Vremenske prilike u 2017-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U sustini ako temperatura na 2 m ne predje 0 C mraza nema, ili ima.
Ja u mojoj glavi mraz zamisljam tako da pobeli sve tamo gde ga ima, pa tako cesto ujutru kad se on povlaci sa zracima sunca ostaje u zasencenim delovima oko kuce (ili tome slicno)

Ima, ali prizemnog. Prizemni mraz je kada je na 2m pozitivna temperatura (najčešće od 0,1 do 5,0C, u nekim ekstremnijim slučajevima (tipa kada je sneg na tlu ili kada je vazduh jako suv, i još dva, tri stepena više. Doduše jačina prizemnog mraza mnogo zavisi i od samog položaja posmatranog lokaliteta).

E kad si već spomenuo to Paore za slanu oko kuće... to imaš priliku najčešće da gledaš zimi, iza hladnih prodora kada ne padne sneg na tlu. Tada ta slana ostane u hladu i čitav dan.

Ona će se istopiti u hladu tek kada zbir temperature i temperature tačke rose podeljen sa dva da pozitivnu vrednost. Dakle ako zimi imamo hladno jutro sa jačim mrazem, i ako je u najtoplijem delu dana recimo +5 stepeni, a vlažnost 30%, odgovarajuća tačka rose iznosi -11,1C, što znači da zbir ove 2 temperature podeljen sa dva daje negativnu vrednost, (5+(-11))/2 dakle slana se čitavog dana neće istopiti sa severnih strana u hladovini.

Janosh, rekoh već u nekoj prethodnoj poruci o vremenu za ovu nedelju. Temperaturno na neki dalji period (tamo iza 7,8 dana pa dokle idu ensembli, dakle do 15-og dana) temperature se uglavnom drži oko ili malo ispod/iznad proseka (1961-1990).)
 
Pod krovicom 7,3 stepeni sve je ususkano i pirka neki vetric nepoznatog pravca.Mislim da ujutro nece biti neke znacajne beline.
 
2m4d8c5.jpg
[/IMG]
Moj termometar koji je pusten do zemlje trenutno pokazuje ovo, a termometar je 99 % ispravan.
Na 2 m je pokazivao za oko 1 C vise.
 
Pretoplo je to malo Paore, ta temperatura (gledano po zvaničnim stanicama) ima smisla za 2 metra visine, pri tlu je sigurno hladnije (5cm tj.) bez obzira na prisutan vetar.

Izveštajno stanje od majke kaže da je na mojoj AMS u Novom Selu u ponoć T na 2m visine 0,2C.

Po ostalim automatskim stanicama najhladnija je Požega naravno sa -0,5C.
 
Kimi ja ne znam jel pretoplo, ali tako on belezi. I auto belezi istu temperaturu, a njegov merac je nesto malo vislje. Moj subjektivni osecaj je da ima nekoliko stepeni iznad nule, ja bih rekao oko 4 C, ali to je subjektivno.
 
Trenutno da izvine forum bilo jebeno a n dalje ce vidimo. Nekom je prijalo a sumnjam da ce bilo kom usevu bilo niklo bilo u zemlhi da prija.
 
Trenutno je kod mene 0.4°C, pa će verovatno i ova noć biti u proseku sa poslednjih pet, od oko -3°C. Na tu nedaću sam se gotovo pa navikao, za razliku od voćnjaka koji su zavisnosti od vrste ili stradali, ili sve lošije izgledaju.
Inače je ostalo mokrine od danas i već se napolju poprilično zabelelo.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh