Cena ARENDE u vasem mestu???

Ovde ima budala koji plaćaju 280 do 300 evra po jutru.
Cenu podigli duvandžije i dođoši iz drugih mesta i poneki odavde.
Nisu mi jasni ljudi, kao jedan ovdašnji paor, koji je u jednom delu atara imao jedva 15 meteri kukuruza po jutru a opet za tu zemlju plaća 280 evra. Ili je lud, ili ga banka guši, pa je primoran da srlja.

A posebna priča je "dogovaranje o maximalnoj ceni arende" na sastancima udruženja...
Naravno niko ne poštuje takve dogovore.
 
Pre par dana odbio 5,5 k.j., sve iza sela, jedna njiva 4,5 k.j., druga 7 hvati, ali ceni sve ukupno 5,5k.j. Samo što je cena bila 200e/k.j., pa ako sl.god kukuruz bude preko 20rsd, arenda za tu sl. god da računam 250e. To mi kaže čovek da znam da se orijentišem da ne bude posle da sam posolio đubrivom pa mi uzima. Reko sve je to lepo s tvoje strane, ali puno mi je tih 200, iako je iza sela. Jes da mi je malo žao, al da dođem u situaciju da sledeće godine treba da dam 250e, neka.
Danas odbio još 7 k.j. što sam ove godine radio od jednog čoveka, jbg nisam imao zarade, još sam u minusu. 3000 kg kukuruza po k.j. sveden na JUS, jbg kad sam kalkulisao koliko da mu dam prošle godine (200e/k.j.) ja jesam računao da mogu tek 3000kg da izvučem, ali nisam računao cenu od 13-14din kukuruza. A zemlja mu je stvarno posna i gladna, da gladnija ne može biti. Tek sam prošle godine (prvi i poslednji put) ušao u nju i nisam znao da je stanje baš tako jadno. I ispod šume, preko sata dok stignem. Nisam mu ni dao nikakvu ponudu, samo sam je otkazao. Umesto da radim džabe, radije ću da sedim džabe. Ostalo mi još 8,5 k.j. da vidim sutra za koliko daje čovek.
 
400 e/kj, sad kad se uvate i drugi arendasi ove cene, pa logika : nije njegove zemlja bolja od moje, ja cu da trazim i jos malo vise, kad moze on mogu i ja.
 
Ove godine otkazao 20-ak kj zemlje zakupa (za koju gazde vise nisu znale sta da traze a ima ko im je to i platio) i kupio 4 kj na vecito.
 
Kod mene tvrde da se jutro ceni oko 2000-3000eura, to mi bolje zvuci nego 400eura arende.Kupis i zauvek je tvoje!
 
A j malo da objasnim kako stvari funkcionisu sa astronomskim cenama arende,lik je izlicitiro zemlju za 350,000 hiljada hektar,posle toga su njegovi advokati tuzili komisiju,, za neke tamo nepravilnosti,, i posle toga je dobio na vansudskom poravnanju tu zemlju po pocetnoj ceni .Eto sa cim se ljudi sve sluze da bi dosli do zemlje.
 
ja plaćam jednu parcelu od 2,6ha 500kg kukuruza a drugo od 1,3 ha 100e.Ostale parcele od oko 20ha gratis a sad će još više nudit i padat cijena jer je u pšripremi zakon o oporezivanju neobrađenih parcela koji neće biti malen.To kod vas nije normalno,kod mene da su te cijene ja je nebi radio nego sve izdao pod zakup.Imam 10 ha svoje zemlje i uzet 7 ili 8 hiljadarki eurića zakupa pa što bi radio i sikiro se,
 
Danas pazario 3kj, I klasa, niska zemlja I i II duz od sela, pogodna za soju i s.repu. to je i naj bolja nasa zemlja, gotovo i da nema arende sve vlasnici rade!
da nije pristao na 200e nebih ni uzeo, subvenciju delimo, nafta moja. placanje! e to jos nisam imao do sad, 10 000din mesecno(da ima za cigare i pivo) a resto da mu platim do jeseni kad meni odgovara!
prednost: sto sam je ja obradjivao zadnjih 3-4god. mana: sto nije videla v.djubrivo isto toliko god.
 
3*200e=600e 600*114= 68400din, za nepunih 7 meseci ce skrckati arendu i sta onda da mu platis na jesen?:osmeh:
 
Nazad
Vrh