Arenda- pravila, obicaji....

Gde sam ja tu pisao o kvalitetu zemljista,jesi li ti nekad bio do Nisa i juznije pa da sudis?
Ko god prati samo ovaj forum već godinama zdrav razum mu kaže kakva je situacija na jugu pa vi sami pišete kakve probleme imate (male,parcele,skup repromaterijal,lošiji kvalitet zemljišta u odnosu na Vojvodinu).
Jednostavno poljoprivrednici su napravili sliku o takvoj situaciji a ne ja.
Moj post se odnosio na generalno na situaciju ( sve je kod vas skuplje osim nafte).
Dalja diskusija nema smisla jer neki napraviše od južne Srbije Kaliforniju a slika je sasvim drugačija što se vidi kada ideš u JS.
Za tvoju informaciju reću ti da sam proveo 3 lepe godine života u Pirotu a i tvoj mi je kraj (Leskovac sa okolinom)dosta dobro poznat jer sam često bio gost tamo.
 
Sto juznije to tuznije;)
Salu na stranu ali dosta je bolji kvalitet zemlje u Vojvodini nego centralna a kamo li juzna Srbija. Drugacije su i klasifikacije zemljista kako mi se cini. Sto je u kolubarskom kraju njiva 1 kategoriju to je gore 6-e kategorije. U Valjevskom kraju na hektaru zemlje ko dobije 5000 kg psenice on je rekorder a kamoli 7500 kg koliko sam citao na forumu da imaju prinos u Vojvodini. Verovatno je i iz tog razloga zakup zemlje u mom kraju nizi. Da je 200-300 eura ja je ne bih zakupljivao vec bih je kupovao oko 3000 hektar pored asfalta.
 
Ono sto kod nas rodi po jutru to rodi njima (pujoj, badanjac) po hektaru. Ne zato sto oni ne znaju da proizvedu, naprotiv, vec zato sto imaju losije zemljiste i sto samo u idealnim godinama postizu Vojvodjaske prinose. Ulaganja su veca nego u ravnici, tu pre svega mislim da potrosnju nafte i do 50%.
 
Ma nemože da bude,imam tu neke stare Poljoprivredne kalendare '88 i '89 svi rekorderi iz Srbije u njima,a po neki samo iz Vojvodine.
 
Nije isto brdo i dolina Morave. U dolini Morave je cena zakupa kao i u Backoj i prinosi su bolji, ali to je samo duz reke. Uvek se moze naci neka parcela od 1-2ha u idelanim uslovima koja ce dati 15t/ha kukuruza.
 
aj da kazem i ja nesto.Nije Srbija i juzna Srbija samo brda i doline,postoje komleksi drzavne zemlje po 100-200 ha,u mom selu ima 40 tak ha drzavne i nas nekoliko to radimo.Kvalitet zemlje je svuda sarolik,ako izuzmemo brda u mom kraju koji pretezno povratarski,zemlja je veoma plodna,jer gde uspeva krompir,paprika,luk tu je zemlja ekstra kvaliteta kukuruz ladno rodi 12-13 tona na ha.I te plodne zemlje ima dosta ne kao kod vas ali 400-500 ha u svakom selu,e glavni problem je sto su kod nas parcele veoma usitnjene i ne moze da se rade veliki kompleksi,jer kod nas ma svaka 3 km sela,znaci mnogo stanovnika na malom prostoru,dok kod vas u vojvodini od sela do sela ima ponegde i od 10-20 km.Strucnost poljoprivrednika nikakva,mehanizacija nikakva to su glavni razlozi a zemljiste ko zemljiste nije toliki problem.
 
Prosecno na mom zemljistu koje je klasirano od 4 do 7 klase uz punu agrotehniku rod od 9 tona po ha ili oko 5 po jutru smatram dobrim sve preko odlicnim a ispod prosecnim.sve ispod 4 tone smatram losim. Jednostavno imam takvu zemlju gde je i prosle godine bili 5500 kg po jutrua bilo i 1500 kg.Isti dan ista agrotehnika razlicit hibrid i razlicita zemlja tj prva jedna od najboljih mojih druga medju losijim po kvalitetu.
 
U Melencima traze za arendu 300e/jutro.Njiva je 5 jutara u komadu.Pa sta tu da se seje da bi se isplatilo :haha::haha::haha: Jedino da sejem mak ili konoplju
 
Šta da uradim?

Zdravo ljudi! :ppozdrav: ... i odmah za početak pohvale forumu! Čitao sam dosta komentara sa ovog foruma i vidim da se cene arende dosta razlikuju po područjima, kvalitetu zemlje, od godine do godine, od žetve do proleća, itd. Nov sam u ovom, ali pokušaću da postavim pitanje najkraće što umem.
Ovih dana me je život naterao da preuzmem zemlju babe i dede, zajedno sa njihovim dugogodišnjim arendarom, da tako kažem. Čovek uredno plaća svake godine, odmah nakon žetve, vrednost 550kg žita u kešu. Zemlja je II klase, u dva komada od po 10tak jutara i u oba slučaja nekoliko duži od asfaltnog puta, u kikindskom ataru. Ugovor za nevolju ističe, pa me interesuje Vaše mišljenje o toj ceni. Realno, malo ili mnogo? Ili mislite da ne treba ispustiti takvog arendara :
 
Poslednja izmena:
550 kg po cemu, ha ili kj. Placa odmah u julu, ili kada ti to hoces. Iskljucivo u psenici ili moze i kukuruz.
 
vrednost 550kg žita u kešu. Zemlja je II klase, u dva komada od po 10tak jutara i u oba slučaja nekoliko duži od asfaltnog puta, u kikindskom ataru.
Kod nas ko se dogovorio u psenici, odavno se za kj daje 8-10 m (800 - 1000 kg) psenice po kj i to uglavnom odmah posle zetve psenice isplata u kesu.
 
Šta odgovoriti na ovo... Tvoji deda i baba su verovatno bili zadovoljni sa tim kupcem, pretpostavljam. Pošto ugovor ističe, pretpostavljam i da on uzima subvencije, što je po meni takođe fer, jer je on proizvođač, njemu su te pare namenjene. Pa ipak iako smo većinom ovde proizvođači, i sami plaćamo naduvane cene arende i hteli bi da platimo što manje, moram reći ova cena jeste malo mala. Nije svugde isti kvalitet, ali 150 do 160€ je po meni realna cena za 1 k.j. Nažalost, daleko smo od realne cene, što si verovatno video i sam u prethodnim postovima, danas je svako poljoprivrednik.
Moj savet ti je- gledaj svoj interes, ali imaj obzira i prema drugome, jer nije sve u novcu, treba biti i čovek. Ako je taj čovek koji ti je radio domaćin i ČOVEK, radi njive kao svoje, uložio je dosta da ih očisti od korova, djubri ih kao svoje, plaća kad se dogovorite, ne vidim zašto bi mu ih oduzeo. Može se pregovarati za malo bolju cenu, uveren sam da ćete se dogovoriti.
 
Nazad
Vrh