Oranje

Ја док сам био млађи нису могли да ме истерају из трактора кад одем да орем. Брена 240л дизела за дан не може да потроши и гас само терај некада ујутро од 6-7х па прође поноћ,отац долазио на њиву да ме тера кући,а сада узорем 5кј дижем плуг и правац кући.
 
Ja sam nekada voleo noc da radim, sad mi se neke karakondzule previdjaju pa begam kuci
Nekada dok se masovno brao kukuruz poranim ujutro pa otac dodje oko 10 da me zameni i tera do 4-5 popodne, onda opet ja do ponoci
sa 577 i 224 smo gazili i do 7ha dnevno kad se podese lepe njive za branje
 
Od 9-10 kj, manje može ako je takav raspored ali više ne.Isključivo jedan rezervoar na 1221 +kantica 10 l rezerva ako se zanesem,mada ove godine samo jednom mi se desilo u Cicijevom ataru .
Jedino se trudim da budem maksimalno disciplinovan u ustajanju,vremenu polaska ne dolazim na ručak skoro nikad ,niti da dosipam naftu.Na njivu nosim ko da idem na trodevni izlet.Suhomesnato,sir,pomorandže,jabuke,kikiriki i hleb su standardna oprema ponekad kuvano gotovo jelo,čaj,čips od pića ceo arsenal a nojviše prija na ovo hladno vreme premijum lajf naranža sa kiselom a leti isto premijum ali lav. Kad krene oranje gledam da ne gubim dane idem svaki dan,osim nedelje.Ove nedelje sam svaki dan bio bez izuzetka.Što se tiče operacije meni je jedan od dražih poslova,načitam se pošteno jedino nekako mi muzika počela smetati pa ima dana da ne pustim radio.
 
Baća ništa ne smeta što se rano stiču radne navike oko poljoprivrede jer one vode u osamostaljenje i rutinu da ti ni jedan posao ne padne teško niti da ti predstavlja problem da bilo šta uradiš.
Sta znam ne radim ni puno ni malo zemlje. Dosta njih radi manje od mene zemlje i manje u firmi pa ne zavrse na vreme. Kad krenem da radim gledam da se zaletim i picim sto duze. Hranu nosim osnovno ne volim bas da vasarim.
 
Moj pokojni deda je uvek govorio da kada uradiš na vreme bude kao da ti je neko drugi uradio jer posle možeš da radiš šta ti srce ište i ne razmišljaš o njivi uopšte do proleća.Od hrane nosim plazmu i smoki na njivu jer ne volim da jedem dok orem pošto se fizički ne trošim ništa niti se krećem pa da mi se ne lepi i voda u skor kilaže.Od pića voda i neki gazirani sok dolaze u obzir i možda nešto od voća a obavezno Orbit žvake. :haha:
 
Koliko strana skoro potpunog off topic-a ....ko sta nosi na njivu,koliko im roditelji stari,kad se zenio,neko nije ni imao mladost po komentarima,zene se pre 30-te,to nije na vreme brak ,nego daleko pre vremena.
 
Овде на форуму изгледа само ја пијем на послу🍻Од Понедељка крећем у орање....носим храну и пиће ракија до подне од подне пиво ако сам ближе села свратим и код Савке у бирцуз....све се уради само не треба журити журба је нај већа болест...
 
Grunt. Ti onda ostanes po dva dana na oranju, dok se malo otreznis da nadjes put kuci.
 
Nazad
Vrh