Chat 8

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neverovatno je koliko je ovo čudo(da ne koristim prikladniji termin), opterećeno osećajem samovažnosti..

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka
 
Kad jedeš koristeći escajg, da li prebacuješ viljušku iz jedne u drugu ruku na svaki treći zalogaj?

Jasno je meni si tokom godina navikao na jedan način korišćenja tastature, ali sam početak je sigurno bio neprirodan (na silu), jer kad se prebaci sa ENG na SR layout, menja se mnogo toga (З nije na mestu gde je Z, već je prebačeno na Y, umesto @ dobiješ ", umesto ? dobiješ _, pritisneš ( a dobiješ ) itd. Dakle, potpuno neintuitivno i nepotrebno, osim ako osobi nije cilj da "srbuje" online.

URL i email adrese su na latinici, međunarodni sistem jedinica je na latinici, APR pretraga je na latinici itd... Koji je onda racionalan razlog da neko na kompu koristi ćirilicu? Koje su joj funkcionalne prednosti kad se sa terena olovke i papira pređe na elektronske uređaje?

Napisao si već da je koristiš iz subjektivnih razloga, ali to je onda, kao i to vređanje koje si pomenuo, samo u tvojoj glavi - ja zaista nemam (niti sam imao) nikakvu želju ili nameru da te uvredim, naprotiv - pohvalio sam (na svoj način) tada tvoje razmišljanje oko one podmetačine, ali ti nisi video pohvalu već prozivku... C'est la vie.
Званично писмо у Р Србији је ћирилица. Сва документа се издају на ћирилици, осим на лични захтев на латиници или писма које користе националне мањине. Свако пише оним писмом који је његов лични избор у који ти нетреба ни најмање да се мешаш и сугеришеш дал је добро ово или оно.
Живи и пусти друге да живе!

Послато са Mi 9T помоћу плуга
 
Zanimljiv video ovog porucnika. Slicna situacija kao kod nas u ratu . Pojedinci i grupe su radili na rasplasavanju rata kriminalom i zlocinima a cesto vrhovna komanda nije ni znala a ni naredjivala takve stvari. Nelogicno mi zasad iz njegove price kako je minobacacki vod davao vatrenu podrsku konvoju na relaciji gadjajuci specificne tacke ispred konvoja . Jedino ako je bilo vise minobacackih vodova koji su bili uzduz puta sto je cudno ili da su se kretali zajedno sa konvojem i zaustavljali i gadjali ispred sto je isto cudno.
 
Neverovatno je koliko je ovo čudo(da ne koristim prikladniji termin), opterećeno osećajem samovažnosti..
Zasto o sebi pises u trecem licu jednine?


Свако пише оним писмом који је његов лични избор у који ти нетреба ни најмање да се мешаш и сугеришеш дал је добро ово или оно.
Живи и пусти друге да живе!
Gde si video da ja nekom uskracujem pravo izbora? Jedino ne mogu a da ne primetim licemerje, da se cirilicar buni sto ga neko nazove cirilicarem. Dje je tu logika?


Pojedinci i grupe su radili na rasplasavanju rata kriminalom i zlocinima a cesto vrhovna komanda nije ni znala a ni naredjivala takve stvari.
A i kad je saznavala, prakticno nista nije cinila...

 
Zasto o sebi pises u trecem licu jednine?



Gde si video da ja nekom uskracujem pravo izbora? Jedino ne mogu a da ne primetim licemerje, da se cirilicar buni sto ga neko nazove cirilicarem. Dje je tu logika?



A i kad je saznavala, prakticno nista nije cinila...

Читај шта сам написао....ти нетреба да се мешаш у нечији избор, које ће писмо користити...да ли ћирилицу или латиницу. Очигледно ти очи боде ћирилица, из неког мени незнаног разлога.....вероватно зато што си неписмен. Лицемером називај себе а не мене....јер си ти Станислав.
Нећу те удостојити више мојих одговора.
Послато са Mi 9T помоћу плуга
 
Када једем, користим есцајг почевши од оног споља, па настављам ка унутра, тј. од оних који су даљи од тањира, а потом који су ближи. Да се не бих захебо и у очима префињене господе окупљене за столом исп'о неуки геак, научио сам да постоје кашике, виљушке и ножеви за салате, рибу, главна јела, дезерте, па их сходно менију и употребљавам, баш као што чиним са матерњим језиком и ћирилицом. Шалу на страну, твоја аналогија моје употребе ћирилице са пребацивањем из руке у руку на сваки трећи залогај је поприлично без везе.

