Јунице "из увоза"

Sta me je snaslo to sam video kada sam otisao da uzmem junice. To je trebalo videti: sta se zove "karantin" i gde su one bile po najvecoj zimi kada je bilo -15 u februaru. Od ukupnog broja koliko sam uzeo 40% su bile da mozes reci da su nemice, ostale sam mogao naci u komsiluku za pet puta nizu cenu. Bolest je pocela nakon nekoliko dana, po dolasku i to kod nekoliko krava a zatim i na vecini. Da bi se kasnije prosirila i na moje koje sam vec imao. Šuga - raznih vrsta, bolest X - oblika koji se tesko leci i koja je u ovom slucaju kobna. To je bolest na koži butina koja uništava tkivo i stvaraju se duboke rane. Krava ne može da jede gubi imunitet .... epilog prinudno klanje i jos nekoliko ceka svoju sudbinu. Ali gospodu u "Imleku" ne interesuje i nemaju razumevanja o nastaloj situaciji. Oni traze nihovo a to su rate za otplatu. Sve ovo bi mogao preci da su ostale junice dobre mlecnosti i da opravdavaju svoju cenu i poreklo.

Ovde sam, kao i na mnogim mestima do sada da podelim misljenje i da cujem predlog sugestiju.....bilo sta..... sto bi dovelo do poboljsanja situacije. Hvala
 
Jel si MORAO preuzet junice, iako nisu odgovarale kvalitetu, kog ti trebaš platit?


Možeš stavit koju sliku simptoma od te 'Bolesti X'
Nisam nikad čuo za nju.

Nažalost treba svako kod sebe i za sebe doći do spoznaje, kako američka poslovica o nepostajanju besplatnog ručka važi i preko 100 posto.

U tom slučaju ja bi se pitao, koliko bi mi mlekara platila bolje mleko, ako joj toliko treba, da ljudima kupuje junice?
Bi li mi se isplatilo uzet kredit u banci, kupit blago i tražit bolju cenu mleka, jer sam si sam 'rešio' problem junica(e)?

Koliko sam pratio tu tematiku, za pare, po kojima su se te junice 'davale', mogao si je u tuđini svako kupit po svom izboru junico bar par klasa bolju i verovatno i podmirit sve troške uvoza.

A i ako uzmemo u obzir poštene namere, je veliko pitanje racionalnost davanja junica došlih iz puno boljih uslova po pitanju 'smeštaja', a pogotovo ishrane.

Svaki uzgajivač mora sam da prođe 'školu' sa svim problemima (i nažalost štetama), i uz nju se mu popravlja sva tehnologija na imanju i ko krajni rezultat proizvodnja po grlu u njegovom stadu.

Ako se neko lati čitanja priloga iz vremena početka foruma, danas se pod svakodnevnom rutinom piše o temama, koje su bile u ono doba još skoro naučna fantastika. Gledamo po pitanju tehnologije, a pogotovo tehnike.
 
Da morao sam uzei jer je tako ugovor glasio i potpisan pre uzimanja. Zaboravio sam pravi naziv bolesti, pa sam napisao bolest "X" moze i bolest "Y"


attachment.php
attachment.php
 
I ovde kod nas su se ugovori potpisivali pre nego sto su junice i narucene iz " inostranstva".
I onda na osnovu tog brojnog stanja su narucene i izabrane,taman posla da se oni za..bu da prvo donesu pa ti onda da biras.
 
Ovi "uvoznici" su veca stoka od junica koje uvoze.Prvo zagovara se uvoz kvalitetnih,visokomlecnih grla da bi se popravio stocni fond u nas,a onda, pomenuti repati,dovezu vecinu ispod proseka,odredjeni broj bolesnih i sve to svale farmeru na muku.A da tragedija bude veca nemas se kome zaliti,niti ce te ko zastititi.I eto oni nam popravljaju stocni fond i podizu nam produktivnost sa visokih 12 litara za 24 casa.Sramota,jos jedna u nizu.Preispitajte ugovore,konsultujte se sa boljim advokatima i tuzite bagru za sve nedace koje su vas snasle.Mozda u ovoj novoformiranoj vlasti neko ima mozga da sudi posteno.
 
Nisu uvoznici krivi , krivi smo mi jer smo takav narod zasto bi dao tamo nekom komsiji , prijatelju ili nekom iz drugog sela 1000e za junicu, e e mi bas necemo tako nego cemo da uvezemo one krave sto smo gledali sa slika i platicemo i 2500e i nasescemo na rudu i nema veze samo zato sto je tudje sladje i lepse.Srbija nema kao Austrija,Nemacka sabirne centre gde se dovoze sve junice koje su na prodaj , kad bi mi to imali i da se na tom mestu nadje stotinak junica sigurno bi bilo mnogo lepsih primeraka nego sto se uvozi, ali mi to nemamo i ostaje nam samo da gledamo lepe slike koje kad dodju kod nas postaju iskrivljene, jer sto je rekao moj komsija on drzi dijetalce a ne simentalce.
 
