Nikad ovako !

Jeli ti sin kod nas završio softversko inženjerstvo, ili se obrazovao na drugi način? Ima li neko utvrđeno radno vreme ili radi projekte po svom planu?
Informatiku + privatno sertifikat Java EE.

Radno vreme je zvanicno 9-17h tad kao moras da budes aktivan I tad se obavljaju sastanci i konsultacije,a zna da radi I po ceo dan.Jer se dele u timove I svaki senior ima svoj tim pa ima i projekata na cekanju ili rade uporedo na vise njih.
 
Informatiku + privatno sertifikat Java EE.

Radno vreme je zvanicno 9-17h tad kao moras da budes aktivan I tad se obavljaju sastanci i konsultacije,a zna da radi I po ceo dan.Jer se dele u timove I svaki senior ima svoj tim pa ima i projekata na cekanju ili rade uporedo na vise njih.
Šta znači informatiku? Jeli na ETF-u ili na FON-u završio fakultet?
 
Softversko inženjerstvo je i moja ćerka završila, ali na FON-u. Pre dva meseca je položila poslednji ispit, i našla neki poslić za američku kompaniju. Rad joj počinje od 4 ujutro i radi do 12, ali nema ni blizu tih 2k€..:sta:
 
Pregazilo te vreme :D Nas obrazovni sistem jos pociva na temeljina socijalizma po liniji osnova-srednja-posao pa je na sve to uleteo fakuktet jer nece moje dete na zanat.

A realnost je da osnovnu odmah nakon male mature moze da zaboravi jer ce u srednjoj da ga guraju u sasvim drugi kalup koji je uglavnom operisan od logike i modernog doba,pa ce recimo automehanicar da gubi vreme sa zastarelim sistemima dok tehnologija gura napred.A sve to pod izgovorom da za to treba reforma i profesoru jos par godina do penzije.

Evo ti primer masinski fakultet gde na prvoj godini imas informatiku gde se ice stvari kao da je racunar juce izmisljen I gde dolaze digitalno nepismena deca koja office poznaju povrsno I nisu ni svesni sta sve moze u wordu recimo da se uradi.A na sve to imas uvod u programiranje gde ce da I've fortran jezik koji se vec dve decenije ne koristi.m

I sad ce neko da kaze,a sto da zna office bitniji su rimski brojevi I polinomi.Pa kad preda CV napise da zna office dodje na razgovor I vidi da pojma nema.A gotvo svuda sve strane kompanije poznavanje offica podvode kao elemntarnu stvar.

Sa tog masinskog izadje inzenjer spreman za rad u Zaustavi '88 godine,Ako nije dovoljno svestan situacije pa krene Sam da siri znanje.

Jedan IT zaradjuje 2000€ kao pocetnik jedan profesor u penziju ode sa 60.000 din.

O cuvanju jezika i kolonijama ne bih ni diskutovao.Taj jezik je unistio jos Jernej Kopitar,a nacionalnu svest sistem od 45 do danas.
Једном приликом ми је мој брат од тетке др Радосав Пушић (доктор филозофије и професор кинеског језика) рекао мисао коју је наводно изрекао Брус Ли: тајна је у основама.

https://dereta.rs/a/37a07d4a-0754-45cf-a0ee-6bc826577877/Radosav-Pusic.aspx



Па у шклству морају да се раде основне ствари. И добар пример си навео аутомеханичара. Мора прво научити шта је мотор и како то ради...иначе неће моћи да касније ради на поправци, а да не говоримо о некаквом развоју. Па тако многи мисле, отворим сервис и „свирам клавир“ – дијагностика ће то све да среди. 'Оће, али мало сутра.

Шклство служи томе да образује младу особу познавању материје. Потом следи надоградања и успеће они који су заинтересовани. Што би рекао мој рођени брат, каа је студирао саобраћајни факултет, на факултету учиш све исто само се упућујеш да учиш на вишем нивоу (то ми је рекао када сам зинуо од чуда јер човек у првом семестру, практично „очисти“ годину и остави „груваторске“ предмете – одбрану и заштиту и социологују и онда и онда боемише али други кукају јер су положили само 2 предмета...баш одбрану и заштиту и социологију; па је моје чуђење било, како може да положи математику 2 када је није ни учио...каже, како нисаму учио...па учио сам то у средњој...питам га коју је оцену добио из математике2 , а он каже: па ваљда знаш 9 или 10).



