E-Agrar

mixer87kac

Član
Učlanjen(a)
28 Feb 2015
Poruka
6.922
Lokacija
Kać
Evo, kažu kreće od februara... Pa da malo izpratimo...


Послато са SM-A515F помоћу Тапатока
 
Nemojte odmah negativno, evo znace(mo) da iskoristimo potencijal:

"Предлажу и допуну да се за закупце државних ораница уведе обавезна Електронска књига поља, у коју ће уписивати шта сеју и колики су приноси, што су важни подаци за управљање општинским земљиштем и за боље искоришћавање потенцијала."

Sta ce sa radnom snagom sa saltera kada ustede 80% i 4 puta brze?
 
Nemojte odmah negativno, evo znace(mo) da iskoristimo potencijal:

"Предлажу и допуну да се за закупце државних ораница уведе обавезна Електронска књига поља, у коју ће уписивати шта сеју и колики су приноси, што су важни подаци за управљање општинским земљиштем и за боље искоришћавање потенцијала."

Sta ce sa radnom snagom sa saltera kada ustede 80% i 4 puta brze?
Moraće neko da kontroliše da li smo dobro ispunili.Samo da ne bude ,"fali vam još ovaj papir".
 
Nisu oni ovo izmislili. To im je nametnuto resenje iz procesa pridruzivanja EU.
Mi kao narod smo specifucani, pa tako tesko prihvatamo nesto novo.
Tacno mogu da zamislim kako ce ovo da izgleda, kao u epizodi "Drzavnog posla" 😂
 
Klasicno mrsenje muda bez ikakvog efekta u povecanju produktivnosti bilo koje grane poljoprivrede,prica koja se balavi pae godina unazas i pompezno najavljuje,nece nista promenuti,niti namestene konkurse za niti ce to uticati na povecanje subvencija,niti bilo sta ubrzati,dovoljno je pogledati izjavu "ministarke poljoprivrede"koja ni sama nema pojma sta je snaslo i sta treba da vodi i cime da se rukovodi,sta je oranica sta pasnjak a sta livada,pocevsi od takvog odabira kadra koji ce da vodi ministarsrvo se vidi namera drzavd i odnos prema istom,namesteni konkursi,uzimanje procenta mladima za namestanje istih,uslovljavanja za clanstvo,podela para ih budzeta "zenama" nosiocima koje njivu videle nisu,ali su porodicno podobne,namestanje drzavne zemlje onima blize vatri u smislu kvaliteta i polozaja zemljista,preprodaja istog trecim licima,itd,nista se pozitivno desiti nece,nastavak sistema osmisljenog za pumpanje para iz budzeta,i raspodelu istog po "talovima".

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
 
Sigurno ovi sadašnji zaposleni sa šaltera neće ostati bez posla. Nešto će raditi. A ovaj E agrar će biti za nekoga korist a za nekoga loše. Msl da će s ovim morati da izvede u upotrebu jer je to zahtev EU. Ali je bitno samo da se program kao program napravi kao jako jednostavan što generalno u našoj zemlji nije slučaj. Evo mene interesuje da li će moći da se elektronski vadi potvrda o statusu gazdinstva i da li će ona važiti bez potpisa i pečata? Ili koliko će se puta moći da menja struktura biljne proizvodnje sa svim parcelama koje se unose i brišu. Itd itd itd........
 
Zato uopste treba da se vadi bilo kakva potvrda ako imamo sve na E ?

Udje eKomercijalista u eAPR i proveri da li je registrovano eGazdinstvo i izda eFakturu.
 
Nisam baš nešto mnogo pratio ovaj E-agar, ali izgleda da će se to isporsirati.

https://naled.rs/blog-e-agrar-2308

https://spos.info/eagrar-obavezan-vec-od-2023/


Što se tiče pogodnosti za poljoprivrednike, toga će biti, ali verovatno nanekom nivou oko 30% onoga što obećavaju.

Ako je citat sa sajta SPOS-a tačan, to će da bude od pomoći, ali ako sam već imao priliku da slušam osobe koje je ministarstvo slalo radi nekog popisa pre nekoliko godina, ni tu ne očekujem nešto ogromno. Ali bar da malo objasne šta se tu sve može.

Саветодавци из Пољопривредне стручне службе обићи ће апсолутно свако газдинство до краја марта, разговарати са пољопривредницима и објаснити им предности еАграра, али и проверити тачност свих података из регистра пољопривредних газдинстава.

Uglavnom ako bude radilo kao E-uprava, E-porezi ili LPA, onda će biti muke. Nadam se da će bar sistem za prijavu biti primeren 21 veku i što je veoma bitno siguran.
 

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока
 
Najbolje je sačekati da ovo krene pa onda da vidimo šta su smislili. Možda i bude dobro. Samo ne znam kako će ovi stariji ljudi koji ne znaju da rade na računaru. Oni će valjda i dalje da idu u trezor i tamo da neko za njih obavi sav posao. Koliko sam čuo sva dokumenta koja će nam trebati moći će da se odštampaju i važiće bez pečata. Što je opet jedna velika prednost za ove koji ne mogu da stignu u radno vreme da to izvade, kako je do sada bilo. A mene interesuje da li će se moći kačiti ili elektronski slati novi Ugovori za zakup zemljišta, sva potrebna dokumentacija za neki konkurs i ostalo. To bi sve jako ubrzalo i pojednostavilo procedure.
 
Nazad
Vrh