Chat 8

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li se neko od starijih kolega seca kojom dozom je radio sa Benlejtom fungicidom? Na pakovanju pise 2-4 g/ha u ratarstvu a u vocarstvu 0,06-0,08 %. Da li stvarno ide tako mala doza?
 
Ako orah već postoji, i pravi štetu komšiji ili elekteomreži, nema zakona da naredi gazdi da ga kreše ili seče. Orah je zaštićeno drvo. Pričao mi drugar iz elektrodistribucije koliko imaju problema u jednom naselju. Morali su i na visokom naponu da stave samonoseći kabal jer gazda ne da orah. Sada ga menjaju na dve godine jer ga grane oštete. EDS ima svog pravnika i on im je rekao da tako rade jer zakonski ne mogu da ga nateraju da ga seče.
________________________________

Večeras u Lidlu dve klinke na kasi sa flašom vina i grickalicama. Kasirka, koja ima 20-tak godina, odvoji vino u stranu. Kaže žao mi je, ovo ne može mlađima od 18
 
Neko je pisao na forumu koliko drvo mora da bude od medje u njivi, ako neko zna neka napise koliko orah i drugo drvece mora da bude udaljeno od medje, placa i kuce suseda.
Ako tvoja opština u svom prostornom planu to nije propisala (PROVERI), onda se (pošto ne postoji nov zakon koji to eksplicitno reguliše) još uvek primenjuju odredbe iz srpskog građanskog zakonika koji je donet davne 1844. godine.

U konkretnom slučaju koji te interesuje, to znači da: "Onoga je voćka ili drvo, na čijoj je zemlji stablo, ma se žile i u tuđu zemlju pustile, ili grane nad ovu nadvele. Samo je svaki vlastan, žile tuđega drveta, u svojoj zemlji preseći, i grane nad svoju zemlju nadvedene skresati. Drvo, kojega stablo na međama stoji, jest opšte onima, čije su međe."

Probaj se dogovoriti sa komšij-om/ama, jer ako se stvari iskomplikuju, ukoliko ne budu radile čakije, radiće sud, a to kod nas nažalost izgleda kao u ovom primeru - https://www.vk.sud.rs/sr-lat/rev-19942017-susedsko-pravo
 
Шта знам - заличило ми да је пежоративно
Razmišljao sam da li da nastavljam ovu priču ili ne, ali s obzirom da si se bio zakačio za reč 'ćiriličar' i zavrteo diskusiju, zašto je ne nastaviti?

"Izdvajaš se iz društva" sa upornim i nepotrebnim insistiranjem na korišćenju ćirilice u digitalnom obliku, a onda ti zasmeta kad neko to primeti i javno prokomentariše... Malo prst na čelo... Često je tvoj post jedini ћирилични na celoj stranici, pa sad ti razmisli zašto je to tako. Zašto bi golub trčao dva kilometra kad može da ih preleti? Zašto bi iko normalan svaki čas prebacivao layout na tastaturi?

Verujem da nisam jedini koji vidi da, za razliku od mnogih, iza tvog pisanja postoji tok misli, i slobodno nastavi - niko te neće tući zato što koristiš ćirilicu, ali nemoj se ljutiti štо mi tvoji usamljeni ćirilični postovi bodu oči i što mislim da iza tvog insistiranja na ćirilici stoje pogrešni motivi... Al' to je već do tebe i tvoje iskrenosti sa samim sobom...

mqdefault.jpg
 
Ау бре рођени, знам ја, а знаш и ти да ме ономад, у партизанско-четничкој дискусији, ниси назвао ћириличарем само и једно што пишем ћирилицом. Ако будеш наставио да налазиш неке друге разлоге за то, назваћу те лажовом! Као што сам ти написао раније, управо то ми је засметало, за то сам се закачио, то твоје ад-хок сврставање мене на једну страну, иако ми... резолутно цвили тојаш и за једне и за друге и никоме од њих не бих дао (и не дајем) ексклузивно право на универзалну истину.

И сад, и поред твог качења тог скриншота о народу чији је мозак способан да користи два писма (Нико те није приморао да учиниш то?), ти ми приговараш да ти ћирилица боде очи и што је мој пост можда једини на тој страници написан ћирилицом, па још и покушаваш да расчивијаш који су моји мотиви да је користим, да ли су они исправни или не, а не либиш се да оцењујеш да ли сам и ја сам нормалан или не.

Да сам такве опаске добио од ликова са ставом "пишемо латиницом да нас разуме свет" или оних који користе "ошишану" латиницу и када не морају, оних "Пољака" који иместо V упорно користе W и сличних, па и да се не изненадим, али од тебе, који мени одајеш утисак ерудите, такве опаске ме поприлично изненађују... и помало вређају.

На крају, да ти узвратим скриншотом. То је language bar мог компјутера; можда ти буде јасније зашто ми није тешко да сваки час шалтам лејаут тастатуре.

1_75724266_Language_bar.jpg
 
Један народ, један језик, једно писмо. Српски језик и ћирилица. Претходни постови су ме навели на размишљање и промену фонта :bravo::ppozdrav:
 
То је language bar мог компјутера; можда ти буде јасније зашто ми није тешко да сваки час шалтам лејаут тастатуре.

1_75724266_Language_bar.jpg
Kad jedeš koristeći escajg, da li prebacuješ viljušku iz jedne u drugu ruku na svaki treći zalogaj?