Слично имаш и у ТЕНТ-у где су мислили да ће убацивањем напредније управљачке технике Сименс унапредити производњу. Једна „ситница“ је гурнута у страну а то је несагласност новог програма и стања у погону (који је остао одрпан). Па је после тога било безброј хаварних појава. Али зашто да о томе мисле они који су се „уградили“ у те измене а и баш их брига шта ће даље бити. Успут су разбили техничке групе које су то радиле деценијама и свеле посао на неколико људи (инг специјалиста). При томе се сетим свог пословође „старог кова“ који је радио на таквим објектима у Немачкој и који каже да електране не „држе“ инжењери, него техничари...али у суштини заједно јер је то врло сложен објекат и не може неколико људи да га води (човек течно говори немачки и био је главни сарадник свих екипа које су долазиле из Швајцарске...тата за ТЕНТ Б а био само техничар).

Код нас ИТ сектор тако и посматрају јер су то бирократе и партијци. Ако се ИТ сектор посматра са становишта „пељешења“ грађана онда је то успешан подухват. И то се код нас прима. Ако се посматра са становишта производње и развоја (увођења нових технологија), „ не мере то без кабла“ 🙃🙂...мислим не може а да не буде у сагласју са механичким и електричним уређајима погона. Код нас је ипак увише у служби пељешења грађана па се то грува у медијима као нешто натприродно.

У том смислу погледај мишљење професора Миодрага Зеца – Дигитализација vs канализација...и само ће ти се ка'сти, како се то код насдоживљава. Ту је управо реч о нескладу и употреби ИТ сектора за замлаћивање народа а Римљани пре 2000 година имали канализације, што ми немамо у у Београду сада, у многим насељима (да не говоримо о мањим местима). Зато смо колонија јер не примењујемо како треба нове технологије (и школство нам је у колонијалном „статусу“ баш због тога – не развијамо своје). Ова се трагедија види у томе што градоначелник Гацка (није у Србији али су наши) кука како немају водовод. Трпе жедни а граде стадион и цркву и чекају...инвеститоре да им уведу воду. Јел' то теби нормално...нису рекли колонијални управници да се уведе водовод у град. (Гледао неки дан на ТВ...)



И јесте посао инжењера да сам шири знање...ако си мислио да је то лоше и недостатак, онда си „џаба кречио“...не може у школама или на факултетима да се учи проблематика појединих фирми...него се ствара основ за проширивање знања, када и где је то потребно.

Све друго јесте увођење у стање колоније.

О очувању језика треба "дискутовати" (ја бих у свом незнању рекао расправљати). Квари се јако дуго и користе стране (сувопарне и безвезне) речи...на овом форуму сам питао човека шта су то рандом ликови (или нешто друго рандом, не сећам се:)). Е то је кварење богатства језика. Па уместо тусрских речи које је 'роми Вук убацио у речник (јер је био толико „стручан“ да не осмисли и уведе наше) сада убацујемо „џенглеске“...али и једни и други су окупатори (Турци били, а амери и „џенглези“ су сада).

Систем од '45 је свакако осакатио националну свест (мада је то приближно тачно јер је почело југословенством после 1918-те када је укинута краљевина Србија). Али је народ погодан „хумус“ (да не кажем тачну реч) и прихвата шаргарепу...и штап уместо да развија своју свест. Јер стока углавном мисли да је шаргарепа џабе...само је после прикољу. Постоји национална свест, али је боље прихватити „рандом“ и сви „задовољни“...није национална свест негде у свемиру, него у главама...са „рандомом“ се не остварује.



ПС

Успут речено, цитирао си погрешну моју поруку (могао си цитирати ону претходну). У овој коју си цитирао, ја управо говорим о напредном учењу детета које је завршило трећи разред и чији вршњаци вероватно и не знају шта су наведени програми. А ти си се ухватио за неке појаве које зарађују...а колико се друштво тиме развија...па довољно за пелене и мотање каблова.

И када оду газде (као Фиат) оде маст у пропаст...
 
Није заказало школство него нису хтели да уче, али ни наставно особље није истрајавало на правом знању јер и њима намећу површности али су и многи од њих већ затупљени као и неки родитељи..
Pa zato postoji sistem ocenjavanja pa i neprolazna ocena koja se do duše jako retko daje, mada je to donekle i razumljivo.
Zanimljivio je to što se roditelji žale kako im deca jako rano uče jako komplikovane stvari, znam da je to bilo i u moje vreme.
Inače ne znam koliko je ova anketa produkt vremena u kome živimo. Verujem da bi se ista mogla napraviti pre 20, 30 ili 50 godina i da bi rezultati bili slični.
Због озбиљног схватања и тумачења на овај начин и јесмо колонија...не сазнају са два клика него примете...а то је далеко од знања...а знање је моћ.
Čija smo kolonija? I kako bi nam znanje pomoglo da se oslobodimo?
Иначе се присвојни придеви пишу малим словом. И на пишем ти ово да те понизим а себе преставим као неког великог зналца – ствар је практичне природе. Непознавањем правописа (или једноставно правописном грешком) баш на том интернету добијеш грешке (али и не можеш наћи оно што тражиш).
Ne bih se složio. Čika Google ispravi većinu grešaka i dokle god odkucaš nešto što makar i približno liči na željenu reč dobićeš ono što si tražio.


