Šljiva

kolege podelite iskustva

Sve dole navedeno se ne odnosi na serbsko područje i nije zasnovano na iskustvima serbskih voćara. Zato bi bilo dobro da nam one kolege kod kojih je ova sorta rodila kažu koje još sorte imaju zasađene i kojih sorata ima u okolini.


Interesantan tekst - istraživanje naših komšija - nema podataka o oprašivanju ali ima o cvetanju sorti grosa di fellicio, president i Early big egg na podlozi mirobalan...

kada kliknete na link kreće preuzimanje .pdf dokumenta 2MB -

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=...SblSaKcNJOS8DMiBeff8sQ&bvm=bv.102022582,d.bGg

Ostalo što sam pronašao na internetu...

Tree: standard growth habit, medium vigour, self-incompatible (recommended pollinizers: President, Sugar).
http://www.vivaizanzi.it/en/product...a-di-felisio-sinonimo-di-empress/345?type=pro

Autoincompatibile. Impollinatori: President, Stanley e Regina Claudia gialla.
http://www.vivaigabbianelli.it/susini/2250-susino-grossa-di-felisio.html


Grossa di Felisioo Empress - President, Sugar
http://www.comune.montegaldella.vi.it/files/potatura/Impollinatori_SUSINO.pdf

Impollinazione: Sì (President, Stanley, Sugar).
http://www.dalmontevivai.com/index4.php?id0=0&id1=3&id2=50&id3=13&id4=32&prodotti_id=274


Ono što ja pretpostavljam je da je moguće da je oprašuje stenli. Razmišljam da na jesen posadim Rut gešteter kao ranu i Ana špat, Grossa de felliciju i Top star kao sorte koje bi stizale u septembru. Ali kako kaže ona stara poslovica - pravi planove da...
 
Ovo sam našao na sajtu jednog rasadnika za Grose Feliciu.


  • Delimično je samooplodna, a može da se doda čačanska lepotica, stenlej, jubileum i opal.
 
Rasadničari na svojim sajtovima samo prepisuju jedni od drugih tako da te informacije nisu pouzdane,najtačnije informacije daje praksa,Grose Felicija jeste krupna(naslikama) al šta ako nema oprašivača,šta ako nema otkupa što verovatno nema jer nema ni količina.

- - - - - - - - - -

Eto, a ja misleo da je Grose nova sorta a ona ispitivana još pre 20 godina kod nas. Mora da joj nešto fali kada nije zaživela.Iz priloženog se vidi da je oprašivač Prezident
 
Rasadnicari preporucuju Lepoticu i Stenlej kao oprasivace, te dve sorte ne cvetaju u isto vreme kad i Grosa Felicija pa se pitam
kotukoga.png
 
Kada se bolje razmisli Grose stize samo 5 dana posle Stenleja,što bi je onda sadili,branje im se preklapa treba tražiti nešto što stiže kad Stenlej prođe
 
Ima li ko iskustva sa njom?

Ja sam prosle jeseni posadio jedno drvo. Bilo je 9 plodova od cega su 4 sazrela. Jako je ukusna ali ono sto mi nije jasno je sto je sazrela krajem avgusta a trebala je krajem septembra. Pa se pitam da li je to ta ili je mozda razlog sto je ostavljeno previse plodova za prvu godinu. Znao sam da treba da oberem ali bilo mi nekako zao.
Videcu iduce godine.
 
Negde pise da zri krajem avgusta i pocetkom septembra, negde pise da zri krajem septembra. Sloba je izneo iskustvo iz prakse, znaci zri kada i Stenlej, sto opet nije lose jer tad moze da se proda (ima trziste) druga stvar kolicina secera u poznoj govori da ce biti dobra za rakiju. Kupci koji su navikli da kupuju Stenlej (koji je najgori za rakiju) vrlo ce se brzo preokrenuti na sladju i kvalitetniju sortu.
Pitanje je samo ima li sadnica u institutu, trebaju li oprasivaci itd? Kakva je sa krupnocom?

Ima li neko Sorte NADA i TImocanka ?
 
Poslednja izmena:
Kolega me zove da mu orezem ovih dana sljivu - tako mu je radio cicica jedan koji je umro [posle berbe] - praktikuje li ko sada orezivanje?
 
Evo da se ja malo uključim u sortiment šljive.

Grossa de felliciju - imam je već 8 godina u zasadu. Odlična šljiva. Zakasni za cvjetanjem 1-2 dana poslije stenlia, tako da se preklopi sa njim. Rađa ekstremno dobro, daje slične grane kao stenli. Plodovi krupni tamnoplave boje. Za stonu potrošnju može se brati čak i 3-4 dana prije stenlija, ali treba sačekati malo, dosta se dobro drži na grani. Nema problema sa oprašivanjem, pošto je djelimično i samooplodna.

Napomena u vezi ove sorte. Svi rasadničari uglavnom prodaju Prezident pod ovim imenom jer uopšte ne razlikuju ove dve sorte (čast izuzetcima).

Evo kolega Zicaprom je stavio slike http://poljoinfo.com/showthread.php?636-Šljiva&p=906433&viewfull=1#post906433

Međutim to na slikama je prezident. Svi misle da je Felicija. Komplet nasadi su podizani pod ovim imenom u čitavom mom okruženju.

Međutim i ova sorta prezident je jako dobra takođe u zasadu 8 godina. Dolazi kasno poslije Stenlija nekih 10-15 tak dana za stonu potrošnju. Jako otporna na mraz, otpornija i od rodne. Rađa Ekstremno. Ima plavo-ljubičasut boju ploda. Plod je nešto sitni od Felicije a krupnji od Stenlija, osjetljiv na moniliju ploda. Cvjeta isto kad i felicija.