Kifler sto se ovog tice u pravu si 100% , imam brata od tetke iz susednog sela koji je pre 4 godine kupio 3 krave negde u Backoj i posle toga kukao mesecima kako ih je preplatio (1450e) , a krave mlade 1 nosila trece tele a 2 drugo.
Sve tri oko 25l mleka lepo se tele sve u svemu dobre.Da bi prosle godine bez razmisljanja usao u "aranzman" sa sabackom mlekarom , potpisao ugovor ,posle neka dva meseca isao da dobije brojeve i kad su mu stigle iz karantina u dvoriste kad se nije slogirao.
I sve to za "samo" 2500e.
 
Нема потребе да називате увознике стоком. Они раде свој посао, као и сваки други "локални" накупци.
- Хајде да мало будемо самокритични и реални, ако сте потписали уговор, ваљда сте читали шта потписујете? Ваљда сте размислили о томе шта потписујете? Чак и да је солидно састављен уговор увек сте имали право да одбијете да примите робу ( у овом случају јунице) која очигледно није онаква каква је уговорена или не испуњава основне опште карактеристике. Што се тиче "болести ИКС" кажи конкретно о којој се болести ради,јер стручно, могу да те посаветујем - ако можеш да докажеш да су јунице биле болесне (или у инкубацији) када су увежене итекако имаш право на надокнаду штете, не само на њима, већ имаш право да тражиш надокнаду на штету настале на већ затеченим говедима у газдинству. Заиста имам жељу да помогнем, а не да паметујем, па те зато молим да преко форума или ППа напишеш о којој се конкретној болести ради.

Ја сам имао понуду панчевачке млекаре пре 3 године да узмем јунице и да вратим јунице за 3 године, потписали уговор, и када су ме одвели да их преузмем, рекох господину ( да не помињем име), " хвала пријатељу , али ово води ти код тебе, а на одох..."
 
Ivane ipak mislim da oni vrlo dobro znaju šta uvoze i šta uvaljuju ljudima.Pravu robu su garantovano podelili svojim bližim,daljim rođacima ili prijateljima a verovatno i onima koji su im tušnuli koji euro u džep.Zemlja Srbija gde je došlo vreme da čovek ni samom sebi ne veruje a ne kojekakvima.
 
Evo,izvinjavam se stoci sto sam je poredio sa "nakupcima".Iz neke svoje skromne prakse znam da kod sklapanja raznoraznih ugovora ovog tipa,retko kad seljak moze da pohvata sve tacke i klauzule istog.A sastavljaci ugovora se uvek zastite maksimalno,pa bi seljak jos trebao da angazuje advokata i poveca ovaj minimalni trosak.Ja kao seljak zelim da kupim kvalitetno grlo,pod uslovima koji se dogovore sa uvoznikom i tu je za mene tacka.Kad dodje grlo,prodje karantinski period i provere,zelim da dobijem muzaru minimalno u rangu kvalitetnijih grla iz naseg okruzenja domaceg uzgoja.Za takvo grlo mora da mi garantuje uvoznik,a njegova je briga da i doveze takvo grlo a ne neki sljam,sto nije retkost.Jer ako doveze sljam,ja se pitam koliko ga je isti kostao a meni ga uvaljuje kao elitu.I sad treba da se natezem s njim,jer imam ugovor koji nije ispostovan,pa da se vucem po sudu,mozda,a taj deo sistema nam je jako uredjen i delotvoran.
 
Ne znam, ali po meni, ako ti nije predata junica ugovorenog kvaliteta, osnovni uslov za ugovor nije ispunjen.
Pa ga se moglo raskinuti na licu mesta, odnosno ne uć u njega.

Makar se MORA priznat, da je preko 99 posto tih junica došlo u lošije uslove odgoja nego su bili, odakle su stigle.
I istotako se mora priznat, da su im 'dobitnici' dali najbolje što su mogli, imali i znali.

A znam, da su neki pojedinci s foruma radili u karantinu. Pa mogu i oni da daju i svoje mišljenje o opskrbi junica tamo.
Znam, da su bili komentari o lošoj robi i prilokom dolaska u karantin.
A pored toga i nekoliko sedmica nedostatne opskrbe u visokoj steonosti ima itekakav utjecaj na kasniju proizvodnju tih životinja.


Prolaz od nekog prosećnog stada ka vrhunskom je dug i ne može se preko noći.