А ово је тек погрешно. Ослањати се само на дигитално „знање“ (непрекидно зевање у интернет садржаје) је потпуно погрешно али и опасно. Ствара се зависност али и вера у „телефоне“ и као што рече један господин на неком форуму, млади немају више осећај и одазвали би се само гласу из телефона (при томе мислим да нису само млади угрожени него и старији...има баш у том снимку где госпођа каже да не треба децу оптерећивати тиме...а значи, чула жаба да се коњи поткивају).
Sa ovim se slažem. Čak sam i sam primetio da drugačije učim (ne učim) da radim neki nove stvri. Pre youtube-a potrdio bih se da načuim i zapamtim to što radim da li to učio na svojim greškama ili uzimao znanje od nekog. Sada možda čak i nesvesno pošto znam da u svakom trenutku na Youtube mogu videti kako se nešto radi primećujem da se i ne trudim da zapamtim.
Tako da sa jedne strane to je ogromna prednost i svako sa malo talenta i osnovnog znanja iz oblasti može uraditi mnogo toga samo gledajuću nekoliko kvalitetnih videa (znam da ima ljudi koji se protive ovome, ali šta da im kažem.. vreme ih je pregazilo).
Sa druge strani u bliskoj budućnosti imaćemo generacije ljudi koje se 100% oslanjaju na internet znanje. Što i nije problem sve dok ima interneta.

E sad postoji nešto što se zove eloktromagnetnipuls i sunce redovno izbacuje manje. Ponekad izbaci neki malo jači pa se dešava da na ponekom satelitu crkne neki ostljivi deo. E sad procenjeno je da na svakih 150 godina sunce izbaci dosta snažniji puls. Puls koji bi u potpunosti spržio svu elektroniku na satelitima pa čak i onesposobio elektro-distribucione sisteme širom planete i to do te mere da bi bilo potrebni meseci da se kako tako osposobe, a verovatno godine da se snabdevanje normalizuje. Za satelite da i ne govorim pošto bi tu trebalo desetine godina. Zadnji puls ove snage desio se 1859. Ako je procena da se dešavaj na svakuh 150 god i približno tačna jasno je zašto je preterano oslanjanje na intrenet opasno.

Drugi način da se izazove sličan puls jeste detoniranje nuklearne bombe u svemiru. Uzimajući u obzir trenutnu geopolitičku sitaciju ni ovo ne deluje toliko nerelno i daleko.
 
Softversko inženjerstvo je i moja ćerka završila, ali na FON-u. Pre dva meseca je položila poslednji ispit, i našla neki poslić za američku kompaniju. Rad joj počinje od 4 ujutro i radi do 12, ali nema ni blizu tih 2k€..:sta:
Koji jezik?Ako je C tu odavno nema para,sad se sve pare guraju u Javu.C je osnova na koju mora da dodaje.Sertifikat je 3.000€ Ali znaci dosta jer stranci sve manje gledaju diplome i proseke,a sve vise sertifikate i prakticna znanja.Kod klinca ima dosta hindusa koji imaju samo sertifikat ali grizu i probijaju se.
 
Pare se guraju u mnoge jezike ako znas da radis.Nije valjda iso na it akademiju za sertifikat i dao 3k evrica?

Stranci gledaju da li znas da radis, imas li znanja, imas li zelju da napredujes i ucis.Na nasim fakultetima je program zastareo i to se mnogo brzo predje samostalno.Mada je odskocna daska za neke, firme vise gledaju ljude sa faksom nego sa nekim sertifikatima kojekakvim.
 
Pa zato postoji sistem ocenjavanja pa i neprolazna ocena koja se do duše jako retko daje, mada je to donekle i razumljivo.
Zanimljivio je to što se roditelji žale kako im deca jako rano uče jako komplikovane stvari, znam da je to bilo i u moje vreme.
Inače ne znam koliko je ova anketa produkt vremena u kome živimo. Verujem da bi se ista mogla napraviti pre 20, 30 ili 50 godina i da bi rezultati bili slični.
Наравно постоји систем осењивања и не дају се баш непролазне осене, сви пролазе па са тим знањем стигну на факултет...и заврше га (на разне начине, а појма немају).

