IMT

Ne vredi se petljati sa starim bravama. Po meni je danas samo PAL nešto što vredi od kontakt brava, ni Hella nije više ono sto je bila, većina stvari im se pravi u Bugarskoj i Rumuniji. PAL mi na Rajki radi bez problema sigurni vec 10 godina a zalije se i vodom kada se pere traktor tako da je za sada dobra.
 
Ne vredi se petljati sa starim bravama. Po meni je danas samo PAL nešto što vredi od kontakt brava, ni Hella nije više ono sto je bila, većina stvari im se pravi u Bugarskoj i Rumuniji. PAL mi na Rajki radi bez problema sigurni vec 10 godina a zalije se i vodom kada se pere traktor tako da je za sada dobra.
Zašto ako je kvalitetna i dobra. Nije to toliko komplikovano da se uradi. Plus uvek se zalažem pre za poravku i reciklažu kad god je to moguće.
 
Možda može da se popravi stara. Ne mogu da se setim dal sam te za kontakt popravljao, ali znam da jesam od oveh za verglanje sklopio 2 od 3 starih.
Planiram da je otvorim kada stignem i vidim u kakvom je stanju, stvarno me zanima kako je izdržala ovako dugo i u kakvom je stanju.. Novu sam ugradio pažljivo kolioo god sam mogao, stavio nove kleme na kablove sa krimp kliještima jer su stare bile klimave, na sve spojeve navukao termo-bužir (al je ono korisna stvar u kombinaciji sa fenom), sad je utegnuto i zaštićeno od prljavštine. Planiram da ugradim na fergu i prekidač mase, juče mi otac pričao da mu se anlaser aktivirao u oranju nekad davno i da se snašao tako što je počupao kablove sa bravice paljenja, posle mu to neki električar spojio i stavio novu bravicu. Zbog toga sam odlučio da ugradim prekidač mase, ako se i desi takav neki problem (ne svidja mi se u kakvom je stanju instalacija) može brzo da se zaustavi.
 
Jbga zaboravio skroz. Otac je mijenjao ulje i rekao mi da nešto nije u redu sa količinom, kanister iz kojeg je sipao nije bio pun pa nisam mogao da znam koliko je tačno nasuo, skroz me zbunio. Nisam imao vremena tada ništa raditi oko toga a ni traktor nije korišten pa sam prvom prilikom ispustio ulje i otkrio krivca. Parče taloga, kao tanka ljuska veličine možda 10mm s 10mm je zapela na rupi za ispuštanje i kaa se vijak odvrne ulje krene gotovo normalno ali vrlo brzo počne jako sporo da curi. Otac je mislio da je sve isteklo, zavrnuo čep i nasuo ulje - naravno da je stalo mnogo manje jer nije sve izašlo a mjerač pokazuje da je karter pun. Parčetom žice sam iščačkao tu ljusku i ulje je normalno isteklo, posle dosuo novo i zamijenio filter, sve po propisu. To parče taloga se vjerovatno odnekud odlijepilo sa kartera, tanko kao papir i gnjecavo, može prstima da se zgnječi lako. Definitivno bi trebalo skinuti karter i oprati ga ali to će morati da čeka zimu.
 
Nikad motor nije otvaran, glava nikad nije skidana, čak ni ventili nikad nisu podešeni, nije lamela nikad mijenjana (prednji semergin na radilici je mijenjan prije nekih 20 godina, zadnji nije nikad pa tu gubi ulje), dizne isto, nikad ništa. Na njemu je sve sem alternatora i vodene pumpe (i bravica naravno) originalno i netaknuto. I meni je pao silikon na pamet ali nije imao odakle doći. Ta ljuske me podsjeća na ono što sam kod mog Zetora našao u centrifugalnom filteru kada sma ga tek kupio.
 
Danas stiglo dijelova.
Boš pumpu dizne skinuo puno sve smeća.
Sutra u servis.
Stajao je dosta i odmah problemi.

 
Na mom 577 se tesko ukljucuje kardan.
I kad pritisnem kvacilo do kraja ne staje.
Jel i kod njega kao na 539 ima prvi i drugi stepen? Jel to treba nastelovati ili?
 
Nazad
Vrh