Ja mogu tvrdit, da smo kod nas (na mom radnom mestu) ko tim u stanju lagano rukovodit stado sa 200 pristojno produktivnih krava (prosek 8500-9000 l/ godiinu).
A da se nađu pare, pa se uloži u objekte, opremu i preko noći dupliramo stado s sa dokupom vrhunskih junica, imali bi gadnih problema (šteta i troška), dok se ne uhodamo.
 
Poslednja izmena:
Ovako su izgledale te ``bolesne``. Grla su bila smestena u karantinu Velvet Farm u Curugu koji ima izuzetne objekte.
Da li je problem da vidimo usne markice i da nam kazete sta su veterinari rekli o tome?
2n8v6hc.jpg
 
Да се само мало допуним - ја јесам противник увоза, јер сматрам да нам је драстично опао број грла, али је зато просечна производна вредност боља него што је било. Просто, сва лошија грла су отишла под нож. Такође пречесто смо склони омаловажавању оного што имамо.
Морате да разумете, инвестиција у грла је врло велика и врло битна, немојте се упуштати у њу без консултације са провереним и искусним стручњацима у које имате лично поверење, а све оно "мајке ми" и "жив ти ја", заборавите. За велика улагања су потребни и велики стручњаци. А хохштаплера је увек било и увек ће и бити...
 
Postovani "Prolaznik",

sve to lepo izgleda, sto Vi prilazete. Ali znajte da u stvarnosti to nije bas tako. Kazete da "Karantin Velvet Farm u Curugu ima vise objekata". Da. To sam video. Ali sam isto video i odakle su odvoili junice koje su meni pripale. A to nije ovaj objekat sa slike. A ni grla.

---------- Poruka napisana u 14:47 ---------- Prethodna poruka je at 12:41 ----------

Moram da priznam da sam relativno novi u ovom poslu. Stocarstom sam se bavio po malo, i hteo sam da prosirim kapacitet grla, sklapanjem ugovora sa imlekom i uvozom steonih junica iz Nemacke. Znaci pre dobijanja junica iz uvoza imao sam svoje krave i mleko predavao imleku. A jedan od uslova za dobijanje junica je i taj da ako hoces da uvezes moras da imas i svoje (da bi ako uvezenoj junici nesto bude falilo (ugine) zamenili sa tvojom koju si vec imao pre uvoza).
Planirajuci prosirenje proizvodnje napravio sam nov objekat i u njega uselio junice koje su stigle marta ove godine iz uvoza.

Da ponovim: JUNICE KOJE SAM UVEZAO SU USLE U NOV OBJEKAT U KOME PRE TOGA NISU BILE ZIVOTINJE.

Ceo proces lecenja je zabeležen i evidentira od strane veterinara i lica iz Imleka, koji je dolazio. Sada vec sve redje. Teljenje junica prolazi prilicno dobro, uz moju paznju i 24-casovnu posvecenost. Posle teljenja kod 40%, sada vec krava, pojavljuje se jos jedna bolest, mastitis. Sto opet govori o načinu nege u karantinu ili pre njega. Misljenje veterinara je da su se junice medjusobno doile jer su bile pustene, STO SE VIDI IZ PRILOŽENE SLIKE GOSPODINA "Prolaznik". To potvrdjuje i jedna junica koju sam preuzeo sa metalnim krugom na njušci (BRNJUŠKA).
 
usne markice?pa to svako dete moze da zameni...kao i svaki nemac,kao i svaki uvoznik,kao i svaki seljak i veterinar...
uvoz krsa je jako popularan zarada je ogromna i nemcu i uvozniku a to placa nas seljak
imaju li junice cipove ili samo markicu i tet broj?
markica i tet broj se odrade ko 1 plus 1 i prebace na neko krs grlo...
ako je vec placena 2500 na kredit ponudite taj novac nekom komsiji koji ima dobru stoku i iste uslove i dace vam junicu za taj novac i te uslove kredita
 
Da.
Zivimo u Srbiji! Do sada smo placali mnoga neznanja. I mnoga cemo placati. Uvek je bilo da Srbija uzima škart, bilo po pitanju tehnike, medicine,... a evo i u ovoj oblasti. Seljak ce da radi i dan i noc, ali mu treba obezbediti sigurnu podlogu i pomoci mu bar nesto najosnovnije, da bi to sto proizvede bilo u rangu sa konkurencijom.
Kao sto politicar, doktor, profesof, ne mogu da oru i kopaju i da rade svoju struku, tako i seljak ne moze da bude pravnik, veterinar, sudija a ujedno da ore i uzgaja goveda.
To sve koriste pojedinci i grade sebi ne tako slavnu buducnost. ovo me podseca na rat iz 90-tih, kada su se pojedinci bogatili na tuđoj nesreći.
 
Nazad
Vrh