25%, ali onda ne moze dugo da stoji i ima mauna koje vec pocnu da menjaju boju.
 
Da li ima negde u Beogradu da se kupi seme novosadskog instituta, ili cu morqati za novi sad
 
Nazovi institut i pitaj kod koga u Beogradu mozes da kupis njihovo seme fraska ili vidi da ti posalju brzom postom.
 
pozdrav dragorade. vidim da imaš iskustva sa graškom i da ti nije teško odgovoriti. koliko sam razumeo priprema, đubrenje kao i setva je kao i kod soje ili barem slična. da li se 70-tak dana vegetacije može računati kao validno obzirom da je jesenja setva u pitanju pa je i uračunati deo vegetativnog perioda u mirovanju. obzirom da je biljka posejana krajem novembra ili početkom decembra koliki joj je vegetativni period, na primer, bio prošle zime ako znamo kakvo je vreme bilo u februaru? i još nešto, ako imaš iskustva sa sortama 'maja','galija' i 'visak' bilo bi nam od koristi svaka informacija. otporne su na fuzarijum, virus enacij. mozaika, tolerantni prema plamenjači i antraknozama a i malo je jevtinije seme. meni posebno svaka informacija jer te dve sorte su mi dostupne u poljoapotekama valjeva. međutim spreman sam i da prihvatim i tvoje dosadašnje : da je provansalac nenadjebiv. ako imaš neki drugi predlog za ovo područje reci, neće mi biti teško da pozovem i naručim poštom, mada mi se ćini da će mi biti jevtinije da sam po seme odem. čini mi se da je grašak i najranija hrana za ovčice. za jagu i špricer ne brini barem toga ima. :veseljak::
 
Poslednja izmena:
Slicno kao kod soje. 70 dana vegetacije, ne racunas dane kada grasak spava, tj. ne radi jer se u nepovoljnim uslovima vegetacija pomera dok se ne steknu povoljni uslovi za nastavak vegetacije. Ito to se desilo i prosle godine. Iz iskustva ti kazem da ja grasak jos ni jednom nisam prskao od bolesti koje svi navode, desavalo mi se da se pojavi u postrnoj setvi rdja graska, ali to je mestimicno. E sad plamenjaca mi se uopste ne desava jer sejem na 70 i ova sorta nema tako visoko stablo i ima dobru provetrenost... Radio sam Maju sa Instituta u S. Palanci i nesto je ranija od Provansalca ako su uslovi dobri, ali procenat secera i kvalitet maune nije za uporediti a pogotovo kada se uzme u tehnoloskoj zrelosti radman zrna u mahuni.

Probaj staviti sve cetiri sorte i videces da se razlikuju, ali do to nije toliko strasno jer su to samo varijacije i ogledaju se u vegetaciji, broju zrna u mahuni i naravno kolicini zelene mase gde treba da ima sto vise grana a da stablo bude nize i onda ima vise mahuna. Ako ides na kvalitet moja izjava i dalje stoji.
 
Probao sam samo jedne godine, prilicno je bilo skupo seme i zato sam odustao.
 
@dragorade. po tvome iskustvu, parcelu koja nije obrađivana od žetve ječma, na kojoj ima strnjike, razne trave (ne puno), ambrozije (mestimično-na skupine) kako obraditi da bude spremna za setvu graška? da li bi trebalo tretirati total-herbicidom(ima li potrebe, vegetacija u proleće i sl.),u kojoj količini dodavati đubrivo (npr. 15-u) i kako obraditi (orati, tanjirati) parcelu. da li valjati posle setve? godina je takva kakva je a za setvu graška će se, valjda, moći pripremiti. kako će grašak u rano proleće zauzeti celu parcelu i napraviti sklop ne verujem da će biti nekih korova i trave ali barem da te konkretno pitam za celokupnu predsetvenu pripremu pomenutog zemljišta ! iako je slično soji, radi se o decembru mesecu. pozdrav!
 
Uzori i podrljaj isti dan kako bi razbio buse dok su sveze, i ako treba prodji setvospremacom pred setvu da to poravnas. Ako bude trebalo na prolece ces oprskati od trave ili jednostavno prodji spartacom, ali je grasak prilicno agresivan i 90% trave ugusi. Valjanje mu nece smetati, ali nije preko potrebno.
 
@rekreativac Zato sto ako je razmak 70cm ima bolju prozracnost jer grasak napadaju bolesti velike vlaznosti i onda hoce da pocne da trune. A stocni sejem sa zitnom. A druga veoma bitna stvar zasto sejem na 70cm je branje, jako puno se uplete i na 70cm a zamisli kako se tek uplete i koliko ga je tesko brati kada sejes gusto kao sto ti radis. :)
(vidim da mi jedan post nije prosao pa da ponovim nesto slicno). jel vi to berete mahune na njivi pa zato spominjete veliku zapletenost graska, ja moj pokosim traktorskom kosom(zadnjom,tj. bocnom, kako se vec gde kaze)i vilama natovarim na prikolicu i onda kuci odvajam mahune od stabla posto u to vreme kad stigne obicno su kisoviti dani a ovako se moze raditi pod supom, a zbog guste setve korova ima malo tako da ne prskam niti vrsim zastitu nekim fungicidima ili insekticidima(setva u martu)
 
Nazad
Vrh