Теби заиста представљају проблем те ситне разлике (настале ни због чега другог осим лењости и инертности домаћег увозника те мучене тастатуре), где је слово З, доња црта, упитник, заграде и којешта друго, између стандардног QWERTY распореда на тастатури и српског ћириличног распореда? Да поменемо дискрепанције QWERTY тастатуре у односу на оне који такође користе латиницу, на стандардну немачку QWERTZ или француску AZERTY тастатуру? Сигуран сам да ни једни ни други (па ни било ко, ко има обзира према свом језику) проблеме нису решавали прекрајањем/упрошћавањем/одбацивањем "непотребног" из својих језика, већ прекрајањем тастатуре.

Занимљиво ми је да ме убеђујеш/имаш став да је моје коришћење ћириличног распореда од почетка неприродно, потпуно неинтуитивно и непотребно када и српски латинични распоред, кога користиш да би ми све то написао (мислим, користиш је, арчиш дијакритике по ПС-у), има практично исте, назови, проблеме? То ти не жуља мозак колико жуља ћирилица, подсећам - један од два могућа (за сада, слободна) избора писама којим се пише српски језик? Да ме убијеш, ал' стварно стичем утисак да твој упорни став нема првенствено са рационалношћу и функционалошћу употребе једног писма у обичној, свакодневној употреби у односу на друго – баш си претерано загриз'о у питање нечега што је слободна воља и субјективни избор сваког од нас који говоримо српски језик. Или у твом виђењу употреба ћирилице иде у пакет-аранжману са још нечим... попут тог "србовања", штагод оно у твом поимању значило.

Ја не спорим да су Интернет адресе на латиници (до скоро, искључиво), као и и-мејл адресе, SI јединице такође, периодни систем елемената, линеарне једначине, алгебра (добро де, код ових може да се провуче и неко словце грчког алфабета), нити имам нешто против тог решења и наравно да их (у већини случајева) користим како би требало... ал' ти и ја, као и сви други, све ове разговоре водимо на свакодневном српском језику, који, да л' да понављам, може да се пише и ћирилицом и латиницом, што свако чини по свом афинитету. Кад будем проговорио на било ком дијалекту URL-овског или се моје реченице буду састојале више од SI јединица него од именица, придева, речци.... речју – свих десет врста речи у нашем језику, тада ћу размислити о промени својих преференција и избацивању ћирилице. Никако пре тога.

У дискусији са Дукејем написао си му да не разумеш зашто у свој "воркфлоу" ја "додајем непотребне операције попут пребацивања из латинице у ћирилицу". Понављам ти оно што сам написао пре недељу дана – несвесна радња која траје делић секунде, у којој малим прстом десне шаке чукнем тастер Shift, а кажипрстом чукнем Alt, када мењам распореде на тастатури, никада нисам сматрао операцијом која ми успорава било шта, обзиром да нисам брокер на Вол Стриту да ствари радим у секунди.

Много већи проблем за "воркфлоу" и успоравање истог и узрок много фрустрација било ми је усвајање овога...
й ц у к е н г ш щ з х ъ
ф ы в а п р о л д ж э
я ч с м и т ь б ю
...на стандардној QWERTY тастатури, каква ми је у то време била на располагању. А "то" је "русская раскладка", илити "Russian keyboard layout", последња ставка на списку у оном скриншоту кога сам ономад окачио. Помињем ти ово јер бих желео да те питам: реци ми, на њеном фону и претпостављаш колико озбиљног зезања док не постане, ако не комфорно, оно барем мање некомфорно за употребу, како ти се чини "проблем" са разликама са QWERTY распоредом и распоредом ћириличне тастатуре (О, проблема: ђе нам је "З"?!)? 'Ичкин дим, зар не?

А чинио сам то не због тога што сам неки перверзни мазохиста, већ што сам имао потребу да комуницирам са русофонима, сакупљам и лопатам материјале потребне за то моје хоби-писање текстова за издање које је објављивало тематику које ми је било интересантна. Ево и дан данас банално преборојавање ћириличних и латиничних слова која исчукам на тастатури показало би барем трочетвртинску превагу ћирилице над латиницом.

