Strništa i rad na njima

Čini mi se da ću ipak ići prvo totalom da uništim ovaj sirak na ovim visokim temp. Neću tako brzo moći da sredim plug, a na ovim visokim temp ovo vlage što ima u zemljištu će brzo da ode. Odmah posle neke prve kiše (ako je bude bilo dovoljno) onda ću uzorati. Ovako ide prskanje i čekam. Polako nigde ne žurim.
 
Kод нас за сада на стрњиштима нема ништа, од корова, па се чекају да их тањирача мланте ,а потом виде ћемо шта даље, вероватно опет она...тотал нереално скуп....
 
Ja sam samo jedne godine tanjirao strništa bez prskanja i nikada više.Da imam razrivač možda bi radio bez totala ali dok ga ne kupim radim ovako i ako ne bude više totala ići će se sa nekom alternativom za uskolisne i širokolisne korove.
 
Darko sve do sad što si mi predložio ispalo je tako i dobro. Mada mislim da moj tip zemlje je takav da ipak je lakse kas se sad uzore pa posle u jesen preore. Mnogo rastresitija zemlja bude i priprema se baš lepo uradi. Jedino da odmah posle oranja pređem tanjiračom i da isecem brazde koliko-toliko. Za total sam siguran da ću da ovih dana primeniti.
 
Ako ga sad ne uzoreš, mislim da kasnije nećeš moći. Ova kiša što smo je dobili pre nedelju dana u avgustu se neće ponoviti. Daj Bože da grešim. A u avgustu orati strnjište, pa posle u oktobru/novembru preoravati, za mene na ovu cenu goriva suvišno. Opet kažem, moje mišljenje.

Evo ima delova gde je palo preko 100 litara, evo zemlja suva sad.
 
Ovih dana orao moje strnjište, polako sa fergom u nekoliko dana po 3 sata. Već se vidi razlika između prvog i poslednjeg dana. Vlage ima još lepe i lako se ore ali mislim da će tako moći još koji dan pa sleduje zasušenje.
 
Problem je bio što je godina bila sušna pa nakon tanjiranja nije izašao sav sirak, preorano tako na jesen i onda sledeće godine sirčine za izvoz.Tanjiram i čekam da sve lepo nikne i onda ide total, ne želim da mi neko zapali strništa jer je slama isečkana pa je tanjiranje jedan vid zaštite.Gruber je u planu a da li će se složiti kockice za kupovinu videćemo.
 
Што у чему је био проблем са тањирањем?
Lake tanjurace ne naprave nista , odnosno vecini divljek sirka ne mogu nista , izgleda odmah iza prohoda da je sve ok a ono treci dan sirak se ispravio i stoji zelen. Teske drljace su druga prica. Nekad se to radilo ugarenjem plitko nekoliko puta , nije bilo totala ili bio vrlo skup.
 
Zavrseno tanjiranje, cekamo sirak pa total.
3902d54efcb21610d67dd7f29fa781b4.jpg


Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
 
Dare verovatno si u pravu. Sad sam gledao ja sam pošle god uzorao strnjiku 13.07. a pretanjirao je 27.08. duboko oranje sam uradio 17-18.11. I tada sam te poslušao da ne diram oranje tanjiračom jer će zima sve to da uradi. I posle sam sačekao nekoliko lepih dana da se malo prosuši i naterao setvospremač i pripremio za kukuruz. Ispalo je idealno - i lepo i sitno. Bojim se da ako ostavim sad ovako i samo uradim zimsko da neću sl god dobiti tako rastresito zemljište za setvu. Gadno je kod mene što se tiče zemlje. Jedino da posle tog dubokog oranja pređem tanjiračom ili odmah ili prvom prilikom u januaru da je malo isečem i usitnim pa onda da čekam i da pređem setvospremačem. Msl svega ima tu. Nije cena nafte bila tada mnogo manja a i moj ferdža malo troši a i ne mogu ja kao vi da idem mnogo duboko u oranju zimi.
 
Nazad
Vrh