Balirka

Мени пре неки дан над је опаучио шраф на замајцу као пиштољ да је опалио. Ја га заменим испразним цео тунел и код вила реко нешто је ухватила, све очистио нема ништа проверио игле и кочницу све ОК. Пустим је она опет откине шраф погледам, а оно нож стабилни у први мах као да се разлистао и летећи га засекао. Ја почео да псујем реко јбт нов јуче стављен купљен код Апра реко је ли могуће такав пропуст. Кад оно нађем комад неког флаха као од неких старих грабуља и онај други део се од силине удара залепио за стабилни нож и летећи кад звекне у њега не може да га одлепи вњћ откине шраф. Једва смо ја и колега то скинули са ножа чекић од 2кг и неки блесави секач, длето и турпију смо на крају употребили. Одрали смо руке од чекићања и турпијања још ја леворук па не могу да ударам, а машала не могу ни у тунел да се увучем. Али успели смо после сат времена јебаде на сред њиве.
 
Pa posle musterije kazu skupo im baliranje... Najradije idem da baliram drugaru kad mu se pokvari presa jer on najbolje razume kakva je to jebada. A ne trazim novac nego kazem kad popravis presu izbaliraces mi toliko bala koliko sam ja tebi dok si bio u kvaru. Ovi sto nemaju presu ne znaju sta je muka.
 
U nevolji se poznaju junaci!!
Pre mesec dana samo zavrsio baliranje sebi, zove cale, zvao ga rodjak, moli za pomoc, Riviera prezubila i izlomila sve iza...
Nisam imao nista specijalno da radim sebi a i da jesam odlozio bih, rekoh reci mu da stizem odmah, srecom pun rezervoar bio.
Gradina 6H u komadu.
Napravio oko 800 bala, nisam hteo coveku dinar da naplatim, nista mu nisam imao duzan, rekao sam mu, valjaces i ti meni nekad nesto...
Naterao me da uzmem 20l nafte i dva kluka vanile.
Ja znam sta je muka, i meni su ljudi pomagali, treba izaci u susret!!
Kod mene ne treba da zasluzi ako je dobar covek, dobice i krvi, nikad nista ne mora da mi oduzi i da vrati...
Za bitange necu nicim da mrdnem!!




Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Ovaj zupcanik rece oko 100€ i igla rece oko 50€ i majstor mu rekao za ruke 100€
Sto opet nije mnogo samo da ima da se radi, uradi svega 10-tak hiljada bala usluzno sa sve senom i slamom...

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
 
Kod nas je jedan na Lifamku umesto cvik šrafa M8 nabio M12!Kada je opaučila, raspala se jadna.
Pa,taj radio bez čaura.Meni je jednom pokrivila igle i nosač jer mi ispao štift iz brave.Ko mi je bio kriv što se bar jednom nisam sagnuo da pogledam.
A pre par stranica je bilo reči da welger ne može da prezupči zbog krutih veza ali ima i tu belaja.Najbolja je ona presa koja radi.
 
To su sve stare welgerice sa lancima ,moja 52 kad je prezupcila i opalila u igle samo je igle iskrivila jer je puko sigurnosni šraf ali je morao komplet remont zamena veznog uredjaja diskova itd jer se sve pojelo i tako 3 puta dok je bila kod mene
 
Sveta moja JD , x puta se desilo u bal. kukuruzovine da klip kukuruza zaglavi u prorezima , kvar koji se tad desi su otkinuta 2 safa m8.
Malo psovanja i 5 minuta posla i teraj dalje....
 
Marko lance i remenje imaju samo na pogonima dodavača i pick up-a.Zupčenje je na svakoj preko krute veze, šeskant osovine i zupčanici su tek posebna priča.
 
Matiću grešiš. 41,42,45 zupčenje imaju preko lanca i lančanika koji je povezan sa 1.dodavačem(onaj što je sa bočnim reduktorom povezan kardaom)
 
Ne znam brate al kad se to desilo i ja sam prezupcio opalio me šagi 3500 e za komplet remont posle botos mnogo jeftinije , lepo je dok radi i zaradjuje al kad crkne ide šagi oko prese i vice šta ti to radila šta ti to radila e posle kad je naplatio kuku meni
 
Šagi je klepao ali je radio sa originalnim delovima.Sada to nije tako skupo jer delove pravi ko god stigne, ako se iole razumeš u materiju ne treba ti majstor jer ovi današnji koji se deklarišu kao isti nisu ni za čuvanje ovaca što se znanja tiče.
 
To je bilo na početku kad sam ušao u štos sam sam vadio klip menjao ležajeve stelovo vezace pa i kod ovih drugih drugara što sam mislio da su pizde pa neće da mi pokažu ni kako se manila uvlači a u suštini oni ni dan danas ne znaju dalje od toga samo da uvuku manilu
 
Nazad
Vrh