Kajsija

Prijatelju,vrati se nekoliko stranica unazad,ja sam tamo nesto pisao za ns sorte posto ih imam na 2 jutra, pa da ponovo ne kucam.Ako hoces mozemo razmeniti telefone na pp pa da se ispricamo.
Ova temperatura kod tebe od -5 je bila taman da ,,procisti" kajsiju,imaces daj boze ekstra kvalitet,samo jos lepo vreme :cool: i:pcelac::
 
Cvetace ali nema tucka pa samim tim nema ni oprasivanja ni ploda.To je neki moj zakljucak,sacekaj da ti odgovori neko iskusniji,gde su ti te kajsije u Grockoj.

Ovo je tačno. Danas sam bio do placa, m39 je procvetala. U nekim CVETOVIMA je tučak crn.

Imam m39, zaklopčanku, keč. ružu i roksanu, na svima je situacija manje više ista, štete ima, koliko videćemo, mada mislim da je sigurno preko 50% ali da ne prejudiciram. Nema puno razlike dal je pupoljak na 3 metra visine ili u dnu krošnje, jedan do drugog, jedan je smrzao drugi nije, nema pravila. Nema puno veze ni sa sortom, mada mi se čini da je m39 najviše stradala a ostale podjednako.

Videćemo ove zaklopčanke stare što su visoke kao stare trešnje, na njima uvek bude, javiću za jedno dve nedelje kad vidim plodiće, do tada ne bih puno nagađao o procentima.
 
Комшије већ почеле прво прскање против Монилије раних сорти. Није ништа смрзло, бар делови изнад села.

 
Isto izgleda i kod mene m39, keč. ruža i ostale tek kreću tim putem. Kako samo lepo miriše cvet, eeeeh :)
 
Danas sam obisao vocnjak i prijatno se iznenadio kad sam video da gotovo nema izmrzlog cveta na kajsiji. Jedino mi je stara kajsija u dvoristu vec krenula sa otvaranjem cveta, ostale (madjarska najbolja i NS4) su tek nabubrile dobro, ali sto kazete sta ce biti posle jos jedne hladne nedelje...
 
Poslednja izmena:
Da li je neko ovako radio i kakvi su mu rezultati.
16032013520.jpg
 
Poslednja izmena:
Ako nas stige sto su danas madari javili onda nista nece ostati od kajsija , cak do -10 zahlagenje to verovatno kod njih na severnom delu ali onda i kodnas bice minusa ,i ovogodisnju kajsijevacu popice mraz .
 
Ja dans moje kajsije tj pupoljke sacovao i nisam naso ni jedan da je izmrzao .doduse imam najvise Kecmenske ruze .I dans sam nesto gledao moje kajsije su na 211 m nadmorske visine
 
Jako lepo se izgledaju kajsije. Daj Boze da i kod mene iscveta ,barem polovina od pupoljaka sto imam. Inace kod mene jos nista od cvetanja. Imam NS5 ,NS6 ,bergeron i madjarska najbolja. Opet za vikend i za sledece nedelje najave opad temperature. Ovo vreme stvarno vise nije normalan.
http://vreme.yubc.net/prognoza3dana.php?kv=236603&idg=655&idz=1&idf=13159
Ови посмрзаваше све. Најављују -13 степени за Нови Град. Остали најављују до -5.
 
Dobra strana viših predela su kasnije cvetanje i manje izmrzavanje pri KASNIM prolećnim mrazevima, kad je zemlja topla i temperaturna inverzija sačuva više slojeve vazduha. Pri današnjem vremenu, viši predeo znači i bar za 1C nižu temperaturu, što može samo da šteti. Vidim da su i na Zaklopači pored Smederevskog puta procvetale kajsije (ne sve) pa je veliki rizik od izmrzavanja.
Što se prognoze tiče, weather to umbrella sajt je izmenio prognozu: sa očekivanih -4 došli su na +4 (na mobilnom -1) u nedelju ujutru, kod hidmeta je -3. Kod mene su mađarska najbolja i neka domaća procvetale, NS rodna ne više od 10%.
 
Izveštaj sa terena kod mene :)

M39 u punom cvetu, keč. ruža, zaklopčanka i roksana preko 50 posto u fazi belih balona. Ono što sam primetio kao dodatni proble, vetar koji je šibao 2 dana je otkinuo jedan broj pupoljaka u fazi belih balona a unutra zdrav, zelen tučak :(
 
Гранчице које сам ставио у воду спремају се за цвјетање. Мраз од -7 два јутра је уништио око 15 посто цвјетних пупољака. Пупољци су били затворени у вријеме мраза. Шта ће бити од наредних мразева не знам. Ако не буде испод -4 неће бити штете. Предвиђам да ће ове године кајсија почети да цвјета од трећег до 5. априла, а прошле године је почела 24. марта.
 
Nazad
Vrh