Trešnja

Jeste Van radasine sad gledam, ista je kao burlat samo sitnija, ali za razliku od burlata radja celom duzinom grane a ne samo na vrsnoj rašlji. List je nesto uzi ali ne i kraci.

Kod mene ni jedan plod Van nije pukao. To se uklapa u pricu da sitne ne pucaju. Ritopečka takodje nema ispucalih ali su vecinom sitne osim onih na kraju grana 5 komada. Takodje van je otporan na trulez jer nije prskan a evo jos ne truli. Jeste i malo se teze bere, neretko ako cimnes ceo grozd, sa njim se iscupa i ono u dnu peteljki, ona kao cvast iz koje je grozd potekao.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
I ja sve sto procitah kod francuza, isto sve govori da je Van...Sve sto navodite jeste tako, cak i plodovi lice na Van zbog ove tacke odozdo, svuda pa i ovde kazu osetljiva na pucanje i na moniliju (sto kod vas nije slucaj izgleda iz nekog razloga), ostale karakteristike su dobre, teze se bere i ima kratku peteljku, malo je sitinija od proseka i dosta dobro rodi... mislim da je samooplodan (francuzi pisu da nije, ali mislim da je to neka greska kod njih, ovo ostalo se sve uklapa sa drugima i sa ovim sto svi kazete (osim pucanja))..
evo linka...
 
Van je zahvalna sorta, mozda cak i dobar predlog na pitanja "koju sortu da posadim jedno drvo kod kuce" ako ne mare za krupnocu.

Kod kuce imam 3 komada u njivi 2 greskom kad sam uzimao grancice, tako da vidim vec par godina da je dobar.

Majske sorte i njega prskam samo dva puta, bakar i precvet nekad ni bakar. Berba je oduzena, prve crne sam brao kad je burlat bio na pola berbe, neobrani i dalje stoje, ne trule ne crvljaju ne opadaju ne pucaju. Krupnije plodove dok je burlata mozes komotno u istu gajbu niko znati nece.

A i dan danas ima slabije obojenih tj nezrelih. Berbu znaci mozes polako dve nedelje bez zurbe, to je nesto sto ni jedna sorta nema.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Samo me buni to pucanje, koje svi kazete da ga nemate, a po svim ocenama strucnjaka je Van dosta osetljiv na pucanje i to mu je navodno najveca mana (pored krupnoce, ali je bez obzira na sve referentna sorta za taj period zrenja u Italiji na primer)), sto me navodi da posumnjam da je to Van (ne kazem da nije, samo se nesto ne uklapa)... Sto kaze Bata: Oce telefon (knjiga u nasem slucaju) da pogresi jednom, ali vise puta nezavisno to malo teze :)
 
Ja sam zakljucio da je van posto sam shvatio da burlat nije, a lici. Razlicit je i list, nesto je uzi ili se tako cini zbog puno plodova duz cele grane.

U to vreme sa tim karakteristikama ne znam koja bi sorta mogla biti. Grancice za burlat sam uzimao od 25 burlata koje su moji kupili, na kraju je to ispalo 10ak burlata, 10ak sarenih, 2 3 van i 2 3 visnje (u zbiru nije 25 okvirno je). Tada sam vec uvideo bio sta je visnja sta sarena a za ovo sam tad mislio da je burlat. Tako da potvrdjujem nesigurnost u tvrdnji da je van.

Ono sto znam sa sigurnoscu je da NI JEDAN plod nije pukao. Na ritopeckoj ne smem da se zakunem u isto, mozda je puklo 30 plodova od 30 kila.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Lici cini mi se Van na ovu moju kod kuce koju 10 godina nisam otkrio koja je, mada nije ovoliko zrela kao na slikama ali izmedju kuce je pa nema mozda toliko sunca, sutra cu pogledati da li ima tackicu ispod, to nikad nisam zagledao...Jel ta sorta pocrveni i jos uvek kiselkasta a onda kad dobije tamnu crvenu maltene crnu se ukrupni i postaje slatka i ukusna?
 
Ja sam ti tuoog ukusa sacekajmo neciji odgovor.

