Oranje

Sila nebeska oko 3.5-4kj za dan sam orao. Preko toga nisam, jer je nepodnosljivo hladno (nije imao kabinu) a i rezervar je 50l.
A Armom orem 6-7kj/dan. 1sat 20min jutro kada je 600+ metara dugacko. Kada je krace opada ucinak.
 
A ne mogu jesti na njivi da trti rak raka, i ja ponesem, mama upakuje svasta u torbu ali nema sanse.
Ponesem 1-2piva, to popijem i vodu, kisela-obicna, nebitno.





Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Pošto sam zaposlen onda jurim da sve poorem što pre. Sendiče nosim, pa u hodu jedem. Prvo teže njive odradi pa onda lakse. Orao i sa 558 noću, smrzao se ko vaška. Ovi bolji traktori milinica. Još boljeg pluga i super.
 
I ja jedem u hodu,volim natenane kad se moze,a kad se kasni onda mora da se grabi. Danas ne radim zbog Arandjelovdana,u ponedeljak u banku da se potpisuje za traktor,u utorak u AP po traktor i onda nastavak tek od srede. Puno cu vremena izgubiti,posle ce se pisati sa stepenica.😀
 
Lako je vama koji ste u firmama,činjenica da ste tamo nije loša plata,ja sam kući a nisam 1 jebenu balu komuše ispresovao za ovce,e toliko kući ste i imate vremena i za spavanje,kuruza još 10 kj kombajnirati jer me jebo suncokret i ja kad sam ga sejao,taman počnem udare kiše,nemam skim izvuci prikolice dođi po kombajn skinem 12 -13 t puina tura prekidaj kući pa po prikolice pa čuvaj ovce da se napasu da spasim šupu koliko toliko,ujutro požuru namiri pa idi predaj pa izpočetka,a dan kratak ,a oranje isto tako namiri ori pa kući namiri opet pa jedi i onda još malo ori do 23 sata i tako u krug kad sa krševima radimo i u njima se patimo jer vlastela otima od naroda,tek će sada da počnu otimati izmišljene poreze i čuda,pa ti drži stoku platićeš porez i na glavu stoke koju kući imaš a oćeš subvencije.
Tako da najbolje je čisstim ratarima ,svi ali svi su obnovili mehanizaciju ako niš drugo ono bar 20 god mlađe su kupili i krpi do sledećeg,i ovi u firmama bitno da opereš auto i boli te kara ajd na posao i superiška,plata kolika toliko i radiš,penzija ne moraš brinuti odakle da odvađaš da platiš pio i zdrastveno,dođeš kući ako si radan radiš i kući koliko ti **greška oće i šta te briga jer 21 sat ili 23 sata ujutro na poso,nema stoke i sranja,još kad pokolješ ako si držao svinje,ma milina što se kaže pre posla uz kaficu gledaš kroz prozor pre posla kako paducka sneg.
 
Ja moram da radim između 2 muže a kako su dani kratki nema se baš puno vremena. Ove godine sam angažovao ujaka da ore u toku jutarnjeg namirivanja i drastično sam skratio ceo posao. Pre 2 godine sam završavao oranje 31.12. i 1.1. otac ne može da pomogne zbog zdravlja pa se snalazi kako umeš...

Sent from my motorola one zoom using Tapatalk
 
Ja sam relativno mlad orac jer je otac do pre 8 god skoro sve sam orao a ja radio druge poslove, sada vec ne moze, uskracen sam za veliku pomoc
sa uslugama sam najverovatnije zavrsio jer je pocelo domacinstvo da trpi dosta, kasnim, kasnim, kasnim
imao sam coveka koji je vozio samnom kombajn, oca koji dosta pomagao, sada toga nema, deca nisu prispela, sve na meni i stoka i masine
 
Uh, secam se tog vremena kad otac vise nije bas bio stanju da mi pomogne u vecoj meri u polju a deca nedorasla za vecu pomoc.
U to vreme jos smo drzali 2 krave i nesto vise svinja nego danas i bio sam ipak zadovoljan sto je otac mogao da obavi te kucne poslove.
Taman stariji sin je poceo da mi dosta toga pomogne ode na fakultet u Temisvaru pa opet sam neko vreme. Doduse u to vreme nisam radio vise od 75 kj ali sa onom mehanizacijom koju sam onda posedovao bilo je teze izboriti se sa svim poslovima.
Inace zavrsili pre par dana i sa bastama. Oprana 2 traktora, (preostalo jos jedan) 2 pluga, jedna Zmajevka i valjak.
 
Ajte molim vas gde 558 uzore toliko na dan+treba goriva da se ponese rezervoar.
Izbegav nocu oranje,ipak je to za spavanje,pocnem u 7 ujutru i do 17-18h.
 
To sa stepenica ume da bude zeznuto ako traktor nadje na grudvu :haha: i ja nosim sendviče jer nestajem dok ručam, za dosadu lek je flašica domaće a i traktor nekako bolje vuče kad mašinjist povuče:haha:
A više sa stepenica ne! Pa nisam ja ničiji rob... Ustvari presudu je doneo vetar koji je dunuo kontra a ja nemam kud...
 
Nazad
Vrh