John Deere

Zagrijte ga malo, upali kardan, polovljenje brzina ( Hi-lo), podizi poluge i motaj volanom u isto vrijeme. Volan ne smije da trza, poluge ne smiju da stanu i da trzaju. Ako nesto od toga stane, negdje gubi pritisak ulja, ili je pumpa u mjenjacu pred izdisajem. Motor ako je malo odrzavan, ide 20k sati..
 
Obisli smo danas 6 traktora. Sto se tice ovg jd-a drndali smo ga jedno sat vremena sigurno.Curi mu ulje na razvodnicima od utovarivaca i vlazi nafta na bos pumpi.Inace je sve ispravno hidraulika,volan motor ima snage vidi se da je mocna masina.
Jedina stvar koja nam je zapala za oko jeste da je motor radjen,odnosno skidana glava vidi se da je dihtung stavljen skorije.To je verovatno radjeno tamo posto uvoznik takodje kaze da nije nista dirao. E sad pitanje je samo da li su to zbrljusili samo da bi ga prodali ili je uradjeno kako valja. Zbog toga nas je jedino stavio u dilemu.Gledali smo jos neke reno-e i deutza.Sad ce malo da razmislimo pa ce da vidi sta ce uzeti.
 
Pozdrav svima, zapao mi je za oko novi jd 5075M i varijanta 5075E. Gledao sam po netu vidim da se sklapa u turskoj pa me zanima da nije neki basak ili armatrak sa nalepnicom. Zanima me ovako generalno kakav je?
Posto na forumu koliko sam primetio nema niko a i kod mene u okruzenju je uglavnom serija 6-7
 
5M je najmanji model koji se sklapa u Manheimu koliko znam, 5E je Meksiko ili Indija ili tako nešto.
Kolega ima 5085M, generalno dobar traktor, ovisi kome za šta treba...
 
Nisam uspio riješit onaj problem sa pritiskom na 6410. Znači nakon otprilike cca 4 sata rada upali da je nizak pritisak ulja u mjenjaču, BIF 26 greška. Pritisci mjereni na hidrauliku 205 bara, pumpa mjenjača mjerena 15 bara, ali sada nakon sjetve je palo na 13, prije sam stao s radom dok se upalilo, sad sam dva, tri dana vozio tako u sjetvi, ne znam jel bi zato bilo.
Upali se u svim poslovima gdje se koristi dosta hidraulik, recimo ako cijeli dan prska ili baca gnojivo, onda ne upali. Očigledno negdje zagrijava ulje jer dok se recimo traktor ohladi sat vremena, opet se 3-4 sata radi da ne upali. Rastavljena pumpa mjenjača, majstor kaže da je u jako dobrom stanju s obzirom kakve je viđao i da ne vjeruje da je zbog toga, brine ga što je pao pritisak sa 15 na 13 bara. Jel se netko susreo sa nečim sličnim, koji bi bili uzroci ovome? Hladnjak ulja očišćen, promijeneni filteri i ulje i stalno je radio istu stvar. Senzor nismo mjenjali, ali vjerujem da bi on stalno brljavio, a ne uvijek na isti način ili ?
 
Ako se dobro sećam, kolega na 6510 ima isti problem ali on ništa nije pravio niti je tražio kvar. Vozi ga tako već par godina.
 
Kad tad ce biti veci problem. Najverovatnije neka zativka na cilindrima u menjacu popusta pa pritisak pada, a raste temperatura.
 
Kod nekih proizvođača traktora propisana je zamena svih zaptivki menjača na određenom broju radnih sati.To ne verujem da iko radi jer košta dosta pa se dešavaju gluposti.
 
Možda se nešto iskundači a možda i ne. Donedavno je imao samo njega pa je radio sve samo sa njim, od oranja do setve. Prošle godine je kupio još jednog JD-a, 69xx ne znam tačno koji model pa je manji sad dosta pošteđen. Inače manji je napravio oko 5000rs tako da mu svetli lampica kada se zagreje .
 
Kad vec razdrnda pola menjaca. Sitne vibracije su najgora stvar za mejac. Lamelice, zaptivke, gumice najvise trpe, a po nekad i zupcanici.
Nije finansiski lako, al bez dobrog odrzavanja nema ni dugotrajnog menjaca.
 
Čudi me da nisu to rešili.Vama je majstor Josa bukvalno u komšiluku.Ja ga nisam dočekao za svoj traktor, godinu dana sam ga zvao svake 2 nedelje bezuspešno.Javi se uvek na telefon i samo kaže gužva je velika, zovi za dve nedelje.Traktor je ubačen u oglas i otišao.
 
Jeste, majstor Joso je na 5 km od nas, ali mislim da ovom čoveku traktor održava neko iz Bečeja,Srbobrana.... Ne mogu da se setim, kao da se zove Lacika.
 
Kod nekih proizvođača traktora propisana je zamena svih zaptivki menjača na određenom broju radnih sati.To ne verujem da iko radi jer košta dosta pa se dešavaju gluposti.
Pa sad kad ćemo ga rastepst, mislim da će oko 3000 eura biti samo dijelovi, vidjet ćemo na kraju, ovo je gruba procijena...
 
Nazad
Vrh