Ne znam kako na fonu da kopiram link sa sve vremenom, to sto mora biti van je na 2:41

Prikazano je da je burlat upravo obran a brana je i ona. Takva je bila pre nedelju dana, za vikend je bilo jos vise tamnijih al nista otpalo trulo puklo. Ima poneki plod vidi se da pocinje smezurano propadanje, mozda truljene da ga tako nazovem, plodovi po neki vene, nije ona klasicna trulez sa boka ploda sto krene


Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Ako je ovo sto drzis u ruci na 2:36 delu filma, meni se cini da to nije Van, ima mnogo dugu peteljku i ovo je okruglasti oblik, a Van ima vise srcolik oblik (i ima ovu tackicu na potiljku specificnu, pre ce da bude Radashinova Van, ima i tu tackicu, ima kratku peteljku (Van ima oko 3cm peteljku, ovo tvoje ima skoro 5, izmedju 4 i 5cm ja bi reko), i tesko se bere, kod Radashina se sve uklapa da je Van)... I Van zri skoro 20 dana posle Burlata, ne uklapa se da on ima tamno crvene plodove dok beres burlat (Van bi trebo da pocen tek da menja boju kad beres Burlat po mojoj proceni), nesto mi se tu sa vremenima ne uklapa..
Cak ni ovo posle na 2:49 mi isto ne deluje Van, duga je peteljka i plod nema oblik ko Van.. Na 2:41 ti je deo kad ides izmedju 2 stabla, ne znam sto si tu referencu stavio...
Mozda gresim naravno za ovo gore, ali samo dajem zapazanja...
 
Posle 2:41 lepo kazem ovo je van sorta i prikazujem stablo i plodove, ne drzim nista u ruci ne znam kako nisi cuo
Full zreo je bio pre par dana sto jeste oko 20 posle burlata.

Dok je burlat bio u polovini berbe, postojali su plodovi koji nisu zreli skroz ali dovoljno tamni da se prodaju. Ne svi vec na nekim delovima stabla.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Na poslu sma jbg, ne mogu zvuk da pustim, smao sam gledao :(
P.S.
Evo odgeldah i sa zvukom, ako ti je ono pred kraj Erc tj Germersdorfer, ona treba da zri u isto vreme kad i Van manje vise (oko 19-20 dana u proseku od Burlata, a ovo cini mi se nece jos za 7-10 dana, jedino da je to mozda Hedelfinger tresnja (zovete je karminka cini mi se), mada i ona zri samo 3-4 dana posle Germesdrofer-a)), tako da mi se opet nikako ne uklapa vremenski ta sto si reko da je Van (mogo je nesto crna i deluje vec zrela), a i imaju ti i te sto kazes Van dugu peteljku da bi bile Van...Opet, moje misljenje samo, mozda i gresim naravno...
 
Poslednja izmena:
Da li je ovo Van? Muci me sto samo tu ne znam koja je a pored kuce u gradu mi je...
Obrana pola nesto bas zrelo, nesto i nije al eto svaki dan kisu najavljuju pa da oberemo malo...
Inace mozda se ne vidi jer se naoblacilo sada u Nisu i kamera 5mp
Sad su sitnije jer jos nisu potpuno zrele ali bas kad dobiju tamnu crvenu se ukrupne na pristojnu velicinu
Screenshot-1.png


DSC-0066.jpg


DSC-0067.jpg
 
Mislim da nije Van, ima mngo dugu peteljku, a i kod tebe Burlat verovanto zri malo posle 20og maja, mozda i oko 25og, pa mi ovo dodje i malo rano za Van mada i tu je negde, po vremenu i nije toliko daleko... Aj da vidimo oecl' neko nesto drugo da primeti..
 
Po svim fotkama sa neta, rasadnici i ostali i ova i moja je van. Taj nivo zrelosti krupniji plodovi se podvaljuju kao burlat.

Kasni ti za mnom verovatno koliko i burlat a to je jedno 10 dana po slobodnoj proceni.

Nemam pojma sta smatrate za dugu peteljku. Sve fotke sa neta ne prikazuju kratku peteljku.

Meni nije do ubedjivanja vec utvrdjivanja a nisam cuo ni jedan primer koja je ako nije van.

