Podizanje višegodišnjih zasada

sadnice su nabavljene kod nekog Verka iz Topole... duzno sadim na 2.5metra.. a sirina je 3.8metara.. 5500sadnica 5000viljamovke i 500oprasivaca

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Sve sadnice Viljamovke si coveku pokupio :osmeh:

Kolege , dajte neki savet, neki rasadnik gde ste uzimali kvalitetan sadni materijal , sa pratecom dokumentacijom i racunim.
Hvala
 
hahaaaha.. Izvini kolega... Ja sam to narucio jos zimus... Svi ti dobri rasadnici su rezervisani .. sto se tice kruske.. Zavisi koliko ti treba

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока
 
Da li redovi jedan pored drugog , kad je sadnja na 2-2.5m , moraju da se smaknu , tj. da sadnice idu u trougao ili mogu da budu u pravcu i uzduz i popreko ?
Sta se dobija time kad je svaki drugi red uvucen za polovinu razmaka ? Ili to na ovim razmacima nema veze kasnije , kad stabla popune prostor ?


Srdjane kako si ti to resio ?
Koliko redova imas i kako si rasporedio oprasivace ?
 
Pa dobije se veći razmak između sadnica koje su u susednim redovima, kolone ti praktično budu dijagonalne, ali na tako malom razmaku ne znam da li ima smisla, tako se sadi npr orah.
 
Da li redovi jedan pored drugog , kad je sadnja na 2-2.5m , moraju da se smaknu , tj. da sadnice idu u trougao ili mogu da budu u pravcu i uzduz i popreko ?
Sta se dobija time kad je svaki drugi red uvucen za polovinu razmaka ? Ili to na ovim razmacima nema veze kasnije , kad stabla popune prostor ?


Srdjane kako si ti to resio ?
Koliko redova imas i kako si rasporedio oprasivace ?
treba da mi stignu sadnice do kraja meseca. i onda ce da krene sadnja... iskreno .. sadnju ce mi raditi drugar.. sirina je 3.8m. a razmak duzno je 2.5m.. za viljamovku i pakams a za santa mariju je 2m.. ide 4reda viljamovke pa 2 reda santa marije.. pa 4reda viljamovke pa 2pakams pa 8redova viljemovke i tako do kraja. isto je i duzno i sirinom.. idu u kocku sem santa marije jer ona ide na 2metera. ove druge su iste sve iz jedne linije po sirini i na 2.5m duzno



Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока
 
Stigle sadnice.. Sad u pesak i vodu da sacuvamo zile i sutra i prekosutra sadnja
9c9ae108ddde6c224b736c7fd89b881b.jpg
d4409cd5da2a66037fd2bba9a58252a8.jpg
19ad28d8780525300e1bfec86bd25080.jpg
457c566150ce791552591470048997e4.jpg
1363d562e7a71799b06d2196d47c51d6.jpg


Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока
 
Dobar dan, imam jedno pitanje u vezi sadnje vocaka.
da li kalem mora da bude iznad zemlje?
Cuo sam da mora da bude iznad i onda mi nije jasno kako da sadnicu posadim na odgovarajucu dubinu?
hvala unapred
 
Kalem mora da bude iznad zemlje oko 5 cm. U principu preporučena dubina je ona dubina na kojoj je biljka bila u rasadniku, a to se vidi.
 
Evo da vam iznesem svoje iskustvo sa sadnjom voća u pesku iako još nisam posadio sadnice. Deo placa se nalazi na pesku i to bukvalno na sloju peska a kolikom to nisam uspeo da otkrijem. Postoji neki sloj zemlje koja je debljine 30-ak cm i pomešana je sa peskom. Na tom zemljišu rastu dve šljive kalemljene na migavcu koje su dosta velike i nalaze se na ivičnom delu pa je moguće da korenje ima mogućnost da nađe hranu. Dok sam kopao rupe u pesku nailazio sam na korenje tih šljiva ali samo u sloju gde je zemlja na udaljenosti od čak 7 metara od stabla.
Početna ideja s početka godine je bila da napravim rupe 1x1x1 i da te rupe napunim zemljom pa da sadim šljive. Tokom godine nisam uspeo da nabavim zemlju pa sam modifikovao i menjao ideje. U početku sam hteo 4 rupe pa sam stigao do 9 jer sam kupio 4 šljive, 2 trešnje i 3 kajsije. Na kraju sam iskopao rupe 80x80x70 cm. Hteo sam da kopam i dublje od tih 70cm ali em nisam znao kako da popunim rupe em mi je bilo teško da izbacujem pesak. A lenjost sam opravdao činjenicom da je masa korena na dubini do 60 cm.
U dno rupe sam prvo bacio sloj piljevine jer sam je imao i nisam znao kako da je upotrebim. Izgazio taj sloj. Ubacio sam kantu mulja iz potoka i prosuo dve kante od 10l vode da bi se mulj rastvorio.
Zatim sam ubacio sloj peska sa ostacima zemlje - deo koji je bio ispod onih 30cm zemlje sa peskom.
Zatim sam ubacio sloj zemlje sa peskom.
Zatim sam ubacio sloj domaće pravljenog komposta malo lošijeg kvaliteta.
Zatim sam ubacio sloj zemlje iz njive. Obično kad kopam rupe za sadnice ostane deo zemlje koja nije rastresita (a rastresitu ubacujem u sadnu jamu).
Posle svagog sloja sam gazio sloj pa mi je tako ostalo još oko 30-ak cm da popunim jamu. Jeste da su slojevi bili manje više tanki i da sam dobro gazio ali mi se čini i da sam dublje kopao nego što sam planirao.
Za sutra mi je ostalo da pomešam sloj gornje zemlje sa peskom sa konjskim pregorelim đubretom a moraću da kopam zemlju oko rupa i da je mešam sa boljim kompostom jer će mi zafaliti zemlje. Posle toga ide sadnja voća. I zalivanje sa razređenom smesom od glistenjaka, ostacima od provrelog tečnog đubreta od koprive i raznih trava i komposta u kojem sa danas držao sadnice pa ih izvadio kad sam shvatio da neću stići da ih posadim. A i osoba iz susednog sela (namerno nenapisah seljak da seljake ne uvredim) koja je trebala da mi donese stajnjak pre mesec dana pa pre dve nedelje pa juče pa jutros u 8 pa u 12 dovezla je stajnjak u 14 sati. Tu ne bih dodao ništa više.
Najbolje je bilo da je sve to odstojalo prvo jednu godinu, da se sve slegne i pomeša ali okolnosti su takve kakve jesu i reagujemo u skladu sa njima (što i nije baš najbolje).
 
Nazad
Vrh