Жале се родитељи, али који? Па на оном снимку (због којег је почела ова расправа) каже госпођа да оптерећују децу. У ствари је начула да оптерећују ношењем торби од 10 килограма...па није даље читала вест јер је почела фарма...а то се не пропуста.

То би било као када би моја ћерка рекла да оптерећују децу глупостима, а средњој школи ме замолила да јој осмислим рад за писмени задатак (да јој помогнем). Узмем њену књигу и прочитам прилично тога и питам шта јој није јасно (јер је предмет груваторски и нема формула и тако тога) када све има у књизи (а било ми сумњиво јер је књига потпуно нова - неотварана). И она ми каже па ја ту књигу нисам ни отворила...еееееј још мало па крај школске године, а није отворила књигу. „Драклем“ 🙂 полазим од себе (тачније од својих најближих)...

Наравно да такве особе сматрају да је све што се учи у школи оптерећење...али није оптерећење зевање у мобилни телефон и пуњење главе глупостима (али баш глупостима јер не гледа нешто корисно).

Čija smo kolonija? I kako bi nam znanje pomoglo da se oslobodimo?
Па немогуће да ме сада питаш то питање а у стању окупације смо 30 година. Монетарни систем нам није самосталан и одређују га странци (нпр ММФ). Школство нам није независно и имамо неке „болоње“. Индустрија није у нашем власништву него у страном...И основно, немамо суверенитет (има тога у причи а у стварности нема).

Знање се не користи да се мотају каблови него развија домаћа привреда...е, али сада следе мишљења да не ваља државна својина, да има домаћих велепоседника и богаташа...наравно, мало сутра. Једном приликом сам нешто написао на овом форуму о компанији Cargill и томе како је објављено да је МК склопио са њима неки уговор о сарадњи. Којој сарадњи миша и мачке...па Cargill је толико јак и дрма светом и склапа уговор о сарадњи...мислим да су они у ствари власници а ови само извршиоци. Исто је и код осталих наших индустријалаца...

Наравно не треба спомињати и принудне управнике Србије (политичаре) јер само смо то тражили и не спада у делокрук ове расправе...мислим на оно: политичари су то урадили...нису него смо само себи то урадили због комуњарског рефлекса у себи, којег никако да се отресемо (то вам је оно - када дође комунизам биће боље = када уђемо у ЕУ биће боље).

И наравно, део територије под окупацијо НАТО...

Ne bih se složio. Čika Google ispravi većinu grešaka i dokle god odkucaš nešto što makar i približno liči na željenu reč dobićeš ono što si tražio.
То је када се верује у непогрешивост чика Google-та. Ја сам линковао пример и видиш ли да је емотикон ушао у реченицу јер је тај чика Google препознао ознаку за одговарајући емотикон. Ево ти још једног примера: напиши списак ставки по редним бројевима и користи заграду иза броја...иии добијеш осму ставку са емотиконом који је на „сунчању“ (смајли са тамним наочарима)....нема броја осам...


ПС

Ево ти само пар текстова које сам нашао на првој отвореној страници (минут-два посла) па погледај...не знам што сам убеђен да нећеш ништа прочитати. Тичу се колонијалног положаја Србије...

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/srbija-kolonija-da-ili-ne.html

http://www.nspm.rs/komentar-dana/cija-kolonija-je-srbija.html

https://stanjestvari.com/2022/04/03/antonic-bele-kolonije/

А у складу онога што се слажеш са мојим писањем, у вези интернета...стари Латини су говорили: речи лете, написано остаје. Ако груне нека соларна олуја (како си рекао) или мало другачије...ако власници искључе добар део тога што постоји „у ваздуху“...где ће бити знање. Коришћење Youtube за решавање неког проблема без памћења виђеног је узалудан посао. Youtube може бити само приручни алат, а алат је потрошна роба...а ако се укине пуно тога шта'ш онда 🙃:). Ипак је знање моћ...
 
Pare se guraju u mnoge jezike ako znas da radis.Nije valjda iso na it akademiju za sertifikat i dao 3k evrica?

Stranci gledaju da li znas da radis, imas li znanja, imas li zelju da napredujes i ucis.Na nasim fakultetima je program zastareo i to se mnogo brzo predje samostalno.Mada je odskocna daska za neke, firme vise gledaju ljude sa faksom nego sa nekim sertifikatima kojekakvim.
Sa C su mogucnosti male jer je to ipak samo osnova.Mora da se nadogradjuje a to vec svako bira za sebe koji put mu je laksi.

