Suša 2012

Ne bi se slozio sa tobom Bojceticu da je sve tako lako i jednostavno! Najlakse je reci! Razmisli malo vise koliko je to 1000kj po jednoj osobi odnosno dve. Samo po 300 kg vestaka na kj je 6000 vreca od po 50 kg a to sve treba uzeti kroz ruke. Na koji nacin mislis da ce ta jedna osoba sa jednim traktorom stici isprskati sve to za par dana. Sta ako vremenski uslovi mu ne dozvoljavaju? Ostaje parlog? Manite me toga da je vocarstvo teze. U vocarstvu jedino prilikom branja vocki treba angazovati vise radne snage. Njihov jedan ha ako ga merimo zaradom je jednak sa 30 ili vise ha u ratarstvu. Ako ne u danasnje vreme onda bar do juce je bilo tako!
Ratar ako se bavi i stocarstvom jednostavno nema vremena da dise 365 dana godisnje. Dok vocari imaju lufta da ispiju zimi svu rakiju koju su pekli.
Jednostavno se forsira neka prica koja nema veze sa zivotom i ne moze se ni uporediti jedna sa drugom. :ppozdrav:
loše ti poredenje jase bavim malo ratarstvom a više povrtarstvom o ulogu da ni nepričamo u 1kj jagoda treba uloziti 3-3500eu naravno ne frigo sadnice već običan rasad a u paradajz oko 800eu itd a kolko je ulog u jedan lanac ratarstva prema povrtarstvu ili voćarstvu..jakooo.. zanemarljiv,i dok naprimer svaki ubrani paradajz prolazi 2-3puta kroz ruke treba ga prvo ubrati onda natovariti pa istovariti ili prodati znači bilo koju stvar u povrtarstvu radnik mora tri puta tamo amo dok u ratarstvu nemora maltene ni iz traktora izlaziti, dok stočari po meni su od svih nas poljoprivrednika najviše angazovani ono su 365dana aktivni i tamo treba astronomska volja za takav poso tako da po meni u zadnjih par god Ratari u poljoprivredi su najveća gospoda (naravno svugde treba raditi),A to ako ratar nestigne oprskati pa nek obraduje kolko stigne a ne uzme 3-4-500 lanaca i kad dode suša kukuleeele kukuleeele na sve strane,Zato za sve postoji navodnjavanje ili se snosi rizik
 
rekao bi svasta ali me mrzi da se macujem sa ,,pismenima,, ja sam nepismen i bavim se poljoprivredom ali bi rado pokazao pomracenje meseca nekima sa dugackim jezikom. verovatno cu opet popiti disciplinsku od moderatora ali za nepravdu ne umem da cutim ::jako_besan::
 
Iskreno dolazimo do jednog bitnog zakljucka, da smo svi u pravu... Prema tome svako od nas vocar , stocar ili ratar primenju onu tehnologiju proizvodnje koja mu odgovara a koja mu donosi profit. Apsurdno je da centralna Srbija favorizuje merkatilni kukuruz i psenicu, ali stocarstvo, povrtarstvo i vocarstvo pod obavezno mora da forsira. Vojvodina bi u stocarstvu mislim konkretno u svinjarstvu i zivinarstvu bila neprikosnovena u Evropi. Drzava treba da napravi reonizaciju poljoprivrede i to je po meni kljuc svih problema.
Normalno struktura poljoprivredne proizvodnje se ne moze promeniti preko noci vec treba da postoji jasna strategija ali i aktiviranje skladisnih i preradjivackih kapaciteta, stabilizacija trzista kroz jacanje instituta robnih rezervi i moze se krenuti u ozbilju igru ali to ce se ocigledno desiti u Srbiji za jedno dvesta godina.
Koliko su stocari zavisni od ratara govori i podatak da je u Teksasu izbio kratak rat izmedju stocara i ratara. Povod za to je bio da su ratari uskratili stocnu hranu stocarima vec su isti hteli da izvezu u drugu zemlju. Odgovor stocara na to je bio da se podignu na oruzije zato sto bi bez uskracene stocne hrane propali. Rat je kratko trajao svega nekoliko dana i zavrsio se pobedom stocara iz prostog razloga sto su u to vreme raspolagali jakom konjicom. :osmeh::osmeh:
 
Poslednja izmena:
Jedan čovek šta god da ima ne može sam da obrađuje 1000kj.Jesi li ti dobro razmislio pre nego si doslovce "nešto" napisao.
 
Sigurno dosta toga se pise bez razmisljanja, tako da ne vredi polemisati o tome sta je teze. Po nekima paradajz je tezi od 50 kg. i plus treba ga vise puta uzeti kroz ruke.:osmeh:
@Skal ako pricas o ulaganju u vocarstvu po 1 kj onda zavrsi sa tim i napisi i o zaradi. Svako normalan zna da je ulaganje u vocarstvu mnogo vece nego u ratarstvu al zato je i zarada mnogo veca.
Samo da te podsetim da je prica krenula od toga da neko maltene sam moze da radi 1000kj u sto sam siguran da je nemoguce i van pameti je i diskutovati o tome. Aj objasni svima na koji nacin da neko navodnjava 1000 kj a parcele su mu podeljene na nekih 500 mesta? Nemojte petljati stvari i voleo bi da stvarno razmislite pre nego sto napisete svasta.


@Slobo pogresno mislis!!!
 
Neznam stvarno o čemu ljudi raspravljamo ? Pa naravno da svako radi ono šta hoće, šta je od dede naslijedio , kupio , uzeo pod zakup.. Ono šta zna ili mu je podneblje za to.Zašto neko poredi poslove , i zašto bi neko nekome trebalo da odredi šta je bolje za državu npr . Lično me boli k... za državu šta smo od nje ikad dobili osim poziva za rat i slično . Treba svako da gleda svoju porodicu i prijatelje i kako da ne propadne u tome šta radi , na vrijeme da se preorijentiše ako mu se tako učini .
Neki dan neko reče na tvu da malina ima više u svijetu od potražnje a soje recimo daleko manje i to za sledećih par godina , i šta sad , treba neko da natjera vodu da teče uzbrdo ??
 
Ocigledno niste dobro procitali moju poruku. Sa odogovrajucim masinama naravno da moze famoznih 1000kj. 4 kulture -psenica, kukuruz, soja, suncokret. Sigurno nece orati sa MTZ 82.1, vec sa nekim zapadnim traktorom 250-300ks koji ima ucinak od 2-3kj/sat. Za psenicu ce kristiti Horsch ili nesto poput toga (kao Pavle Nenadovic iz Vognja), pa se na cetvrtini povrsine plug nece ni koristiti, vec direktna setva. Ako podriva umesto oranja, jos brze se odradi po jedinici povrsine obrada. Vestak naravno da nece lomiti ledja sa dzakovima, vec ce koristiti dzambo vrece (vec koriste neki clanovi na forumu). Setva 7-8km/h sa osmorednom sejalicom, ucinak 5kj/sat. Ako ima 12 rednu sejalicu ucinak 8kj/sat. Za prskanje 15metara vucena od 3000l, oprska 25kj u turi. Spartanje kao i setva, jos brze... 4 kulture po 250kj, svaku moze da stigne da odradi korektno.
Poznajem coveka sto sve sam radi osim zetve i bacanja vestaka (ne koristi dzambo vrece, pa plati fizikalca) na 150kj i 50kj usluga sa 100ks traktorom i sve stize bez problema. Jos seje repu na 50kj kojoj treba paznje i vremena 3 puta vise nego kukuruzu i soji.

Dodatak:
Kvaka je sto modernom mehanizacijom se smanjuje fizicki rad coveka - svodi se na voznju traktora. Masine su sve vece i jace. Ucinak po satu stalno raste. U vocarstvu to ne moze. Ne veredi traktor od 200ks kad je red sljive na 4m i mora mali traktor da bi se provlacio. Ne mozes da teras brze, jer nece dobro biti oprskano itd. kad dodje berba treba da angazujes pola sela da bere.
 
Poslednja izmena:
Iskreno dolazimo do jednog bitnog zakljucka, da smo svi u pravu.
To je poenta. I da svi treba da budu ravnopravni. Podjednak sam protivnik neravnomernih subvencija, dokapitalizacije pokradenih banaka, i davanja plata proleterima za beskonacni nerad. Da li ce neko zaradjivati ove godine vise ili manje, odredice ugalvnom ponuda i potraznja. Nama je cilj da poljoprivredne proizvode izvozimo, i prema tim trzistima cemo se i ravnati. Tako ce jedne godine zaradjivati jedni, druge godine drugi, a strategija treba da nam omoguci kakvu takvu izvesnost, i ne gledanje u tudj tanjir. Uz strategiju, zakone, i njihovu primenu stvari bi se vrlo brzo dovele u red. Tako da bi onaj ko vidi interes i ima znanje radio povrce ili sta vec drugo. To bi bio neki prvi deo. Drugi deo bi bio snabdevenost domaceg trzista, socijalna sigurnost, i prihvatljive cene. Tu bi vec drzava morala da ima fond koji ce da ispravlja stvari, i da nadgleda samo sa ovog aspekta. Pa ako se pokaze da ima npr. manjak jaja, jer su izvezena ili sta vec, normalno je da tu pojaca subvencije, uvede zabrane, ili intervenise, ali do odredjene mere i ne na stetu proizvodjaca. Po meni svaka drzava mora da ima svoju prehrambenu nezavisnost i sigurnost. Mi smo kao drzava sa tim od prirode nagradjeni.
.
 
