Lokalizmi

Kod mene takodje cokanj,a shishe mala flasica za rakiju,nebitno dali je pljosnata ili valjkasta.
Oklasina ili kuzljevka je ono od klipa kukuruza,a taluska ili taluzina je stabljika kukuruza.
 
Stabljiku kukuruza mi zovemo Shashka ili u mnozini Shasha. Shasha se vezuje u snopove i njom se hrani stoka. Ociscena Shashka koju stoka oglodje se zove Shasha Ogrizina.
List kukuruza u kome se nalazi umotan koren kukuruza zove se Kominka. Vlakna koja se nalaze na korenu kukuruza mi zovemo Svila...
 
Ogrizina je i kod nas. Kad stoka oglaba tulaj, ogrizine se ponovo vezuju u snoplje koje se koristi kao ogrev za paorsku peć. Ta paorska peć je velika zidana peć koja se loži spolja, tj. iz sobice(letnja kuhinja) ili iz konka(objašnjeno ranije).
 
KOd nas se ogrizina takodje vezuje u snopove i koristi se za razna lozenja na primer Kazana za pecenje rakije, Kazana za topljenje masti. Furune za pecenje domaceg hleba. Ogrizina ima visestruku namenu.
 
Vratili ste me u detinstvo sa OGRIZINAMA(vadjenje iz jasala,vezanje u snopove-snoplje,slaganje u kamaru,u letnjem periodu bacanje u tor pod krave da ugaze...)
Ogrizina visestruke namene i raznih naziva...cak mi je stric i nazovimo gusle pravio od njih kada sam imao 6-7 godina....jao detinstvo!!!!!:ppozdrav:.
 
kod nas je poslednjih mesec dana aktuelna rec TINDIR od kada je ministarstvo donelo odluku o tome da bracni par mogu imati jedno gazdinstvo, tako da se vec suska o nekim razvodima... inace tindir je osoba koga ostavi zena..
 
Jedan izraz i od mene:

Skomoleti- umoriti se
Skenderiš (negde i kenderiš)- Pošto baš i ne obilujemo sa brdima u Čurugu, ovo je improvizovano brdo od snega koje se pravi na početku jendeka, da bi se deca mogla spuštati sankama.
 
Zna li možda neko šta znači reč "močkoš"?

O slovačkom jeziku govorimo? Nikada nisam čuo za tu reč, ne zna ni moja žena ali našao sam sledeće:

Močka je vrsta duvana ili duvan za žvakanje, a može da znači čak i pikavac. Prema tome močkoš bi mogao da bude onaj što žvaće duvan ili čak onaj koji mnogo puši duvan ili neki klošar koji puši pikavce.

S druge strane, moč je isto što i štiak, cikanina, pišacina. Prema tome bi bilo ono što već reče @Kockasalascenej, dakle upišanko, popišanko.

V každom prípade pejoratíva. Dakle, u svakom slučaju pejorativ.

- - - - - - - - - -

Kad smo već kod pejorativa, puvara​ se u mom kraju kaže za neiskokano zrno kukuruza kokičara koje ostaje na dnu šerpe posle kokanja.
 
Nazad
Vrh