ZMAJ kombajni

Svašta se ovde piše, pa bih vas zato lepo zamolio da ipak ostanete u okviru teme, a šta je bolje ili gore prepustite nekim institutima da utvrde.Što se tiče Frad filtera ne mogu da dam nikakve pohvale već samo loše kritike.
 
Zašto kupovati diskove a ne glavčine i osovinu .Nemože se pohabati disk a da neode sklop glavčine -kajle -osovine, jer je disk zašarafljen na glavčinu.:sta:
 
Spasoje,to svakako jeste tacno,ali posle 10-15 godina rada na tom Zmaju diskovi postaju excentricni i treba ih menjati.Dalje jedan disk nema kuciste vec se ceo menja a i lezesta za one dugacke srafove se sve razbiju.
 
Svakako da je nejbolje tuto kompletno ,ali uvek je prioritet ta manja glavčina za koju se šarafi disk ,dok ona sa dugom čaurom zajedno ,teže odlazi. Ja sam trebao sve komplet menjati na dobu još pre 20 god i tada je to bilo puno novaca ,pa predjem na lanac
Tada je recimo u DM. par zupčaniku u menjaču bio 120 DM. Te glavčine od 90 do 150 DM .Sada je to u Rumi 25 do 40 E. A osovinica menjača zamisli 10 E. TRAŽI.
 
Jeste ali to sto je bilo u DM je bilo kvalitet a sada ovo sto je u EUR je kvantitet.Juce mi doslo kuciste za gornju osovinu hedera i katastrofa je.Liveno je jako lose,sve se poznaju supljine.Nego.Na dobu je manje varijatorski pogon nego na voznji i ako je taj disk dobio zazora on drma na vecem varijatoru i kida kais.Imao sam tih problema i jedva ih resio.Cak mi je jedared nov disk bacao pri okretanju pa sam i to morao u strug na ravnanje.Bas na tom vecem disku se razbiju rupe za srafove pa i do sve zajedno sa onom oprugom tresti i nervira dok radi.
Neverovatno ot toliko Z135 da niko ne moze da kaze dali ima da se kupi ono cudo za obrtaje da ne budzim nesto sto nisam strucan.
 
Ja ne znam zasto vam je po ko zna koji put losa domaca roba i zasto ne koristite domaci FRAD filter nego turski Unico.Dosad nikad nisam cuo da mu se zacepila pumpa a to i u teoriji moze da se desi ako neko nije menjao 10 god. filtere ili je kupio bas neki koji je kao i da ga nema.Ja menjam redovno filtere na svojim kombajnima i uvek je onaj drugi potpuno cist,znaci kao nov ali opet stavim nov jer mi je to trosak od svega 280 din.
Znam da je van okvira teme ali moram da napišem...... Jače je od mene... Biću kratak.
Unico Turski proizvod? Teško.... Unico je made in BA koliko se ja razumem u proizvodnju šešira.....
http://telefonski-imenik.biz/kontakt/unico-filter-tesanj-78296
Frad filteri bi bili dobri kada bi se "papir" koji filtrira gorivo lepio za kućište kao i kod npr. Unico filtera,a ne samo ubacio unutra i ćao. Dokle god ne budu pravili filtere kako treba da se prave kod mene neće biti na prvom mestu. Da ne bude zabune nemam ništa protiv domaće industrije,naprotiv,koristim Frad filtere ali jaaaaako slabo.
Jedno otvaranje starog filtera po preseku može puno toga da kaže.
Ah,da, ni Unico nije mnogo skuplji od Frada.....
 
Poslednja izmena:
Resio sam diskove za sad na stugu napravljeni novi srafovi,razbusene rupe nova dekla na federu i teraj kazem koliko ce ici videcemo,Lezajevi i osovina lamela sve je to odradjeno prosle god ali mala privreda pravi te stafove lose i oni prave problem.
 
Momci treba mi ventilator u kabini od zmaja 171!
Danas razvalio kutiju da vidm sto neradi kad unutra nema nista!
Ako neko nesto zna, hvala unapred!
 
Uglavnom ventilatori pasuju na ZMaj od Zastavinih vozila... Isti motori su ugradjivani i za ventilaciju u Yugo i Zastavu...
 