Verujte mi, berba je oduzena, izgledaju zrelo i danas i za 10 dana jedan plod ako pogledas, zato se ne moze reci tacno u dan kad sazreva.

Evo ostavi par grozdova dve nedelje od danas neobrane, garantujem da nece istruliti niti pucati niti krenuti da menjaju ukus na prezrelo.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Jos ova moja nije kako treba zrela iako je pocrvenela, brali smo sta je zrelo ali i sta nije, nije laka za branje pa i ne vidis tacno dal je zrela ili ne kako treba... Tacno se kod zrelih plodova koska lako odvaja dok je jedes... Prosle godine je pucala ali i skapala zbog mnogo mnogo kise, sada iako je u subotu 3, 4 puta padala po litar nasao sam u 38,39 kila mozda 4,5 da su pukle... Ima i tackicu odozdo kao radashinove... E sad mislim da je razlika u zrenju jer eto izmedju kuca nema ceo dan sunce...
Beremo je sada zbog straha od kise...

Samo da odgovorim na poslednju recenicu oktopoda, da mogu da postoje dugo na grani... Tako bilo sa nekim koje nismo mogli da oberemo prosle godine sam to video... E sada da li su te pukle nisam video jer su na vrhu na tankoj grani...
 
Nije laka za branje. Cesto se sa celim grozdom otkine i cvast iz koje izlaze peteljke.

Kao sto rekoh ucini se zrela i u neku ruku jeste jer ima boju za prodaju. Zato i ide kad je i polovina burlata, a skroz crne kao sto rekoh par dana posle burlata do 20 dana bez problema.

Vidis i kako je list sitniji od burlata, deluje i proporcija drugacije tj da je duzi a uzi.

Meni nije nijedna pukla ili nisam primetio tih par komada na 30 kila prosek. Ta sto ti se na kraju i udavila mozda nije za reper jer bas toliko vode ne istrpi vidis ni stablo pa se ne moze reci da puca jer je pukla u takvim okolnostima

U takvim okolnostima je mogla ostati jos sitnija a i poceti da truli.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Sve crne tj tamno crvene ne verujem da ce kod mene biti pre 15. juna... Inace na ovim mojim slikama ipak izgledaju tamnije nego sto jesu...
Da cesto se celi grozd otkine... Ne znam kad kod mene burlat zri, ali ova ima bas dugo vreme zrenja....
Od sledece godine je ne pipam pre 10. juna...
 
To ti kazem, (ne da je van ), jako cudan trip, od momenta kad izgledaju zrelo do momenta prezrele prodje i 3 nedelje. Za pijacu dusu dalo za vadjenje iz bule, i za kod kuce, imas robu svaki dan koji trpi stajanje bez prskanja protiv trulezi i musice.

Prosle godine je otac prskao sarene kad je obrao sav burlat, pa je oprskao i ovu sta nije "podvaljeno" uz burlat jer su bile sitne pa smo i odustali da beremo a nemam pojma sto ih je i oprskao a vec bile tamne, mislio sam dok prodje karenca nema nista (14 dana jer je koristen i decis protiv muve) kad gle vraga nista im falilo nije te ih obrasmo tad.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
U svemu sto si napisao prepoznajem ovu moju... :) Ako nekad saznas sigurno kako se zove sorta posalji mi pp...
 
Ma napisacu ovde a kako biti siguran to ne znam

Ima takvih u skoro svakom tresnjaru kod mene, a ne verujem da je iko ciljano Van sadio od tih ljudi, kao ni ja, kao ni ti, kao ni radashin, tako da posto ne nadjosmo drugu slicnih karakteristika, mozda u cilju daljeg razmisljanja mozemo da razmislimo da li postoji neka stara sorta da ne kazem domaca slicnih karakteristika a da je nema po katalozima

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
U knjizi Đubrenje voćnjaka od Borivoja Pejkića ("mealy" stavio na dropbox) našao sam da deformacija plodova može biti posledica nedostatka bora.Pokazivali ste te deformitete..kod mene na po nekoj se isto javlja..kao ubijena nečim..ali zdrava..dobar ukus.
 
Nazad
Vrh