Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

  • Obečanih 14000 din po ha

    Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

    Glasovi: 35 15,9%

  • Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U pravu si komšo.Ali će sve vreme pokazati.Ja znam za 10-ak grla koja su prodata zbog suše i zbog skoka cena hrane za stoku.Ima da plaćaju i za ono tele što treba da se oteli 2015-e,samo polako.To nisu tovljenici (oni se brže obnove ).Do krave treba 2 godine.Ako kukuruz podbaci i cena ode u nebesa,stočni fond će se sigurno prepoloviti.
 
Ovaj nas izmuceni i konstantno unistavani stocni fond,ocigledno pretrpece jos jedan tezak udarac.Svi ce da prodaju neki deo stada,pod ovakvim trzisnim uslovima.Ako je cena kukuruza jednaka ceni mleka,a negde kao kod mene i veca,onda je rasprodaja grla neminovnost.Kabaste hrane jedva da je nesto prikupljeno,a tesko je i naci.Kod mene bi rekli-stanje za plakanje.Sto kaze Kukulele-obnoviti broj mlecnih grla je dugotrajan proces.Nisu tu u pitanju samo dve godine,ako sve bude u redu,do prve muze,vec formiranje dobrog stada.Tek posle dve godine vidis sta si ocuvao i da li je za cuvanje ili izbacivanje iz stale.Ni vrhunski roditelji nisu garant odlicnom potomstvu.A kad bude tako,onda prica ide opet iz pocetka,opet dve godine i cekanje na prvo zensko tele,a to moze da bude i tek kroz pet godina.Zato je prioritet sacuvati kvalitetna grla,samo se postavlja pitanje kako?U godini elementarne katastrofe,sa ovakvim stanjem u agraru i tendencijom smanjenja stoke,umesto obratno,bice vrlo tesko sacuvati to sto se zateklo u stali.I tako nekako mi svake godine pocinjemo iste stvari iz pocetka.Kao beba koja nauci da hoda,pa onda da skace,pa da trci,pa da bude olimpijski sampion,mi uvek iznova se vracamo u pelene,pravimo prve korake i nanovo pisamo u gace.A onda bi jos da se poredimo sa onim sto je stigo do olimpijskih odlicja.
 
Razdvojićemo ekonomske od socijalnih mera, a posebnu pažnju posvetićemo ruralnom razvoju u sinergiji sa lokalnom samoupravom i AP Vojvodinom u cilju ravnomernog regionalnog razvoja

Deo izjave novog premijera vezano za poljoprivredu.E to je ono što ja već dve godine pišem.
 
Verujem da je vecina procitala, a za one koji nisu http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=07&dd=27&nav_id=630090
Nek ukinu ili smanje, pa da se ne mucimo vise. Nasa jedina sansa, inace ne moze sut sa rogatim.

To je ono što ja serundam već dve godine - da se svede ceo Svet na održivu poljoprivrednu proizvodnju, tradicionalnu kao što sada stremi razvijeni Svet, a ne mi se sad zdali u "turbo-agrar" što su ovi primenjivali još sedamdesetih, a sada to polako odbacuju.
Mi sad kopiramo od njih stare fazone i uvek kasnimo trideset godina u svemu(ne samo u poljoprivredi) umesto da se držimo svog kursa i sačekamo da se i oni dozovu pameti.
To je kao kad budalu pomota ker, a on počne da beži oko drveta, pa kad ga neko pita zašto ne pobegne negde dalje nego se vrti u mestu, a on dovikne: "Ma dobro je ovako, već sam mu pobeg'o za ceo jedan krug!"

Kad oni ukinu subvencije, to je spas za nas. Tada će naš proizvođač biti konkurentniji. Živela kriza!
 
ne znam koliko ste pratili razvoj događaja vezanih za novu vladu i nove mere vlade u cilju poboljšanja stanja u državi ali samo da znate da je poljoprivreda na prvom mestu pa prehrambena industrija a zatim sve ostalo inače buđet za poljoprivredu će se duplirati i iznosiće 5% jeste da je i to malo ali je ipak više nego što je bilo do sada e sad uvek ima onih koi će biti nezadovoljni ali ako naprednjaci krenu u ostvarivanju zacrtanih ciljeva za poljoprivredu biće dobro mada će to biti teško jer su nasledili praznu kasu ali nada poslednja umire a ko preživi pričaće
 
@krlemrle
Da SVI ukinu subvencije to je za nas ogromna sansa. Sve se svodi da su nasi proizvodi jeftiniji usled 10x jeftinije radne snage.

