Prirodni pesticidi

Pa inace za svaki destilat drveta se govori da deluje kao fungicid (predpostavljam da je izmedju ostalog tanin krivac), jel imas problem sa gljivicama u malinama i koja je malina u pitanju?
 
Ove besede Branke Lazić nisu loše za slušati...ima tu ponečeg novog naučiti...A ha sam išo od poslednje i pretposlednje...kad imam malo više vremena poslušaću sve...
 
ove besede branke lazić nisu loše za slušati...ima tu ponečeg novog naučiti...a ha sam išo od poslednje i pretposlednje...kad imam malo više vremena poslušaću sve...


Не знам да ли си ишао на old articles. Кад ту уђеш, иди на скроз доњи пост, на опширније. Доле, у падајућем менију, даће ти још 20 емисија.
 
Poslednja izmena:
Na 1:05:30 jednostavan recept za prskanje voća i povrća za zastitu vodenim rastvorom propolisa - rastvor alkoholnog rastvora propolisa i vode.
Može da se koristi i za konzerviranje jabuka ili možda drugog voća.

[video=youtube_share;k7fwxtcsVAc]https://youtu.be/k7fwxtcsVAc[/video]
 
Baš sad čitam knjigu u kojoj se puno govori o propolisu u zaštiti protiv puno bolesti i insekata.
Evo ukratko recepta:
100-150 gr propolisa se rastvori u jednoj litri etil alkohola 95% sa 1 gramom lecitina (može i mnogo jeftinija zamena belance). Posle par nedelja se procedi a od ocedka se napravi vodeni rastvor. Ovako spremljeni tinktura i rastvor se mešaju jedan na jedan, takva mešavina se rastvara u vodi 150 grama mešavine na 100 litara vode kojoj se dodaju 150 grama kalijum silikata ili 250 grama "zolfo melassato"-neka vrsta sumpora ali ne znam toliko italijanski da bih pravilno preveo predpostavljam da je elementarni u prahu? Kažu da je delotvorno 10-15 dana u zavisnosti od vremenskih prilika.

Takodje postoji i puno istraživanja koja kažu da je propolis efikasan u zaštiti voća posle branja.
 
Је ли користио неко каолинску глину? Има неко средство на енглеском је surround.
Od prosle godine koristim kaolin, isti sastav kao surround. Samo cu ove god ubacivati I deterdzent da bude postojaniji, ali ne znam koliko, tako da bi mogao neko da mi kaze koje kolicine se stavljaju po l rastvora bilo kog organskog preparata. Iz surround kataloga sam video namenu pa ga koristim preventivno u mladom vocu I vinogradu gde sam imao tek par plodova 2016.
Po svojim osobinama, kaolin je veoma koristan za ljude, bilo da se pije ili kao obloga, tako da ne sumnjam u njegova pozitivna dejstva na biljkama.
Nisam imao uporedne redove I sl., ali ne koristim mnogo preparate osim redovno bakra na jesen I pred vegetaciju, a nisam imao nekih problema I mogu reci da sam zadovoljan.
Takodje znam da je za ocuvanje plodova usled visokih tepm jako dobra zastita.
Da se nadovezem na temu, za kovrdzavost lista vinogradarske breskve I nektarine koristio sam naizmenicno 2, 3 puta mleko I kaolin, vocke su se oporavile I iznele rod.


Sent from my T1 7.0 using Tapatalk
 
Да ли неко има рецепт против пепелнице на листу краставца баш је опасно напало. Читао сам на интернету да је добра сода бикарбона, па сам опрскао. Чини ми се да баш није превише успешно или је још рано па видећу сутра резултат. Ако неко има неки други предлог осим соде бикарбоне нек препоручи.
 
Да ли неко има рецепт против пепелнице на листу краставца баш је опасно напало. Читао сам на интернету да је добра сода бикарбона, па сам опрскао. Чини ми се да баш није превише успешно или је још рано па видећу сутра резултат. Ако неко има неки други предлог осим соде бикарбоне нек препоручи.


Можда ово може помоћи ...

http://biovrt.com/bolesti-biljaka/bolesti-biljaka
 
Sakupio sam preko zime dve plastične kantice od po desetak kg. zapremine ljuski od kokošijih jaja....jedva sam ubedio moje ukućane da ne bacaju ( skoro dve godine)...
No , ne mogu naći u kojoj temi je pisano o načinu korišćenja i za koje potrebe i za koje biljke????
Jebiga budala (u mom liku), zaboravila!!!!
 
Koristis tamo gde treba kalcijum:) direktno na zemlju, kod sadnje paradajza ili sl. u jamu, u kompost, neki kazu da je dobar deterent za puzeve (neprovereno).
 
Kada se sitnije 'istuca' i pospe oko biljke puž neće preko toga jer može da se povredi, iseče na oštre ivice ljuske. Inače ima neki način gde se u nekom rastvoru umešaju samlevene ljuske pa onda kalcijum iz ljuski pređe u tečno stanje pa se time prskaju biljke. Treba pronaći recept na internetu.
Ono što bih ti ja preporučio je da te ljuske ispečeš i osušiš na smederevcu i usitniš i staviš u hranu za kokoške jer im tako vraćaš kalcijum koje one koriste u proizvodnji jaja.
 
Puzeve kazu da odbija i so ili pepeo valjda ako pospes oko vocki... :) (tako kazu, nisam proveravao)

Ljuske osusis, sameljes ako imas neki stari blender i pospes gde ti treba. Ja ih stavljam u kompost.
 
Ma ne radi se o puževima sigurno....a i za koke nisam namenio....ili da služi kao dodak đubrenju ili neka zaštita...
Moram se vratiti i pogledati onu gospođu...sve mi se čini da sam tamo nešto ....zaboravio.
 
Ma nema tu nista specijalno.... po meni najbolje je za paradajz jer on zna da strada u kasnijoj vegetaciji kada nema kalcijuma zbog loseg zalivanja.
 
Pa onda spremiću ga za paradajz...
Da li da ga stavim odmah pri sadnji ili kasnije kao prihranu?
Ili možda rasuti pri sejanju semena sad s'proleća?
Imam jedan drugi problem , i to sa komšilukom i rođacima...
Trudim se da primenjujem, ovakve i slične stvari u sopstvenoj proizvodnji skoro svih povrća pa i voća a i nešto cveća...
Ono, o koprivama, te mlekom , te mlečikom , belim lukom i drugim , unazad pominjanim ekološkim "preparatima"...tako da sam za neke postao "čudak" ...
Sa pitanjem:"Šta im to radiš, kako im baješ ?" se srećem tokom cele vegetacije...
Sad kad se pojavim sa ljuskama jajeta ...proglasiće me za vešca...
A na moje savete (dobronamerne), da primene slične stvari, uvrću glavom sa rečima :" ma gde ću ja to..."
 
Puzeve kazu da odbija i so ili pepeo valjda ako pospes oko vocki... :) (tako kazu, nisam proveravao)

Ljuske osusis, sameljes ako imas neki stari blender i pospes gde ti treba. Ja ih stavljam u kompost.

Ljuske osusis, sameljes ako imas neki stari blender i prelijes s jabukovim sircetom kad se otopi ..dobro za folijarnno prskanje ...kalcijum.
 
Nazad
Vrh