Za Java devolperima je trenutno ogromna potraznja i najlakse dolaze do dobre zarade.Pogledaj samo ponudu poslova.

It akademija je direktno vlasnistvo Orcala,a orcal je jelte vlasnik Java softvera.Tako da tih 3k dajes u prave ruke.

C++ recimo je tu negde sa placanjem,Ali ne gura se kao Java i nema tolike pomame.To je vec jezik za neke ozbiljne stvari gde je malo teze ubosti pravu pricu.

Stranci su shvatili ok diploma fakulteta i dobar prosek ali ako ne umes da se snadjes neces daleko dogurati.Njihov sistem ne pati od sindroma drzavni fakultet.

Naravno da te da diploma gura iznad crte,Ali kad udjes u sistem tu si vec isti kao Hindus sa sertifikatom.
 
Znas li koliko programskih jezika ima? It akademija je za oni koji nece samostalno da uce vec im je potrebna motivacija.Program im je slab, grupe prevelike.Bacanje para i gubljenje vremena po meni.
 
Па немогуће да ме сада питаш то питање а у стању окупације смо 30 година. Монетарни систем нам није самосталан и одређују га странци (нпр ММФ). Школство нам није независно и имамо неке „болоње“. Индустрија није у нашем власништву него у страном...И основно, немамо суверенитет (има тога у причи а у стварности нема).
Kada nam je monetarni sistem bio samostalan? Kad smo pokušali da se osamostalimo desila se 93. (dobro, postoje i drugi uzroci hiperinflacije )
Jednostavno monetarna samostalnost malih pa čak i najvećih zemlja mimo SAD nije moguća. Ovo što se dešava u svetu jeste pobuna zemlja koje su imale snage to protiv globalističke agende (mislim, nije fer "to" nazvati Amerikom) i petro-dolara. Nagli skok cena je uzrokovan velikim povećanjem štapanja dolara od strane američkih federalnih rezervi koje verovatno pokušavaju da izvuku što je više moguće iz ovog, sadašnjeg sveta ili kako ja R.Regan nazvao (NWO). Taj sistem očigledno propada i ko toga nije svestan, a bavi se materijo ... Il je plaćen il je budala.

Zašto se ne slažem da smo okupurani... ipak neke odluke ne mogu biti donete bez da barem malo manje od pola ljudi pristane na to.
Koliko smo nezavisni , to je vgeć drugo pitanje. Ali ne bih se složio da smo okupirani. Sa vojskom ili bez.


Što se tiče obrazovanja i bolonje stvarni ne bih da ulazim u to kakva je sitacija sad na fakultetima, ali imao sam priliku da budem prelazna generacija na FTN u Novom Sadu kad je isti sistem usvajan. Veruj mi, za studente ništa nije olakšano čak je otežano. Taj sistem bodovanja niko nije zarezivao ipak prihvatili su deo gde si obavezan na predavanjima i ako to niko ništa nije bodovao. Inače po starom sistemo nisi bio obavezan za predavanja. Smatram da je samovolja fakultetskih provesora toliko jaka i da su toliko uticajan Da danas imamo maltene polu privatne fakultete čak i na nekim fakultetima sa "imenim" (kako je vreme sad došlo da profesori ako su u SNS mogu rarditi manje više šta hoće).
Tkodje kada sam menjao fakultet (jer sam shvati da od ovog nema ništa i da ću na kraju morati da učim programiranje iz početka kako bi se prehranio) niko mi nije priznao ni jedan bod i ako sam skoro 3 godinedao ovamo.

Takodje moram još jedni kritiku bez da misliš da pokušavam da vatam kavgu sa tobom. A to je vezano za ovo što si izneo za svog brata i to da je na saobrćajnom fakultetu polžio matematiku 2 sa ocenom 9-10 bez da je otvorio knjigu samo na osnovu zanja iz srednje škole. Izvini poznavajući materiju ovo nikako ne mogu da prihvatim. Jednostavnm matematika 2 na saobraćajnom i matematika iz srednje škole (Pa makar bila i najača matematička gimnazija) imaju jako malo zajedničko. Dobiti čak i 6 bez otvaranja knjige jednostavno nije moguće.

BTW izvinnjavam se na eventalnim greškama u kucanji (možda i pavopisnim) i ovom anglicizamu koji je BTW nameran. :)
 
Poslednja izmena:
Materija iz Matematike 2 nije uopšte pomenuta u bilo kojoj srednjoj školi, bar iz mog iskustva.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Aj kad ste se vec dohvatili programiranja, kako se kotira python, da li se moze znanje naplatiti?
 
Nazad
Vrh