И да не останем недоречен - производи свих тих мојих "воркфлоуова" су готово искључиво на ћирилици јер је захтев редакције и био да буду такви. Од свих које сам написао, на Нету нашао сам скенове само два од њих - један о белгијској утоки, други о руској танџари. Било је момената када се тај "workflow" отео контроли и постао "workflood", па је опет био складно прошаран латиницом (енглеском, финском, естонском, немачком...) где је требало да буде и сва та слова "live together in perfect harmony... ....side by side on my piano keyboard*", тра-ла-ла.... (*стара песмица Пола и Стивија)

Моја поента на крају: графички приказ живе речи српског језика иде подједнако глатко и елегантно на оба писма која су нам доступна за то и које од њих ће неко користити је индивидуална, субјективна ствар. Постоје они који ће наћи начин да остваре свој избор, а постоје и они који ће тражити да оспоравањем туђег, оправдају свој избор и то, да се разумемо, it works both ways.

P.S. Писање овог поста, заједно са тулумба-паузама, одуземо ми је мало времена, па су се појавили и нови постови. ПГР, не било ти тешко, зарад будуће дискусије, да бих те правилно разумео, дај ми недвосмислен одговор на два термина која су употребио коментаришући мој избор. Први је да ли под термином "ћириличар" описујеш некога ко само пише ћирилицом или том термину дајеш и неко друго значење (идеолошко, културно, политичко.... било које)? Друго питање је да ли под термином "србовање" подводиш само писање ћирилицом или још неке поступке?
 
Posto se deli 100 evrica kao pomoc zbog "krize" izazvane virusom, koju vecina nije ni osetila.....
Pitam se hoce li biti pomoci izazvane ovom susom sto je svaki dan sve izrazenija, i zbog koje ce mnogi ostati bez hleba na stolu.....?
 
Maticu, sta god ti ta metafora znacila, sve je stvar percepcije, ali Please enter a message with no more than 10000 characters je pobedio.


E sad je 'stvarno' gotov..
Ti si ljude ovde svesno dovodio u zabludu, i opet se javljas, a administracija ti to dozvoljava... Neverovatno.


I posle šorka...
Nema sorke vec samo resavanje nesporazuma (nesporazum nije isto sto i svadja), a cini mi se da Zorge ne bi ovoliko kuckao da ne vidi da smo na slicnim "frekvencijama", pa je red da ispostujem coveka.

Ukratko, da @mirosti nije svima vama podmetnuo lazni dokument za koji je tvrdio da je verodostojan (bagra jos uvek nije nasla za shodno da se izvini forumasima), ja ne bih ni imao potrebu da se javljam ovde, pa ujedno ne bi bilo ni Zorgeovog posta kojeg sam prokomentarisao. Mada, kad malo bolje razmislim, ako niko drugi ne proziva lazova zato sto je lazov, da li to znaci da ste i vi takvi isti zlonamerni lazovi? Ili jednostavno nemate problem sa tim da vas neko smisljeno laze i svesno dovodi u zabludu? Hm... Stvarno sam mogao da bolje iskoristim vreme nego da opamecujem one koji nece ili ne mogu da se opamete.

Elem, @Зорге je posle ove moje pohvale imao potrebu da nesto pita, pa smo sad tu gde smo - mlatimo praznu slamu (nadam se poslednji put).
Lepo je videti da ima i "ćiriličara" koji se ne hvataju na bućku.


Izvini ako ne odgovorim na svaku tvoju misao, ali ujedno i pozdravljam tvoj trud da izbegnes nedorecenost.
Теби заиста представљају проблем те ситне разлике (настале ни због чега другог осим лењости и инертности домаћег увозника те мучене тастатуре), где је слово З, доња црта, упитник, заграде и којешта друго, између стандардног QWERTY распореда на тастатури и српског ћириличног распореда? Да поменемо дискрепанције QWERTY тастатуре у односу на оне који такође користе латиницу, на стандардну немачку QWERTZ или француску AZERTY тастатуру? Сигуран сам да ни једни ни други (па ни било ко, ко има обзира према свом језику) проблеме нису решавали прекрајањем/упрошћавањем/одбацивањем "непотребног" из својих језика, већ прекрајањем тастатуре.
Da, predstavljaju mi problem jer sam u ovom preko 30 godina, i za razliku od nas, Svabe i Francuzi su prekrojili tastature mnogo ranije i imali su softversku podrsku za svoja slova, dok smo mi, kad je bilo potrebno izbeci nesporazum (npr. pice vs. piće) koristili ch, cc, dj, zh. Plus sto mnogo vise koristim engleski.

A i bas zbog misicne memorije, koju si ranije pomenuo, ja licno imam i problem sa tim sto sam navikao na ANSI tastaturu, a sad su i kod nas pocele da preovladjuju ISO tastature (mali levi Shift i vertikalni Enter. Logitech u Evropi sad prodaje samo takve, dok je ranije bilo i "normalnih").