@pidikanac
Pratim sta se prica. Bice bolje za poljoprivredu ako to sprovedu, a koliko vidim odlucni su.
 
Pa i ja sam za to da budzet za poljoprivredu bude i 10%, ali sam protiv subvencija. Za to sam da se uredi masa nedefinisanih i stetnih odnosa. Za to sam da se infrastruktura i jos neke stvari drasticno poboljsaju. Pristalica sam kredita sa malim kamatnim stopama, i strogim kontrolama. Ima jos i dalje i dublje, no da ne davim.
 
A u EU je 40% budžeta.
a kod nas bi neki da ih ukinu pa nestali bi za nedelju dana jos kad im dozvole bezcarinski uvoz bice baj,baj domaci proizvodi i ratarski soja,repa,kukuruz,psenica i povrce i voce jer nemozemo ni sa carinom da se borimo sa robom iz EU a pogotovo sto imaju mnogo vece subvencije.Hrana moze biti jeftinija samo ako se subvencionise onaj deo za koji drzava hoce da ima jeftinu hranu...
 
Ma dosta mi je više zog poređenja sa EU.Ne mogu ljude shvatiti pa njihov je budžet 20 puta veći.Gde se tu mogu povući paralele.
 
Sve su prilike da nas neće primiti zbog Kosova. A dok mi ispunimo uslove oni će se raspasti tako da od ulaska nema ništa. Mislim da kad bi bili u stanju da uredimo sistem da se oslobodimo lopovluka korupcije i preglomaznog državnog aparata unija nam nebi ni trebala. Grdne pare su bačene u zastavu i slične projekte o kojima se danas ćuti. Da su te pare uložene u poljoprivredu i prehrambenu industriju drugačije bi nam mašna stajala danas. Naš glavni problem smo mi sami. Ako se bude i dalje ovako rasipnički država ponašala nemože nam pomoći ni ceo buđzet EU. Sad će da forsiraju projejte za navodnjavanje. Radiće ih tamo gde veliki igrači imaju komplekse sa hiljadama hektara. Tako mali neće imati nikakve koristi iako taj buđzet bude 10%. Još jedna velika opasnost nam preti od zapada a o tome niko ništa ne govori. Radi se na tome da se strancima dozvoli kupovina poljoprivrednog zemljišta koje je kod nas jeftinije 20puta nego recimo u Holandiji. Ako dođe do toga što je gotovo sigurno nasa deca će raditi na svojoj dedovini kao radnici tj sluge. Ako se hitno ne dozovemo pameti i ne odupremo ucenama zapada postaćemo kolonija a da toga nismo ni svesni. Mi smo već na kolenima. Oni imaju poznate šeme koje glase uzmi ili ostavi a tu je i čuveni metod šargarepa štap. Samo što je ta šargarepa sve manja i tanja a štap sve duži i deblji specijalno dizajniran za nas. Neko treba da se uspravi i da im kaže DOSTA je pa neka bude šta bude. Il pukovnik il pokojnik. Teorija zavere se ismejava al ja mislim da tu ima nečega. Nije uzalud rečeno ,, Latini su stare varalice". Uvek nas gaze tamo gde smo najtanji i gde nas najviše boli. Da zaključim. Netreba polagati nade u pomoć zapada. Oni ništa ne rade u korist svoje štete. Dinar daju a dva uzimaju. Zato use i u svoje kljuse. Što bi rekli pamet u glavu **greška uza zid!
 
Dok S rbija nepostane članica NATO,dok nam ne sleti Papa i Američki predsednik SIGURNO Srbija NEĆE u EU

OVO ZAPAMTITE dobro

Hrvatska je od 1.7.2013 članica EU,a mi kopamo oči jedan drugom
 
Poslednja izmena:
Da se manemo drzavne politike i vratimo sustini.Da se ja pitam,subvenciju bi dobijali samo oni koji obradjuju zemlju,i za onoliko zemlje koliko je obrade.Licno znam nekoliko "domacinstava" koja naplacuju subvenciju a veci deo te zemlje je u ledini,zarastao u ostrugu i bujad.Dakle,naci sistem po kom bi zemljoradnik podneo neki dokaz,ili cak da komisija izadje na teren kako bi se doticnom dala subvencija.Zbog neradnika i dzabalebarosa i jesmo tu gde jesmo.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh