LTZ

Ja sam moj kupio 2005-6 i tada je kostao oko 120 evra kod nekog od tih rusa.. pukao mi pre 3 god mali zupcanik i to je kostalo 20 evra, to je jedini kvar bio, za sada radi beprekorno, da kucnem u drvo..
 
Vladj, sad nešto vraćam film unazad...
Član Vića je za svog Vladimireca kupovao brzi anlaser, kontam da je to isto ili slično...
Pitaj njega koju vrstu (tip, marku) je kupio.....
 
Kada sam prelamao u sebi hoću li menjati stari Sovjetski "spori" anlaser, za novi "brzi", raspitivao sam se kod Rusa na Vašaru u Rumi i predlagali su mi neki Magnetron (ovo sam zapamtio jer je slično k'o onaj Transformers-Megatron), i čini mi se da je Češki (ili Poljski, stalno mešam te dve države) pa pitaj Prodavca da li imaju te marke, tipa za T40 i koliko košta pa ćeš znati na čemu si...
Nemam više ništa da savetujem...
 
Kolega hvala na savetima, raspitacu se pa cu pisati ovde sta sam uradio. Sezona je gotova pa mi se i ne zuri.
 
Otkako sam pre 2 g. kupio brzi anlaser [ slovak] resio sam sve probleme oko paljenja na t25. I ako crkne kupicu opet novi. Veruj mi isplati se.
 
Nešto se u mjenjaču čuje...struže,škripi i lupa i to samo u brzinama naprijed,sve brzine osim rikverca u reverzu.Sve brzine reverzu funkcionišu OK.
Original rikverc se ponaša suprotno..upotrebljiv je samo u reverzu i samo sa njim je moguće traktorom ići naprijed.
Takođe ne mogu ručicom ubaciti sporohodne.
Danas sam počeo šarafati i skidati limove i rezervoar.Zna li neko šta bi moglo biti?
 
Sto bi rekli najverovatnije je neki kvar upitanju..:) salim se.. Crkao je lezaj, probaj da skines one tri deklice sa desne strane menjaca mozda je lezaj sa te strane pa ne moras sve da kvaris..

Vladj.. Ne znam koja marka,cak se i nalepnica izbrisala, ali znam da je ruski posto su nudili ceski i ruski
 
Poslednja izmena:
Jedno pitanje za kolege u ovoj temi,ako je neko imao slicna iskustva!Naime danas sam zavrsio moj t 40,radio mu glavu stavio nove ventile vodjice,karike na klipovima,letece lezajeve sve to ustelovao.Proletos sam radio i pumpu i dizne i ja i kolega smo ga danas upalili ali uz pomoc start spreja.Inaace radi super prima lepo gas ne dimi ali nema teorije da upali ako ga bar malko ne prsnes sa sprejom.Pokusavali smo da mu pomeramo palenje tamo na onim rupama iza pinjona pored pumpe i nista,pa ako je neko imao slicna iskustva svaki savet bi bio koristan.Unapred hvala!!!
Ako imaš rotacionu pumpu skini ju i stavi od mtz-a linijsku

Poslano sa mog HummerLE koristeći Tapatalk
 
Sto bi rekli najverovatnije je neki kvar upitanju..:) salim se.. Crkao je lezaj, probaj da skines one tri deklice sa desne strane menjaca mozda je lezaj sa te strane pa ne moras sve da kvaris..
Ipak je u pitanju ležaj sa kontra strane na gornjem snopu.Nisam ja te sreće da olako prođem :osmeh: ali ipak zadovoljan sam jer su svi zupčanici u besprekornom stanju.
Pitanje:jel se trebaju skinuti sva tri dekla i isčupati ležajevi sa kućištima (donji i gornji snop + rikvec) da bi se izvadio gornji snop?
 
otvoris samo gornju desnu deklu poskidas viljuske koje smetaju i probas nekako da je izguras, ako nece otvoris i levu deklu pa kroz tu probaj da teras osovinu na desnu stranu..
 
Vladj planetarni brzi alnaser je tolika razlika ko da palis 533 i 539. Na dodir takoreci da zgruva i bez grejaca ili dekompresora i to jedino koristim kad je mraz bar minus 15 ili vise i to sa 55 ah akumulatorom sa auta. Kod mene je slovacki a ima sad toboze i ruski ili ciji je vec malo skuplji ali kazu da je kvalitetniji jos. Uglavnom mene sluzi verno vec 5 godina i nikad vise nebih sporac stavio.Ustedi ti bar toliko na duplo manjem akumulatoru a drugo i on mnogo duze traje jer takoreci ga alnaser ni upola neoptereti ko stari
 
Nazad
Vrh