Sto se prekrajanja/uproscavanja/odbacivanja iz jezika tice, jezik koji je ziv se konstatno menja. Za razliku od latinskog koji je bio isti i pre pet vekova, sumnjam da bismo se tadasnji stanovnici danasnje Srbije i mi bez problema sporazumeli.


Занимљиво ми је да ме убеђујеш/имаш став да је моје коришћење ћириличног распореда од почетка неприродно, потпуно неинтуитивно и непотребно када и српски латинични распоред, кога користиш да би ми све то написао (мислим, користиш је, арчиш дијакритике по ПС-у), има практично исте, назови, проблеме? То ти не жуља мозак колико жуља ћирилица, подсећам - један од два могућа (за сада, слободна) избора писама којим се пише српски језик?
Uopste se nisam bavio tobom, vec sam odgovarajuci na tvoje pitanje pisao svoj generalni stav do kojeg sam dosao na osnovu svojih licnih iskustava i razmisljanja. Ocigledno nisi imao priliku da gledas sorabe koji su kupili polovni racunar iz nemacke (Pentium II sa Siemens tastaturom) i koji su nabadali cirilicu zbog njihovog subjektivnog "ponosa", ili mozda ti tu ne vidis problem?

Slicno je i sa mobilnim uredjajima. Lako je sad na touch screen-u namestiti kakvu god hoces tastaturu, ali prvi mobilni telefoni kod nas su bili ENGLISH ONLY. Kasnije, ko je hteo, placao je da mu u servisu ubace i nasa slova, ali kad su skontali da su takve SMS poruke skuplje, mnogi od tih pametnjakovica su se vratili na osisanu latinicu.

Itekako mi upotreba nasih slova "zulja" mozak, jer i dan danas komp vise koristim za English nego za srpsko-hrvatski, ali znam da se potrudim kad je to potrebno. Digitalnu cirilicu koristim samo u komunikaciji sa drzavnim insititucijama, da me neka budala ne bi opet diskriminisala zato sto pisem na "hrvatskoj" latinici kad mi imamo "nasu srpsku cirilicu" (a pritom budzetlijski gmaz u kancelariji ima kalendar koji pokazuje izmisljenu 7527. godinu, dva krsta i gomilu nekih plastificiranih ikona).

Inace, u prethodnim postovima sam koristio dijakriticke znake zbog ozbiljnosti teme a i da ispostujem formu, ali posto sam video da to ovde nema svrhe pa samim tim ni smisla, zabole me da se mucim (recimo, kad god moram da stavim @, " ili ?, ja moram da prebacim na EN) 🤫


баш си претерано загриз'о у питање нечега што је слободна воља и субјективни избор сваког од нас који говоримо српски језик.
Druze, nista ja nisam zagrizao - ti si taj koji je reagovao na rec 'cirilicar' i koga je to pogodilo, iz cega izvlacim zakljucak da, iako koristis cirilicu, vrlo dobro znas da ona u digitalnom obliku kod nas nije bila autohtona, vec da je naknadno ubacena na silu i forsirana iz cisto politickih razloga.

Nikom, nikad i nigde nisam eksplicitno rekao da prestane da koristi cirilicu, vec sam samo iznosio svoje stavove koji neke ljude podstaknu na razmisljanje, a neke druge na svadju.


У дискусији са Дукејем написао си му да не разумеш зашто у свој "воркфлоу" ја "додајем непотребне операције попут пребацивања из латинице у ћирилицу". Понављам ти оно што сам написао пре недељу дана – несвесна радња која траје делић секунде, у којој малим прстом десне шаке чукнем тастер Shift, а кажипрстом чукнем Alt, када мењам распореде на тастатури, никада нисам сматрао операцијом која ми успорава било шта, обзиром да нисам брокер на Вол Стриту да ствари радим у секунди.
Shvati, ti si povod, a ne objekat ili meta - dakle, moje pisanje se odnosi na sve cirilicare, a ne iskljucivo na tebe. Inace, zbog softvera kojeg sam koristio ta kombinacija nije bila moguca, vec se moralo raditi Ctrl + Shift + broj koji je dodeljen odredjenom jeziku.

Tebi to prebacivanje ne predstavlja problem jer si se tako "isprogramirao", ali ja razmisljam malo sire od tebe i tvoje tastature, te i pisem u tom smislu - ako je citav zivi svet kroz milenijume evolucije isao (i jos uvek ide) ka savrsenoj optimizaciji ili prirodnom izumiranju (kako koja vrsta), onda je jasno sta znace dodatne radnje koje ne sluze svrsi (osim ukoliko svrha nije isticanje cirilice iz politickih razloga ili stvaranje topline oko necijeg srca jer je cirilica nekom vizuelno lepa i cini ga srecnim i zadovoljnim).

Vecina ljudi prosto nema realnu organsku potrebu za digitalnom cirilicom, pogotovo ne oni koji su se odselili na zapad ili to planiraju da ucine.

BTW, jesi li levoruk?


А чинио сам то не због тога што сам неки перверзни мазохиста, већ што сам имао потребу да комуницирам са русофонима
И да не останем недоречен - производи свих тих мојих "воркфлоуова" су готово искључиво на ћирилици јер је захтев редакције и био да буду такви.
Ali ti nisi pravilo, vec si, u najboljem slucaju, jedan u 10,000. Kad bismo nacrtali venov diagram koristeci precizne podatke (koje u ovom trenutku ne znamo), ti bi verovatno imao svoj mali skup u okviru cirilicarskog podskupa...


Моја поента на крају: графички приказ живе речи српског језика иде подједнако глатко и елегантно на оба писма која су нам доступна за то и које од њих ће неко користити је индивидуална, субјективна ствар.
A moja poenta je da vecina cirilicara koristi cirilicu iz patriJotskih pobuda ili zato sto moraju (npr. trazi redakcija). Kod tebe to nisam zapazio, ali cim vidim нј umesto њ ili б umesto в, niko me nece ubediti da tekst nije pisao neko ko cirilicu upotrebljava "na silu" ili iz niskih pobuda.


ПГР, не било ти тешко, зарад будуће дискусије, да бих те правилно разумео, дај ми недвосмислен одговор на два термина која су употребио коментаришући мој избор. Први је да ли под термином "ћириличар" описујеш некога ко само пише ћирилицом или том термину дајеш и неко друго значење (идеолошко, културно, политичко.... било које)? Друго питање је да ли под термином "србовање" подводиш само писање ћирилицом или још неке поступке?
Valjda, zarad eventualne buduce diskusije ;)

Odgovor na tvoja dva pitanja je: nemoj mi to razdvajati :)
 
Pitam se hoce li biti pomoci izazvane ovom susom sto je svaki dan sve izrazenija, i zbog koje ce mnogi ostati bez hleba na stolu.....?

Neće. Nije je bilo ni kada je bila poplava i imali smo totalnu štetu. Nije bilo od države, bilo je iz donacija EU. Država je tada rekla, ne očekujte da se odreknemo prihoda od poreza i nisu se ni toga odrekli.
Idu izbori pa sam se nadao da nas neko vidi i bar pokuša nekom subvencijom da pridobije seljaka. Izgleda da smo se toliko proredili da smo i kao biračko telo nebitni.
Neće se ostati bez hrane. Za naše potrebe ima uvek jer su se i potrebe smanjile. Veliki trgovinski lanci uredno uvoze poljoprivredne proizvode pa je potreba za našim proizvodima opala.
Ja trenutno jedem Rumunsku paštetu. Prasetinu, šunku i šarana iz Hrvatske, Mađarsku kobasicu, testeninu iz Italije, Paradajz iz Holandije, krastavac iz Albanije, cveklu iz Nemačke :D
 
@PGR

Ti si prvo bio napisao " Lepo je videti da ima i "ćiriličara" koji se ne hvataju na bućku. "

Tu "ćiriličar" nije bilo u kontekstu onaj koji piše ćirilicom, već su ćiriličari bili "neki drugi", neki koji nismo mi... Pri tome je to doživljeno (i ja sam tako doživeo) u pežorativnom kontekstu. I to ti je zamereno pa si počeo da se vadiš prebacujući "ćiriličare" na one koji se služe tim pismom i pored nepraktičnosti korišćenja ćirilice preko digitalnih medija.

To je suština!
 
Posto se deli 100 evrica kao pomoc zbog "krize" izazvane virusom, koju vecina nije ni osetila.....
Pitam se hoce li biti pomoci izazvane ovom susom sto je svaki dan sve izrazenija, i zbog koje ce mnogi ostati bez hleba na stolu.....?
Kao što je dejja napisao ,ništa od pomoći.Ovi ne vide seljaka kao neko ko privređuje i stvara dohodak.
Javno nas nazvao, "neradnici" ,šta dalje očekivati.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh