Centralno i etazno grejanje.

E ja sam po savetu komsije koji se bavi krecom poceo na kraju sezone kad ocistim pec ubacim par kg kreca u kamenu tj.negasenog kreca.i on polako skuplja vlagu I osusi negde zaostalu smolu I cadj I u kotlu i u dimnjaku.posle pred sezonu se jako lako ocisti.
 
Kolege ako neko moze da uporedi balu od kukuruzovine od one od soje, u pogledu kaloricnosti? Koliko je "slabija"?
 
Уљана репица мора да буде добро сабијена. Сад на послу ложимо роло бале уљане репице оде 20-ак бала за једну смену. Сојина бала сабијена држи 1-1.5 сат зависи од спољне температуре.
 
Može li neko da mi objasni čemu služe ove dve ručkice na šporetu alfa 27? Jedna se nalazi između rerne i vrata ložišta, a druga na vratima ložišta. Evo slika?

:
IMG-20211121-092305.jpg
IMG-20211121-094836.jpg
 
Прво је за рерну колико греје а ово друго је цуг.
Ја сам имао исто тај али је био бео. Прогорео за 4 ипо сезоне.
 
  • Like
Reagovanja: SDF
Šta te zanima.
Na koju si temperaturu stavio da bude voda u kotlu?
I da li ti dimnjaca stoji vodoravno ili ima mali nagib da se kondez vraca nazad,posto kod mene izgleda da stoji vodoravno pa malo kaplje napolje,a to moze da bude zeznuto kad padne temperatura pa ce tu da bude poledice..

Sent from my motorola one fusion+ using Tapatalk
 
Temperatura vode ti zavisi od spoljne temperature.Ja momentalno idem sa 45 stepeni.Što se dimnjače tiče to je ok.To ti je mala površina zaleđena,tipa 20cm kvadratnih.Jednostavno obiđeš ili baci so.
 
50 drzim za sad...dimnjaca mi ima pad ka kotlu.kaze majstor tako se kod kondz.kotlova radi.ali i kod mene malo kaplje iz dimnjace.
To nije nikakav problem-samo opušteno.
Sa 50 će brže nagurati zadanu temperaturu.Sve zavisi i od izolacije.Čija je kuća izolovana dobro sad je dovoljno i 35-40.
 
Pvc stolarija,zid na ciglu i po.8ica stiropor i stiropor u kosuljici.al bas mi bilo dugo dok ne nagura temp.sa 35 40 stepeni vode.
Ima kod grejanja nekoliko stavki koje utiču na temperaturu kojom treba ići a da kotao bude funkcionalan.Kod tebe su možda u pitanju dimenzije radijatora.Na takvu izolaciju 40 stepeni treba da odradi posao na ovim spoljnim temperaturama.Ja nemam izolacije uopšte.
 
Pa global su radijatori.koliko se secam ima formula za racunaje broja rebara i prema tome smo i formirali broj...
Za izračunavanje se koristi brza formulacija koja nije uvek adekvatna,Uvek je bolja varijanta da se stave veći radijatori od tog proračuna,Zato tebi nije dovoljna temperatura od 40 stepeni.Pitaj nekog ko radi grejanje a da je završio tu školu,kako se pravilno izračunava dužina radijatora.Tu se treba uzimati u obzir mnogi faktori: koja je strana sveta,dimenzije vrata i prozora,dimenzije prostorije,od čega je zidana i debljina zidova,Od čega je tavanica,debljina maltera,kakva je izolacija....i tako za svaku prostoriju.
 
Pored toga i još važnije je na kom temperaturnom režimu će raditi radijatori. Nekad se projektovalo grejanje (npr. kod kotlova na ugalj) za režim 90/70 (temperature dolazne i odlazne vode) pa su za taj režim potrebni manji radijatori. Ako se ide na niži temperaturni režim onda trebaju veći radijatori...
 
Tako je dukej, ali s obzirom da su te racunice bile za neizolovane objekte taman kad se izolacija stavi a koristi racun za bez izolacije onda bude potreban polaz nizi
 
Svaki predeo,ima normativni koeficijent izražen u W,a njega treba da zna onaj koji projektuje koliko se sećam kod nas je on ~30W.Izračuna se zapremina prostorije koja se množi sa normativnim koeficijentom.I to je potrebna toplota za grejanje te prostorije.E onda se u računicu ubacuje radijator,a to zavisi od toga koliko daje po sekciji,pa se gore dobijena potrebna toplota deli sa snagom jednog segmenta ili rebra i dobije se potreban broj rebara.I taj broj je uglavnom u decimali pa se zbog rezerve snage zaokružuje na veći broj.

E kad to znaš onda biraš spram ulaza i izlaza.Ako nije izolovana kuća onda se u proračun dodaje do + 20% a to nije šablonski za svaku kuću.
 
Nazad
Vrh