Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE


  • Ukupno glasača
    136
Sa čime melješ to što ostane od kukuruzovine?

Evo s čim meljem

fotografija1176.jpg
[/IMG]

I dobijem

fotografija1183.jpg
[/IMG]
 
Njive komšijske i moje rodbine, većina njih nije prskala totalom. Imam na raspolaganju oko 7 ha. Jeftinija hrana ne postoji !
 
Da li imate problem sa cickom?Kod mene ja strasno.Dolazim na ideju da ih vise ne pustam.Nacickaju se jako puno pa se bojim da im to nece smetati preko zime.
 
Poštovane kolege, po kojoj ceni i gde nabavljate treber, sojine ljuspice, suncokretovu ljusku i kakva im je hranljiva vrednost u odnosu na kukuruz, zob ? Pitam informativno a interesuje sigurno i druge odgajivače . Hvala unapred !
 
Malo da se i ja pohvalim stadom obzirom na to sta pasu i jedu. Izgorelo sve , pokupe malo sasine i kukuruza u komsijinoj njivi posto je obrao kukuruz beracom i to im je . A u mojim u kojima je vestacka trava i zuti zvezdan ili cmilja kako je zovu u mom selu ostala samo suva kao seno , a one jejedu , samo puca.
 
Poslednja izmena:
Da pitam nešto, što se tiče puštanja i napasanja ovaca na sojištima, kakva su iskustva? Pošto znam da sirova soja ima dosta antinutritivnih tvari, ja sam zadnjih par dana puštao ali po nekih 15-ak minuta da se ne prejedu, bojim se držati ih duže pošto ih do sad nikad nisam puštao na sojište.
 
Može se produžavati polako do max sat vremena pre podne i sat popodne.Sve preko toga je rizično_Obavezno obratiti pažnju da li ima gomila soje koje naprave miševi i ako ih ima....obilaziti ih.
Pre dve godine se moj brat opustio, pošto su jele na sojištima više od mesec dana, pa ih je ostavio više od dva sata u popodnevnoj turi i sutra ujutro 6 komada.....zakopavanje.
 
Izbalirano 200 bala šarovine, da grickaju dok ne otvorimo silažu. Hteo sam da baliram i sojinu slamu ali je zbog suše sav list otpao pa je ostala samo stabljika, kao granje, odustao sam. Nadajmo se da će sledeća godina biti bolja !
 
Nazad
Vrh