Cena ARENDE u vasem mestu???

Maxo uzmes i izdas mojima iz sela za 300, terace masine i 300km samo da rade jutara.

Ne vodim tako delikatnu matematiku kao olalija ali se slazem da oko 250-300e/kj realna dobit, ako toliko platimo zakup sta mi radimo?
 
Olalija zasto si izbacio jecam?
Iz više razloga,nisam baš ni bio neki veliki proizvodjač,godišnje sam imao oko 50 tona.Dok sam radio preko naše zadruge sa B.Topolom išlo je nekako,isporučim im 2 šlepera,daju mi korektnu cenu i svima dobro_Onda su počeli da zaxebavaju sa analizom,te puno proteina,te malo i sa njima prestanem da radim.Odjednom niko u okolini neće ječam ili nudi po 4-5 dinara manje od pšenice.Inače sam do 2011 tovio godišnje oko 250 komada debelih svinja i kroz njih sam amortizovao cene svoje robe,tj. svinje sam hranio najjeftinijom robom,nekad pšenica,nekad ječam nekad kukuruz.Pošto više nisam imao svinja teško mi bilo da skladištim 50 tona ječma ja ga izbacim iz proizvodnje.
 
Maxo uzmes i izdas mojima iz sela za 300, terace masine i 300km samo da rade jutara.

Ne vodim tako delikatnu matematiku kao olalija ali se slazem da oko 250-300e/kj realna dobit, ako toliko platimo zakup sta mi radimo?
Ponavljam ovo hiljaditi put,ima kod mene neki Mića Mirković,strava lik,njegova čuvena izjava:Jel znaš ti za koje zanimanje jedino ne treba lekarski pregled?
 
Malo pre sam pročitao da kod nas pada i da za 200 e moze da se nadje,ja imam misljenje sasvim suprotno od toga,to sto se neko sa nekim razidje u dogovoru pa na brzinu izda nekom jel su dobri to je moguce,ali to je i zemlja 3 i 4 i 5 i 6 klase ,za mene nema zemlje ni za lek,a kad sam pitao nekog zasto mi nisi dao ...rekao mi je ovaj mi dao vise,jos sam izgubio arende a placalo se 220 -230 eura,ovi jače ne prastaju i uzimaju sve....priča se jedno a radi drugo,ima slučajeva da se da vise ali se dogovori da se priča manje....jedan gazda je dao skoro 500 eura po ha jesenas ,a na večito je jedan kupio skoro 30 kj od jeseni do nove godine...svi sve rade ....nema slobodne zemlje...jedino drzavna otisla nize jel su se veliki usrali .....novokomponovanog poljoprivrednika,a dok smo mi manji ufestvovali na licitacijama nisu hteli ni jutro da prepuste...sad su jos i dogovarali oko zemlje da podele ,istina malo lošije zemlje !
 
Kod mene u Lipolistu (Mačva) je zakup po 1 ha 200 evra. Zemlja je uglavnom slabijeg kvaliteta.
 
Maxo uzmes i izdas mojima iz sela za 300, terace masine i 300km samo da rade jutara.

Ne vodim tako delikatnu matematiku kao olalija ali se slazem da oko 250-300e/kj realna dobit, ako toliko platimo zakup sta mi radimo?
Batalili bi ovi tvoji posle godinu dana ovde zemlju, ovde puno ulazes a malo izvuces nije kao tu kod vas.A ide uglavnom psenica i suncokret a na suncokretu nikakva zarada nije.
 
Kod nas je neznatno pala cena ide od 250-300,dok je prošle godine išla i do 350 po jutru. Opet iz susednih sela bibere cenu. Ljudi u selu se dogovore da spuste na 250, a iz Kisaca dođu i odma 300 na ruke, unapred.Na tu cenu arende ja ne vidim matematiku. Bolje mi je da mirno spavam, nego da se kljukam bromazepanima i prizivam kišu. 2017 komšija prodao jutro zemlje da bi isplatio 40 jutara arende.






Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
 
Uposljavaju svoje masine da mogu da ih otplate ,nek budu na nuli ali masine rade i tu se naplate kao da rade uslugu
E to je jedino gluplje od skupe arende(ako neko radi).Imao sam ja sličan predlog od komšije pre dve godine kad sam promenio kombajn.Njegova ideja(genijalna) je bila da ST i ja počnemo da vršemo sa prevozom za 25 e/kj,naravno prvo njemu.Sve usluge u okolini ćemo raditi,kad ostali vlasnici kombajna(koji neće imati posla) propadnu onda podignemo na realnu cenu 70 e/kj sa prevozom...
 
I dok otplate sve te masine one su vec rashodovane , imaju neku cenu koja nije ni priblizno onoj koju su oni platili za njih , onda oni verovatno te iste masine prodaju pa kupe nove i svo to vreme rade za banku kojoj placaju rate i kad podvuku crtu sta su radili ceo zivot ????
 
Nemojte zaboraviti koliko povoljnije dobijaju repromaterijal i na koliko cekanja samo zbog kolicine, i koliko bolje prodaju robu jer imaju veliku kolicinu..opet.
 
Male su to razlike , ali sa druge strane pominja sam i ranije pa su neki rekli da nisam u pravu , da "veliki" ratari imaju veće troškove po jedinici površine od "malih" . Samim tim totalno je nelogično zašto plaćaju tako velike arende . Jedini odgovor koji mi pada na pamet je : zato što moraju.
 
Nazad
Vrh