Redukovana obrada

Ja tu baš neku jasnu razliku i nevidim...:sta:
 
Levo radio gruber+tanjiraca i desno plug.Jasno se vidi razlika.Suncokret daleko napredniji na gruberisanom.To je trenutno i tako je zbog brzeg i boljeg ukorenjavanja.Praticu na dalje ali tvrdim da ce vremenom suncokret na oranom biti bolji.Kod kukuruza je to jos izrazajnije.
Nisam uspeo da slikam, no verujte na rec, posle ovih velikih kisa a mogu reci da je u par dana palo cca 40-50L na mojoj njivi nije bilo zabarivanja a na komsijskim i levo i desno svaka dolja je bilo jezero.A o naknadnoj pokorici da ne pricamo !!
E sad dal je to dobro ili nije ko ce ga znati ali definitivno da pluzni djon pravi barijeru za vodu koje mi mozemo da vidimo ali isto tako se i koren biljaka muci da probije i prodje tu barijeru.
Umalo da zaboravim, ja sam izbacio plug iz upotrebe ali komsije jos nisu :cool:
 
Ista situacija kod mene i kod levog i desnog komsije lezi voda,a kod mene ne,samo je mokra zemlja,ali nema vode.
 
Ljudi, sta uraditi sa onim sto je gruberisano (razrivano) u septembru.
Da li potanjirati vucnom tanjiracom, kada dozvoli vreme ili preci servospremacm na nekih 8-10cm... Ima malo I korova, mada mislim da ih je mraz unistio.
Mozda tanjiraca, pa u prolece dva puta spremac.
 
Zavisi koliko ste imali kise ili snega u poslednje vreme ja mislim da od tanjiranja nema nista ,mozda ako bude neki jaci mraz . Ako mene pitas ja sam vise za setvospremac pogotovo ako je gruberisno malo dublje rotore podici i gas
 
Sada mrljati po zemlji je po meni nepotreban trošak. Ništa se tim korakom ne dobiva i tu "redukovana obrada" gubi smisao...

Ja sam ove godine po prvi put gruberom prešao sojišta, po tome sjetvospremač i posijao pšenicu i oduševljen sam rezultatom. Preko zime ostavljati potanjuranu njivu (bar kod mene) je ludost jer se preko zime zemlja toliko "raskiseli" da to potanjurano na proljeće bude mal te ne kao asfalt...
 
Redukovana obrada trazi dobru i pravovremenu odbranu od korova. Manjevicu, mogu da ti kazem da si malko okasnio sa tanjiranjem. Ja sam 2 njive gde je bila soja presao gruberom u oktobru na maksimalnu dubinu (da kazem da ima pravih 25cm) i posle par dana presao vucenom tanjiracom i to je to. Nema tu puno mudrosti i razmisljanja, bitno je da se u njivu ne ulazi kad je blato i kad je presuvo a ove jeseni je vise puta bilo da se moze ubosti idealan momenat sa sve ratarske operacije.
 
Pa ja pitam da li je bolje spremac ili tanjiraca?
A ne da li da orem ili gruberisem? Ne pokusavam nekom da dokazem da li je bolji plug ili gruber, svako ima pravo na svoje misljenje.

Naprimer Bubu je covek dao lep odgovor, ali to nisam mogao odraditi u oktobru zato sto sam posejao dosta psenice. A ti Diklofen mozda treba da naucis da citas postavljena pitanja ako vec hoces da ispadnes pametan.
 
Nema potrebe za panikom trebalo je nesto uraditi dok je bilo suvo ali no [ko sto kaze Sale ratar]zima je nece rastiti ni korov ni samonikla psenica a kad bude moglo i sta bude moglo Manjevic ce to i raditi .Gledaj da izbegnes tanjiranje u prolece.
 
Nazad
Vrh