Lucerka

Jel smeta lucerki sada da se izdrlja posto su misevi napravili haos trovali smo pre dve nedelje pa da se bolje vide koje su jos aktivne rupe
 
Pa pročitajte nešto od stručne litrature o lucerki. Tamo piše da se baci šta se planira od djubriva pre oranja za zasnivanje lucerišta unapred za sve godine trajanja istog. Ovo da sada baciš NPK će za godinu dana prodreti u tlo cela 3 cm. Kako to može pomoći lucerki? Odgovor je za Stilo i Matića.
 
U stručnoj literaturi piše da se NPK đubriva razbacuju nakon skidanja trećeg otkosa kako bi se lucerka blagovremeno pripremila za sledeću godinu e sada da li joj pomaže ili škodi nisam kompetentan.Svakako je u njivi i neće nigde pobeći, azotna đubriva se ne koriste.
 
Pa dobro ljudi lucerište traje u proseku 5g., šta sad treba baciti 1 tonu po jutru i mir, pa neide to tako, taj fosfor i kalijum se spušta godišnje oko 5cm što znači da za dve godine je oko 10-ak cm se spustio a tu će ga biljka itekako koristiti, lucerka ima jak koren i nedodavanjem đubriva za 5 godina ta njiva će biti jalovina a lucerka je dobar predusev (leguminoza), lucerka traži negu kao i svaki drugi usev ako misliš da traje, treba izgurati 5 otkosa svake godine a to je oko 5m u visinu, jako puno je to zelenišne mase po jedinici površine a za to treba da je zemlja u kondiciji.Nemorate vi bacati klasična npk đubriva probajte sa jarinim đubrivima ako su vam sporo dostupna klasična.
 
Sto se tice djubrenja lucerista, nikad nisam koristio vestacka djubriva u zasnovanom luceristu. Zemlju djubrim ozbiljnim kolicinama stajnjaka pred setvu i to 2-3 godine. Lucerista mi traju 6-7 godina. Prosecan godisnji prinos suvog sena mi je 9t/kj. U zadnjih par godina sam poceo na zasnovana lucerista, preko zime da razbacujem dobro zgoreli stajnjak i da ga zadrljam. Efekat je vidljiv okom. Tako da ima logike da i djubrenje vestackim djubrivom daje efekat.
 
Ја сам у луцерку сваке године у јесен бацао нпк када бацам за жито. Први и други откос никад није могао без ротационе да се покоси. 7-8 година ми је трајала детелина и сваке године 5 откоса.
 
Nazad
Vrh