Suncokret 2020

Pulsar ne skida ekspres ni u naj jacim dozama. CLP skida ekspres dok je jako mali. U cetvrtom listu ga vec ne skida. Licno posle vise godina eksperimentisanja sa obicnim, cl, clp i ekspres hibridima ostajem na neomi. Nekako mi naj standardnuja sa prinosima i naj sigurnija za unistavaneje korova.
Ja sam prošle godine sejao pola neome a pola diamantis, isto cl, isto syngenta. Diamantis je bio bolji od neome u proseku 200-300 kg. Verovatno cu i ove god pola pola.
 
Koje su cene Pioneer suncokreta kod vas?Ovde gledam Le99 10.100 rsd s.j.Prošle godine je mogao da se nađe za 8.000 rsd.
 
Ja sam prosle godine uzeo na 10200 na odlozeno. Za ovu jos cekam cenu koja ce da bude
 
Da li je neko poredio samo Expres hibride od Syngente,Pionira i ostalih?Vidim da je Nikola Ilić pisao da je imao problema sa bolestima kod Pionira i Maisaduora,ja sam prošle godine imao Sumiko i nije bilo problema sa njim.Ono što sam primetio da Kondi počinje da bude problematičan,izgleda da je vreme za njegovu laganu smenu.Žao mi je što je Dolby izbačen iz njihovog asortimana,za moj teren je bio fantastičan hibrid.Inače sam pristalica isključivo Syngente što se tiče suncokreta,probao sam više puta(3-4) Pionir na istim parcelama i uvek je Syngenta bila dosta bolja.Inače što se tiče cene semena koliko je to Syngenta skuplja od Pionira?30-60 kg merkantilnog suncokreta/kj? To je o meni zanemarljiva razlika u ceni u odnosu na to što Syngenta pruža,govorim za sebe i svoj teren na kom je sejem.Još jedna stvar je veoma bitna:Samo sa Syngentom mogu posejem približno tačnu površinu sa setvenom jedinicom semena i odredjenim brojem zrna u njoj (govorim za suncokret).Na drugom mestu mi je pionir a dno dna su mi lg i causade zato ih i ne spominjem.
 
Ja sam imao na istoj parceli mas i syngentu subaro, syngentra razbila, mas imao dosta praznog zrna... Isto tako i pionir imao praznog zrna... A sto se tice posejane povrsine, sa syngentom nisam uspevao da posejem vise od 1.7ha... Dok sa drugim sejao vise... Lg je dobar samo sto me nervira jer mora da se vrse kad je jos zelena masa....
 
Ja bas planiram da probam le99 i Sumiko na istoj njivi ili na jednom mestu gde radim njivu do njive videcemo. Prosle godine mi je Le99 bio bolji od Neome za oko 100-150kg/ha cini mi se. Ali Neoma imala puno bolji hektolitar, teze su bile prikolice. Nisu bili na istim njivama vec na nekoliko lokacija pa ne znam koliko je merodavno, zbog toga bih sad njivu do njive. Isto se radi vec pet godina na obe pa da vidimo.
 
Pre koju godinu mi zatrebalo za 2 jutra i uzmem euralis belamis i bio je u rangu neome. Da li neko ima iskustva sa euralisom?
Za ovu godinu, kao i prethodne, planirana neoma i diamantis. Prošle godine je čovek posejao samo diamantis i bio zadovoljan. Jedino sto je kasniji od neome pa ne može da se skida zajedno. Kod mene je prošle godine bio jači od neome za 200 - 300kg po jutru.
 
Nazad
Vrh