Ovčarski psi - Dresura

Kao što je poznato za svaku vrstu rasnih pasa postoji spisak specifičnih karakteristika koje svaki rasni pas mora da ispuni, na osnovu kojih nije teško proceniti da li je pas rasan ili ne. Ja imam dva prelepa šarplaninca, ili da kažem dva prelepa srpska pastirska psa, pseto i kuju. Psi su izuzetno pametni, pomalo tvrdoglavi, nimalo opasni prema gazdi, porodici - daleko od priče koje kruže po internetu da su napadni prema gazdi (naravno sve zavisi kako se pseto odgaji). Kao čuvari su izvanredni, snažni, nemaju poverenja prema nepoznatim licima i nema nikakve šanse da nepoznata osoba udje u dvorište kada ja nisam tu.

Napisaću jedan simpatičan primer. Pre izvesnog vremena sam u selo redovno dolazio bez moje drage. Sa devojkom bih pričao preko telefona i pre nego što će doći prvi put u selo moja devojka je tražila da preko telefona izgovara nekoliko jednostavnih rečenica mojoj kuji, tipa: gde si, dobra kuca i sl. Posle dva meseca devojka je se sa mnom prvi put došla u selo, izašla iz auta i prišla kuji, koja je na svaku nepoznatu osobu do tada lajala i kako mi ovde kažemo kidisala. Kada je čula glas moje devojke kuja je mirno prišla i postavila se da bude pomilovana; od tog dana do danas njih dve su najbolje, ako se tako moze reći, prijateljice. Inače su izvanredno inteligentni psi. Nikada ne laju bez razloga. Sve što ulazi, svaki predmet, u njihovo okruženje žele da onjuše (verovatno na taj način upoznaju) i reaguju samo na vanredne okolnosti. Igraju se kao i svi ostali psi. Obožavaju četkanje. Čitao sam da instinktivno znaju da se ponašaju kao ovčari da im za to ne treba posebna obuka, tako da ću uskoro i da nabavim nekoliko ovaca koje će moji šarplaninci sigurno odlično čuvati.

Dakle imao sam nekoliko raznih rasa pasa i iz mojeg iskustva šarplanici su sasvim sigurno hrabri i najžešci borci za odbranu i zaštitu gazde, porodice i gazdinstva.

Za neki dan oćekujem da se kuja okoti sa malim štencima, a poznavajući karaker šarplanica znam da če biti sasvim sigurno veselo, komično i uzbudljivo iskustvo.

Pozdrav


P.S. Rasa šarplaninaca je jedna od najstarijih rasa; to je sasvim sigurno izvorno srpska autohtona rasa.
 
Trazio bih savjet imam kuju starosti 11 mjeseci kako da je naucim da laje na ljude i da bude ostra ona samo laje na druge pse i na mace a svaki covjek prodje pored nje kao da je ni nema to me iritira a nabavio sam je sam zbog toga sto joj je majka jako ljuta i opasna, eh sad dal ce i ona postati takva s prvim kocenjem volio bih, ili ako neko moze da me posavjetuje kako da je naucim da bude agresivna prema ljudima jer u mojoj okolici ima puno lopova nikako da im stanem u kraj....UNAPRED HVALA
 
druze da bi pas bio dobar cuvar od ljudi,a da bude stabilan mora se obuciti za cuvanje. tj dresirati. ja bih ti preporucio da psa odvedes na dresuru, naravno ako si u mogucnosti. A ona vec ima 11 mjeseci njoj je vec skoro formirana psiha sto se tice agresije prema ljudima. Svaki pas koji je agresivan prema ljudima, a nije obucen za cuvanje je tempirana bomba. Zasto, dresiran pas kad izadje iz dvorista, pobjegne, ili slicno vecinom nikad nece nikog napasti. a pas koji je sam od sebe agresivan u vecini slucajeva ce napasti bilo gdje da se nalazi. Ako ti ova kuja omane, uzmi stene i ti ga sam obucavaj za cuvanje. Naravno prvo ide lekcije poslusnosti, pa onda obuka za cuvanje.Ali nikad psu ne daj naredbe koje su duze od jedne rijeci, jer ga to zbunjuje.
 
Brate minutauro kuja je ostenila osmoro, stenci su unapred rezervisani, bice opet za oko sest meseci. Hvala na interesovanju. Pozzz

---------- Poruka napisana 24-04-12 u 00:29 ---------- Prethodna poruka je 23-04-12 at 23:58 ----------

"Trazio bih savjet imam kuju starosti 11 mjeseci kako da je naucim ...."

Brate, koliko sam ja upoznat sa prirodom šarplaninaca, njih uopšte to ne treba da učiš, njima je to urođeno. Moja kuja kidiše, naravno iz dvorišta, na svakoga ko prođe, a kojeg ne poznaje. Stalno je na oprezu, bilo koja životinja da se šunja okolo, ona javlja lavežom. Dakle, koliko sam upoznat sa njihovom prirodom, njih ne treba ništa učiti, oni sve što treba da znaju - znaju već urođeno. Zato to i jeste sjajna rasa.
 
Poslednja izmena:
Zenka ce prvi puta traziti parenje vec sa 8 meseci,pa treba paziti da ne dode u kontakt sa muzjakom.sledeci ciklus je za 5-6 meseci kada je i mozes upariti.
 
Daj nemoj te dve rase da porediš. Koli je u velikoj prednosti. Miladinoviću primaš li štene pulina na poklon?
 
Nazad
Vrh