Što se mene tiče najviše volim da što manje radim a bolje zaradim.Zato je suvišno pominjati ko više radi a ko manje.
Imam i dva jutra voćnjaka u odnosu na ratastvo to mi je robija ali kad prodajem jabuke ne bi ga menjao ni za kakav kukuruz.
Juče sam komentarisao sa nekim poljoprivrednicima iz sela o navodnjavanju,moj je zaključak iako imamo izuzetan položaj atara (pored DTD) iako imamo kanale na svakoj duži iako imamo bogatstvo ispod zemlje(voda koja sam izvire) nema navodnjavanja jer smo LENJI.
Bez ljutnje tema je suša 2012.
 
a ovaj član oće da kaže da bi trebali da promjenimo praksu i da radimo nešto drugo što državi više odgovara.
Ako sam ovaj clan ja onda ti nisi raumeo.
Na pamet mi ne pada da bilo kome pricam sta ce da radi na svom imanju ali mi itekako pada na pamet da drzavi zameram ako vidim da gresi.
Dakle ne zameram ratarima sto se bave ratarstvom, nek s ebavi ko cime hoce, vec drzavi sto najveci deo budzeta plasira u tu neprofitabilnu granu koja zahteva najmanje rada.
Pomenui neko ovde
U vocarstvu jedino prilikom branja vocki treba angazovati vise radne snage
Sto moze da bude i tacno, ali podrazumeva da vlasnik sam npr orezuje, a to znaci da mora mesece i to zimske da provede u vocnjaku. Ili ce morati da plati radnu snagu koja je daleko skuplja od npr nadnice traktoriste ili nadnice fizikalca koji ce utovarati vrece.
Sto se samog fizikalisanja oko utovara vreca sa djubrivom i u vocarstvu se, zamislite, koristi mineralno djubrivo i mora se utovarati.
Pored toga sto vocarstvo trazi vise rada ono zahteva i vise znanja jer ne moze bilo ko da orezuje. Daleko kompleksnija je zastita od bolesti i stetocina nego sto je to zastita ratarskih proizvoda itd,
Dosta zahtevnija grana koja, tacno je, donosi vise zarade i zbog toga bi ona trebala da bude makar izjednacena sa ratrastvom.
Ja smatram da bi za ovu drzavu u ovakvom stanju bilo pametno da se sve grane izjednace na nuli, tj da ni jedna ne prima nikkave subvencije, a ako vec drzava deli pare onda ama bas nikakve logike nema da ogroman deo ide u niskozahtevnu i niskoprofitabilnu granu.
 
Mene zanima koliko su Dacic, ministar bivsi robijas i kompanija dobili para da ne proglase susu... I da li ce nam dati subvencije, ili cemo ove godine pored suse biti zakinuti i za podsticaje, jer poljoprivrednike moze da muze ko kako hoce...Najlakse je reci nema para u budzetu, a za Pilote Dinkiceve ima, da im se placaju nastupi iz budzeta... Ne vredi, moramo propasti...
 
image0001.jpg


- - - - - - - - - -

Blic 28. avgust 2012
 
Pozdrav svima! Hocu da vam predstavim Doc.film koja ce vam dati odgovor za sušu...nishta nije sluchajno,chakshta naprotiv i to kako namerno.Sigurno ste primetili dugačke tragove avijona koji stvaraju crte po nebu.Stavicu oba dokumentarca (jedan ima naš prevod drugi nema),pa nek svako odluči sam.

[video=vimeo;36923185]http://vimeo.com/36923185[/video]

[video=youtube_share;mEfJO0-cTis]http://youtu.be/mEfJO0-cTis[/video]
 
jedno pitanje za starije forumase dali pamte ovakvu susu od kada rade i dali su im pricali roditelji o ovakvoj godini?
 
Jednom sam vec pisao,ali ponovicu.Deda(sada pok.) mi je pricao za 1952.godinu. Do Velike Gospojine sve bilo obrano (sto je bilo da se bere) i isecena sarovina
 
Ja sam juče pitao jednog starijeg rodjaka i kaže da su bile 1952 i 53. ako se dobro sjeća , dvije zaredom upravo ovakve . Da je prve godine bio vruć jun sve izgorelo , al kako gdje , a sledeće godine u julu kreno vruć vjetar jedno dest dana i tad je izgorjelo baš svagdje .
 
Ja nisam nikakva starina ali sam pitao nekoliko onih od blizu osamdesetak leta iz mog kraja,nijedan ne pamti ovakvu godinu.I u meni je proradio Ilija Cvorovic,i definitivno sam ubedjen da nam najbolesniji umovi u povesti covecanstva spremaju najgori moguci scenario,za koji je smak sveta put u raj.
 
Nazad
Vrh