Balirka

Nezz ja radim bale oko 10 kg ne veće lakše za dizat a što ih malo više ima niš zato.
 
Sirova masa i jeste najgora varijanta za balirke.Niko ne čeka dovoljno dugo da se lucerka osuši kako treba već nakon par dana ide na otkose i baliraj što ranije da se uhvati svaki list kao da će pred velike goste da je iznose.Tunel i noževi zacementirani od zelenila.Dobro te prese i idu u kakvim uslovima rade.U slami je druga priča jer je masa suva i jednaka.
 
Kod nas narod sad poceo da bezi od ovih sa presma koje prave velike bale , najvise posla imaju W-52 ,53 JD-332,336 i slicne.
 
Tako je Maticu, mada ako je zito bilo prljavo, tj. Imalo dosta trave, a majstor ne saceka vec ide odmah za kombajnom, eto problema. Kao sto rekoh, ima svega. Za svojih 20ak godina petljanja oko presa, nagleda se covek svakakvih cudesa.
Od presovanja tek pokosene sudanske trave, pa do pokusaja presovanja grana nakon rezidbe voca... Da ne idemo dalje u off...
 
Ja ta iznenađenja više ne .ebem.Više volim svoju presu od bilo čijih para.Radio sam sve i svašta u mojoj karijeri baliranja.Sirovu sudansku travu u 3 sata posle ponoći da se ne omlati i da je natovare za 'ladovine.Napravio sam im beton bale i više me nisu zvali da baliram.Lucerku po kiši jer je njiva eto daleko pa da se ne vraćamo kući.Zelenu kukuruzovinu...
 
Jeste off, ali dosadasnji ulovi, fert gredica, panj (razlicite velicine), pajseri, montiraci, cekici i razni sitniji alat. Prednja felna od fergusona, metalna lovacka stolicica, srndac- to je bilo krvavo...
 
Sudansku treba balirati uprženu jer nema šta da se omlati.
Ne razumem zašto se mora sačuvati svaki list deteline.
Ko reče da ako se detelina omlati da neće marva da jede.
Gde se nalazi kvalitet deteline,da li u lišću ili u stabljici.
Marva,pogotovo,mlađe kategorije baš hoće da se naduvaju od tog lišća
 
Neka slika i od mene stegnutih bala slame. Nju stezem zbog transporta jer je udaljenost od kuce 15km, dok seno i detelinu ne preterujem sa stezanjem zbog utovara i vece blizine parcela. Slike su napravljene kod kuce jer nemam vremena da se zezam na njivi sa digitalnim fotoaparatom ili telefonom. Nisu korisceni bocni stezaci. Balirka za one koji ne znaju je JD 342.


NWVt3






XQezN









CrmQN



LQsIN
 
Na prikolici je oko 350 bala. Dim prikolice. Su 5,5m sa sirinom 2,3 ali sam u osnovi izvlacio bale na 2,5m. U red staje oko 40 bala.
 
Nazad
Vrh