Stelovanje pluga

Najvjerovatnije da mu prva hvata vise od druge ili mu deflektori (ako ih ima) nisu jednako podeseni na obadvije glave.

Zahvat cjelog pluga se najpreciznije izmjeri na nacin prikazan od 7:40min-8.00min ovog video clipa.




Tako neka uradi pa neka vidi jel mu pase zahvat obadvije brazde ili ne pase.
 
Jako je tesko sad ustelovati plug,mokra zemlja pa ide gde hoce,ovaj sa snimka ore idealan pesak i kao steluje nesto drka budzu,neka proba u nekoj ilovaci,ostale bi mu cipele na brazdi...

Nije bitno sta ore, bit je u pravilnom podesavanju pluga... Svi od jednom imaju najtezu zemlju kad se radi o oranju i svi strucnjaci a nitko ne pita za savjet jer je "nemoguce" podesiti plug. Ako netko ima tesku zemlju to je cicimoric, kako onda on moze podesiti plug a vi drugi ne mozete? Nije stvar do zemlje, problem se najcesce nalazi izmedju sica i volana ;)
 
Mislis???Pa kada plug ide cas u orano cas u neorano,pa cas gore pa dole,a za njim ostaju brazde kao da su od margarina,sta je onda u pitanju,letos lepo orao sve isto nista dirano,pa izgubis pola dana na stelovanje i izlazenje iz traktora.
 
Nije bitno sta ore, bit je u pravilnom podesavanju pluga... Svi od jednom imaju najtezu zemlju kad se radi o oranju i svi strucnjaci a nitko ne pita za savjet jer je "nemoguce" podesiti plug. Ako netko ima tesku zemlju to je cicimoric, kako onda on moze podesiti plug a vi drugi ne mozete? Nije stvar do zemlje, problem se najcesce nalazi izmedju sica i volana ;)
Zato sto je plug od 5 brazda lakse podesiti nego 2 brazde
 
Jako je tesko sad ustelovati plug,mokra zemlja pa ide gde hoce,ovaj sa snimka ore idealan pesak i
kao steluje nesto drka budzu,neka proba u nekoj ilovaci,ostale bi mu cipele na brazdi...
Voleo bih da ga vidim u mom kraju, postoje njive koje su ljudi ostavili jedino gusenicar moze da ore, ovaj bi se pokupio i otisao odmah. Ovo zemljiste gde isprobavaju plugove moze i sa drvenim plugom da se ore, bez raonika i defektora netreba cak ni vrhunski strucnjak za stelovanje.Nama u sumadiji veliki problem predstavlja teska zemlja i to nam jos dodatno povecava troskove jer pored goriva velike pare nam uzimaju vrhunski strucnjaci i savetnici koji nam steluju plugove tamo gde mi neznamo.

- - - - - - - - - -

Marko Kraljevic je bio dobar orac, steta sto nije ziv on je orao ugazene drumove, ovo sada bi bio p...n dim za njega.
 
Imam jedno dva duluma gdje su mi veci traktori gazili i sa fergom probam i nije islo.....Kad bi skino zadnju glavu pluga bil se dao ustelit da to uzorem..Plug je 755 nk
 
Sukaće ti plug u orano ili bi morao pomjerati ulijevo da prednja glava dođe u centar .Po meni probaj stisni šperu i druga spora ako je oštar plug ići će govorim iz ličnog iskustva.
 
Nemam speru,a tu mi se okretali sa beracom pa nemos pipnut...malo mi na kosini pa mi nosi prednji kraj u orano toliko da nekad moram da se popravim...pomjero sam rucku i naprijed i nazad pa nije pomoglo.....Skino bi zadnju glavu samo da znam da moze tako orati.....treba dublje,za zimsko a ledina vec 6 godina
 
Preporuka od Kvernelanda: Zahvat ravnika treba da je manji od radnog zahvata pluga za 2 cola.Naveli su i primer u tekstu da ako je radni zahvat pluga 16 coli onda ravnik treba da je 14 coli.Kako ovo komentarisete ?



slike.php
[/URL][/IMG]
 
Koliko puta sam ovo pisao al nitko ne dozivljava...


Neodrezani dio zemlje skuzi kao "zglob" oko kojeg se odrezani dio zemlje okrece i time se postize bolje okretanje plastice. Seljak ko seljak ce reci da sva zemlja mora biti odrezana i da je ovo sto pise u kverneland publikaciji "izmisljotina nekog piskarala za stolom koji nikad pluga nije ni vidio".

Ako je sva zemlja odrezana ina ima tendenciju da se prije otklize u stranu nego se krene okretati i onda dolazi do "naslanjanja" brazdi ako je pluzno tjelo takvog oblika koje ne okrece zemlju samo po sebi. Ovaj neodrezani dio koci zemlju da ne klize u stranu nego odmah krece okretanje.
 
Cekaj , pa KN je No1 a nisu u stanju da stave ispravan raonik na plug. Imam sad prilike da vidim kako plugovi oru a i oraci.
 
Treba se pridrzavati osnovnih pravila u stelanju pluga, a to ima u svakoj starijoj knjizi i svi bi odmah da plug ore kad se zakaci, nekad treba i malo vise ustimavati, a vecini se to neda raditi.....znam po sebi....i najvise mi se nesvida kod ovih velikih marki plugova sto se sprdaju i reklamiraju u ekstra laganoj zemlji, nekazem da trebaju otici gdje je teska zemlja, al barem u neko srednje tesko zemljiste i kako prevrce u razlicitim tipovima zemljista, da znas sto kupujes, a ne ovako.....samo moje misljenje, zato sam ja najvise za domace plugove jer su konstruirani na nasoj zemlji i godinama isprobavani u svim uvjetima i time otklanjani nedostaci, a ako dajem 5-10 000€ za plug onda bi ipak zelio da radi idealno, a ako olt nekad neprevrne brazdu kako treba mogu mu progledati kroz prste, jer cjenovno nije ni blizu tih skupih plugova....
 
Znaci...svi mi bi trebali da odsecemo svoje raonike..do polovine...da nam nebi do kraja izorali zemlju i onda bi nam se brazda bolje okretala......pametno,,,,vrlo pametno i poucno.
 
Nazad
Vrh