Jasno je meni si tokom godina navikao na jedan način korišćenja tastature, ali sam početak je sigurno bio neprirodan (na silu), jer kad se prebaci sa ENG na SR layout, menja se mnogo toga (З nije na mestu gde je Z, već je prebačeno na Y, umesto @ dobiješ ", umesto ? dobiješ _, pritisneš ( a dobiješ ) itd. Dakle, potpuno neintuitivno i nepotrebno, osim ako osobi nije cilj da "srbuje" online.

URL i email adrese su na latinici, međunarodni sistem jedinica je na latinici, APR pretraga je na latinici itd... Koji je onda racionalan razlog da neko na kompu koristi ćirilicu? Koje su joj funkcionalne prednosti kad se sa terena olovke i papira pređe na elektronske uređaje?

Napisao si već da je koristiš iz subjektivnih razloga, ali to je onda, kao i to vređanje koje si pomenuo, samo u tvojoj glavi - ja zaista nemam (niti sam imao) nikakvu želju ili nameru da te uvredim, naprotiv - pohvalio sam (na svoj način) tada tvoje razmišljanje oko one podmetačine, ali ti nisi video pohvalu već prozivku... C'est la vie.
 
Разумем да неко користи латиницу или ћирилицу према сопственом афинитету, али да неком смета што неко користи друго писмо од оног које он користи - е то не разумем! Још мало па ће бити и срамота говорити српским језиком. Што онда да се и не прича на енглеском кад је тако функционалније? :sjasi:

Што се тастатуре тиче, ту нема никаквих проблема, купиш тастатуру са нашим распоредом па ти је онда све једно латиница или ћирилица, сви знаци су на истом месту.
 
Разумем да неко користи латиницу или ћирилицу према сопственом афинитету, али да неком смета што неко користи друго писмо од оног које он користи - е то не разумем! Још мало па ће бити и срамота говорити српским језиком. Што онда да се и не прича на енглеском кад је тако функционалније? :sjasi:

Што се тастатуре тиче, ту нема никаквих проблема, купиш тастатуру са нашим распоредом па ти је онда све једно латиница или ћирилица, сви знаци су на истом месту.
A kome smeta? Očigledno nisi pažljivo čitao i nisi upoznat sa korenom "nesporazuma".

Što se "naše" tastature tiče, bio je problem naći ih pre 15+ godina, tako da ko god je insistirao na ćirilici, radio je to zbog svojih ličnih stavova i emocija, a ne zato što je to olakšavalo upotrebu računara. Može sad da se nabavi i tastatura sa ćiriličnim slovima na tasterima, ali to opet ne menja činjenicu da je za sve ono što sam naveo u prethodnom postu neophodna latinica, pa je moje pitanje samo - zašto neko u svoj workflow 😁 dodaje nepotrebne operacije poput prebacivanja iz latinice u ćirilicu ako se ne radi o "srbovanju", a onda se žacne kad ga nazovu ćiriličarem (što objektivno i jeste)? To vi meni pojasnite iz vašeg ugla gledanja na stvari.

Što se engleskog tiče, popriličan broj stranih reči se sve više koristi u svakodnevnom govoru, samo što ti je to izgleda promaklo...


Pgr , otkud ti volja i visak vremena da covjeku vec treci cetvrti post po 20ak 30ak recenica objasnjavas kako mu se neisplati da pise cirilicom? Kako se tebi isplati da se toliko trudis ?
Isto kao što se i tebi "isplati" ovo tvoje obraćanje meni. Zorge je pokazao zavidan nivo pismenosti i ima svrhe diskutovati sa njim, a tebe i ostale molim da mi ne stavljate reči u usta (tastaturu). Ukoliko niste sigurni šta sam tačno mislio kad sam nešto napisao, lepo pitajte, a ne da domaštavanjem popunjavate svoje rupe u razumevanju.

I uzgred, piše se ne isplati ;)



Nego, nešto drugo sam hteo, jer vidim da je posle nekoliko godina ponovo dostupan jedan dobar dokumentarac, a siguran sam da ima mnogo onih koji ga nisu videli i kojima bi bio interesantan, te preporučujem da iskoristite priliku dok ga masa opet ne prijavi i ne skine sa neta (osoba koja ga je sačuvala i reupload-ovala nije to uradila u najboljem kvalitetu, ali bitna je priča).

 
Naucite slepo kucnaje i nije potrebno nikakvo oblezje na tasterima.Ja pisem osisanom latinicom, u windovsu nisam navikao da menjam tastaturu.

80% vremena sam na linuxu nit me interesuje da menjam niti da trazim gde se menja na linuxu.
 
Treba imati razumjevanja i za nas neke koji kad dovatimo malo vremena da nesto prokomentarisemo a pristupamo sa telefona , ograniceni smo i brzinom kucanja i preciznoscu , gledamo neke rijeci da skratimo ,cesto se promasuju slova i slicno
 
Naucite slepo kucnaje i nije potrebno nikakvo oblezje na tasterima.
Top lista nadrealista :)

Mi koji smo poceli sa ovim u proslom milenijumu kucamo na slepo bez problema, nego batali ti ovo pametovanje vec napisi da li si procitao i shvatio sta sam ti napisao u vezi sadnje i razmaka od medje (malo cemo osisano jer tako smo u mogucnosti).
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh