Razrivač (Gruber)

Ja da sam na tvom mestu,uzeo bi Consum 2.4m u tri reda. Cena je dosta pristupacna,a verujem da nece puci nigde niti imati slicne havarije. Meni je u planu njihov od 2.4m koliko sam ih razumeo imaju u 2 i 3 reda. 3 reda ima sa 8 i sa 12 radnih organa
Sta bolje mesa zemlju sa zetvenim ostacima 8 ili 12 radnih organa??Ili je to mozda vezano za tip motika?
 
Prvenstveno tip motika. Lemken karat od 3m u dva reda radnih organa bolje meša zemlju nego neki sa tri reda. E jedino je pero laka kategorija (oko 800kg) pa hoće da iskače iako je lako zemljište....
Ali najviše ti zavisi od hedera (ako pišemo o kukuruzu kao predusevu. Mislim da je njegova masa najzahtevnija za redukovanu obradu). Gde Gering prođe, i malo odstoji ta masa, pa tu ti je dovoljno mačora za rep da vučeš a kamoli gruberom da radiš. :)
 
Po nekoj logici ovi radni organi(slika br 1)se teze vuku u odnosu na ove sa druge i trece slike.Ali na trecoj slici ne svidja mi se radni organ jer je nizak.
Screenshot-20200105-133751-Google.jpg

Screenshot-20200105-133611-Google.jpg

Screenshot-20200105-134254-Gallery.jpg
 
Radni organ sa druge slike je zakon po meni,ovi svi ostali su preveliki potrošači goriva zbog radnog ugla i otpora koji prave.
 
Radni organ sa druge slike je patentirala Simba, posle Horsh kupio Simbu, a onda se pojavili Turci i sve to prekopirali.
Definitivno svi ozbiljniji proizvodjaci kopiraju Horsh.
 
Ma to je sve na foru čizela koji postoji u Americi skoro sto godina . Nego ja bi o nečemu drugom . Mislim da se razrivačem a i tanjiračama raznim bolje uradi kasnije , npr u ovo doba ili čak u februaru nego odma poslije žetve , bilo kukuruz bilo soja . Isto tako tvrdim da nije tačno što mislimo da se žetveni ostaci bolje razlažu ako se zamiješaju sa zemljom , mislim da ostaci daleko brže trunu , razlažu i budu pojedeni od glista ako stoje na površini što duže .
 
Isto tako tvrdim da nije tačno što mislimo da se žetveni ostaci bolje razlažu ako se zamiješaju sa zemljom , mislim da ostaci daleko brže trunu , razlažu i budu pojedeni od glista ako stoje na površini što duže .
Potpuno si u pravu da trunu bolje na povrsini
a razlog je sto nemamo "zivot" u zemlji jer smo ga unistili.
 
Pa oni u prirodi ostaju na površini jelte?, oni su takoreći i predvidjeni da se tako razgradjuju medutim nama smetaju prilikom setve pa ih zaoravamo, spaljujemo itd
 
Od svih forumasa mogu slobodno reci da sam jedan od onih sa najduzim iskustvom sa primenom grubera. I isto tako mogu reci da je njegova primena apsolutno opravdana i da veoma pozitivno utice na zivi svet u zemljistu.
 
... i da veoma pozitivno utice na zivi svet u zemljistu.

Nisam upućen u razrivače pa me zanima zbog čega je on bolji za živi svet zemljišta u odnosu na plug? Takođe je ranije priča bila da se oranjem jako ubacuje vazduh u zemljište i da je to razlog smanjenja humusa u zemljištu (parafraziram, nešto u tom smislu se pisalo ranijih godina na forumu). Međutim, kad gledam ove snimke rada razrivača vidim da se i tu zemlja itekako baca i raspršuje, samo što je paker valjci odmah nabijaju nazad, ali sve jedno i tu se znatno ubacuje vazduh u zemljište. Ne pitam ovo zato da bih osporavao grubere u odnosu na plug, već zato što ne znam u čemu je fora.
 
Nazad
Vrh