IMT

Ima u jednom selu ovdje i 539 i 542 s ovakvom kabinom... Na svu srecu ti traktori su dopali urednim ljudima koji ih cuvaju kao da su i dan danas novi ;)
 
Kod nas ima par takvih kabina na fergusonima, 542, 549 i 560. Radio sam sa 560 sa takvom kabinom i ventilacijom. Nije loše kad se zimi malo upali grijanje, a ljeti ventilacija. Na fergusonu (ko i na većim modelima) je zadnji kraj kabine ispod šajbe zatvoren i ima prozorčić, a ispod instrument table je bio i nekakav "lim"-poklopac sa kojim se zatvarao prostor između instrument table i mjenjača te između oba donja bočna stakla.
 
10sdxrr.jpg

Izvod od kompresora je sa zadnje strane, ispod crnog lima. Ovo je stari tip Orasja, a pro po one price sa prozorcetom iza sedista, kroz koje se moze posmatrati prikljucak u radu. Znaci, na ovoj kabini nema prozora.

bga24g.jpg

167s1si.jpg
xm3nro.jpg

akwpi8.jpg

Ovde, gde se vide sive pop-nitne, su bile prikacene zavesice od gumeng platna, slicnog onom na gazistima. To su prilicno nespretno resili, pa smo ih skinuli. Stalno su se uplitale u papucice i noge.

k1zb4l.jpg
 
Poslednja izmena:
Na IMT 567 mi ne radi kompresor, kada prikacim crevo na bocu oseti se da izuzetno slabo duva, primetio sam da pusta ulje i kad sam odvrnuo cep na boci iscurilo je solidnih 2dcl ulja. Da li je problem u glavi ili mora da se menja ceo kompresor, moze li se isti remontovati? Ako neko zna okvirne cene novog i eventualno ako je radio remont koliko je kostao isti.
 
Ako je bilo toliko ulja, verovatno su karike lose i treba ih zameniti. Skini glavu i odmah ces videti kakvo je stanje sa cilindrom, tj da li ima riseva ili ostecenja a ujedno i prekontrolisi ventile na glavi.
 
Ovaj sat traktometar Yenkay imam i ja na imt 539,mnogo kvalitetan i dugotrajan sat,mnogo bolji od novog Teleoptika,ali sam primetio da brže kuca radne sate od Teleopika.Taj 539 najmanje koristim od svih traktora godišnje,ali mi odkuca najviše radnih sati.Na imt 533 imam još fabrički traktometar Teleoptik i sa tog traktora ne silazim ali mi napravi manje radnih sati od 539 kog koristim mnogo manje.
 
Ako je bilo toliko ulja, verovatno su karike lose i treba ih zameniti. Skini glavu i odmah ces videti kakvo je stanje sa cilindrom, tj da li ima riseva ili ostecenja a ujedno i prekontrolisi ventile na glavi.
Taj cep nije otvaran nikad pa moguce da se vremenom nakupilo toliko. Ukoliko ima riseva moze li se taj kompresor remontovati ili mora nov?
 
Jeste da nije za ovu temu, ali imam ja 2 ovakva sa linka koji si postavio. Jedan je kvalitetniji, ima duže kablove i kači se na akumulator a drugi na upaljač u autu i osetno je lošije urađen ali i on radi posao. I spasli su me nebrojeno puta. Uzmi ih kao prelazno rešenje a i da imaš u rezervi u autu ili tako negde... Traju mi već nekoliko godina.
Jeste da sporo duvaju ali mogu da naduvaju i da nabiju pritisak. Ja sam i prikolice pod teretom duvao njime, traktorske gume, malo sporije ali ide. U nevolji svaka pomoć zlata vredi.
 
Skinuo sam glavu kompresora sa IMT 567 i stavio ispravnu sa rakovice 65 i kompresor radi, definitivno je do ventila u glavi kompresora, znate li neko firmu koja se bavi servisiranjem ili mozda bolja opcija da kupim novu glavu komplet.
 
A jesu ovi Bosisti derikoze,skinem pumpu zbog losijeg paljenja...odnese je majstor kod bosiste i kazemo mu kad rastavi da javi koliki je trosak,od jutros javlja da je uradio reglazu,krilca,sito...da je to 60e a da je i rotor los i treba ga menjati a on dodje jos dodatnih 150e. Jos se cudi kako je taj traktor uopste i palio,bla,bla...a NOVA IPM pumpa koju sam nasao je 233e,a on za remont uzme 210e. Zao mi je sto nisam kuci da odem do majstora i kazem da mu poklanjam pumpu.
Za sad ostaje ta stara sa malim servisom,a za dalje cemo videti.

- - - - - - - - - -

A dobio sam odgovor i iz IPM-a da nemaju bas tu pumpu 369 nego neku 340 koja moze da se prepravi i cena je 29 916 dinara.
 
Nazad
Vrh