Evo kako razlikovati. List im je skoro identično isti, kod felicije nešto nijansu tamni. Međutim velika je razlika u plodu. Felicija nagnje više na plavu boju dok prezident na ljubičastu. Takođe vrh ploda kod felicije je šiljati, dok kod prezidenta je zaobljeni kao jaje. Narvno zrenje im se ne poklapa.

Evo i orginalnih slika sa talijnskog sajta, pa a sami vidjeti razliku

Felicija: http://www.dalmontevivai.com/index4.php?id0=0&id1=3&id2=50&id3=13&id4=32&prodotti_id=274
Prezident: http://www.dalmontevivai.com/index4.php?id0=0&id1=3&id2=50&id3=13&id4=32&prodotti_id=275

Jojo - 4 godine u zasadu. Sorta odlične kakvoće ploda. Bolje nešto nisam jeo, bolja mi je i od požegače po okusu. Pravio pekmez od nje, svi oduševljeni. Plod tamno plave boje oblika stenlija samo krupni za 30%, meso čvrsto kompktno, sa dosta šećera. Dolazi kad i stenli. Otporna na šarku 100%. Ekstremo rađa. Rod donosi i na jednogodišnjim grana. Meni se lično svidela nema šta reći.

Top Star - 3 godine u zasadu. Dolazi kad i Čač. Ljepotica. Plod sličan ljepotici, krupna samo naginje na ljubičastu boju. Takođe rod donosi na jednogodišnjim granama. Samo da dolazi kasnije bila bi izvrsna.

Top Taste
- 3 godine u zasadu. Ima izvrsnu kakvoću ploda. Ukus najslični sličani sorti Jojo. Dolazi kad i stenli. Rodnost mu je slabija (od svih najmanje u ove 3 godine). Otporan dosta na bolesti monilija, plemanjača.

Top King - 3 godine u zasadu. Plod sitan. Sadrži veliku količinu šećera i suve matarije preko 18 brx. Velične čač. rodne, tamno plave boje. Ukus drvenast dosta suv, nema neku sočnost. Treblo bi ispitati za rkiju i sušnje kakav bi bio, s obzirom da ima veliki procenat šećera i suve materije. Isto eksremno rađa od svih možda najrodni, donosi rod na jednogodišnjim grnama. U 3 godini dao oko 15 Kg po stablu.

Ostale sorte Top 2000. Top Gigant, Haganta su u drugoj godini pa je bilo po par plodova takođe zanimljive sorte, ali nebi ulazio u detaljano opis, Vidjet čemo sledeće godine. Nisam ostavi više grana na ovim sortama jer mi je trebala plemka, pa sam skoro sve isjekao. Zato je bilo samo po par plodova.

Meni je najveći problem iza Čač. Ljepotice, tad imam vakum nekih 10-tak dana sigurno dok nestigne č. rodna za stonu potrošnju. Ima li ko iskustva sa nekom sortom koja dolazi odmah iza Ljepotice, ili bar da se djelimično preklapa sa njom.

Ovo je neko moje lično iskustvo, vidjet ćemo šta će vrijeme reći.
 
Kolega Šljivar, ove slike na koje si potsetio, a koje sam ja postavio kao Feliciu sam slikao baš u tvom kraju, blizu Banjaluke, a mislim da si u pravu, jer sam ja ovde zasadio par stabala i plod mi daleko više liči na stenlej nego na ovo što sam ja slikao.
 
ZICAPROM@ ako plod liči na Stenli, to je onda nejvjerovatnije Felicija. Ovo sa slika je definitivno prezident. Vjerovatno i ja nebi znao o čemu se radi. Već je sađen voćnjak u blizini gdje su sadnice stizale iz Italije i na njima su bili tikete Felicije. Skinuto je par kalem grnčica, a ostatak sam sadnica kupio isto pod ovim imenom kod lokalnog rasadničara jer mi je falilo nešto malo sadnica. Kad je počelo da rađa onda sam tek skužio. Po listu nisam toliko obrađao pažnju jer je dosta isti.

Generalno gledano i Prezident nije loša sorta ni malo, dolazi kad nema šljive. Možda je čak i interesantni od Felicije.

Zaboravih napomenuti za još jednu zanimljivu sortu, a to je Elena. Nemam je, na jesen će biti par komada sadnica. Kolega je išao i uzeo plemku. Kaže da je kvalitet ploda odličan, rodnost takođe. Ja je nisam vidio pa ne mogu ništa reći. Uglavnom po njegovim rečima. sorta je interesantna zbog otpornosti na bolesti, takođe za preradu, rakija, pekmez i dr. Dolazi kasno, par dana poslije stenlija.

Evo jš jedan zanimljiv link o Njemačikim sortama http://www.schreiber-baum.at/sortenbeschreibung/zwetschke
 
Mnogo je sorti ali malo je onih koje imaju trziste! Kod mene se trazi Čačanska Rana, Čačanska Lepotica, Čačanska Najbolja i Stenlej. Sve ostalo moze da se proda u hobi varijanti ili da jurim otkup u nekom drugom mestu ili da raskrcmim za rakiju.
Postoji i drugi problem, jos od davnina narod je navikao da pece rakiju, susi, pravi dzemove i slatko od Sljive Pozegace. U danasnje vreme sljiva se najvise trazi bas u to vreme (krajem avgusta- pocetkom septembra) u tom periodu aktuelan je Stenlej. I za stenlej nikad nema problema oko prodaje.
 
Nazad
Vrh