Izremontovana danas i hidraulicna pumpa.
attachment.php
 
Montoja:
Zvao sam Teleoptik ali oni na zalost imaju samo ono sto su nekada proizvodili,a ovo je Iskra.Inace to je jedna mnogo kulturna firma sa jednim jako ljubaznim i korektnim direktorom i tu se sve sto je bilo nekada njihovo moze kupiti i cak remontorati a u vezi ZMAJA je.
Dragane:
Koliko si platio remont pumpe i gde si radio?
E sad,Sinisa:
Hoces reci da je i Sava Slovenacka,iako pise da je iz Slovenije ili sadasnja Iskra mozda???Dzaba ti linkovi koje ti postavljas.Kada nije bilo proletos nesto Frada kod nas u radnji ja pitam coveka koga znam godinama jer kod njega kupujem za Uniko.Pitam ga odakle je filter jer je kod nas slabo zasupljen.On mi kaze,brate ja ga dobijam iz Turske.Tu je moja prica zavrsena jer sam totalno osetljiv na tursku,kinesku,prc i slicnu robu.Jeste on izvorno iz Bosne ali bese nekad.E sad,posto nije bilo Frada ja pozovem rodjaka koji tamo radi,ipak je Aleksinac moj grad,i on mi kaze da je proizvodnja velika ali sve ide u izvoz.Mnogo se vozi za Istru.Pravila u firmi su stroga,niko nista ne iznosi i postuju se svi standardi.Naravno proslo je par dana i filteri su se pojavili u radnji.E sada naterao si me da ti dokazem da pricas na prazno.Evo jedan filter od IMT 533,star-onaj grubi,zbaci prvi.
ufc0.jpg
[/URL]
Ovde se jasno vidi da je sva prljavstina sa spoljasnje strane papira a da je iznutra sve cisto.
7mbh.jpg
[/URL]
I za kraj evo kako je filter papir zalepljen za metal i tu je jasno da tu nista nema sanse da prodje.
vpnf.jpg
[/URL]
Filter je skinut proletos.A ako nekog intersuje mogu jos koji da isecem.
Ja se stvarno izvinjavam sto poruka delimicno van teme i nadam se da ce ostati na forumu kako i ostali clanovi nebi bili u nekoj zabludi.
 
Gdine Vojkanvrelo dali se iz ovog posta daa naslutiti o kakvom tipu-obliku filtera je reč?
Unico filteri, kao na rakovici, lane sam Mann imo, gore na vrhu dugački vijak M6 i stegne dole dno čašu !
Znači nigde se ne spominje 533 i njegovi grubi i fini umetci-filteri nego filter koji izgleda ovako http://www.frad.rs/en/page/fuel-filters.html
E kad tako budu lepili i ovog sa slike,počeću opet da ih koristim. Do tad isključivo Unico,ili neki žešći, pa nemarim da je iz Tunguzije.
Što se tiče poprečnog preseka Fradovog filtera.... Mogu samo da kažem hvala vam na slici. I mogu da kažem da mi je sad žao što sam bacio oridji Kineski filter kojeg sam skinuo posle prvog servisa sa YTO-a i presekao ga na pola.... Da sam ga makar usliko....
 
E pa sad bas,mislim...Jedan frad ti valja a drugi ne valja.Taj od 533 mi bio pri ruci pa sam njega isekao.Mada ti je i na ostalima,zatvorenima isto.Imas losu sliku o fradu a dobri su.Kao sto sam rekao da propusta ne bi onaj drugi na kombajnu bio cist uvek.A o zapljanosti pumpe to pa tek da ne govorim.To za ovolike godine voznje kombajna i svih ostalih masina koje imam jos nisam cuo ni iskusio.Samo mi je zao kada kudite ono sto je NASE i sto je krvavo steceno a nije lose a hvalite nesto sto je strano a uvek je sumnjivo u kvalitetu.Zato nam i propade ova zemlja.
 
1. Jedan frad ti valja a drugi ne valja. 2. Taj od 533 mi bio pri ruci pa sam njega isekao.
1. Da u pravu si jedan mi valja a drugi ne valja. Ali nije do mene....
2. Lepo pišem i lepo je napisano da je reč o tipu filtera koji se koriste na kombajnu tačnije na kombajnu člana ratarhr a ne umetci koji se koriste na 533,555 i sl. Evo par slika,korpus delikventikus,pa ko i dalje tvrdi da je ovaj tip Frad filtera bolji od Unico.....







 
Poslednja izmena:
Sinisa,jesi li ti probao da skapiras mehanizam po kome Frad filtrira gorivo za kombajnsku ugradnju?
Uniko ti ovde ima isti princip kao i Frad umetak ali frad kombajnski to nema i nema ni potrebe jer mu je komora u tipu slova U.Nije to isti princip rada.A i zasto bi.Filtrira lepo.Ne kazem da je Uniko los,daleko od toga,svidja mi se ovo sto sam vido.Samo ni sa Fradom neces imati nikakvih problema i nista nece biti bolje filtriranje kod Unika.Opet ti kazem uvek je drugi filter cist i to je znak da prvi radi svoj posao.Posto vidim da imas oba,znaci da i Frad koristis?Jel da?
 
Nazad
Vrh