ZMAJ kombajni

Tako je to kod nas. To se otkači jer nam ne treba .A kad treba da vratio lulu onda ko tarzani skači po stranicama prikolica, da gurneš lulu pa kad jednompadneš izmedju kombajna i prikolice eto problema. Takodje daska sa desne strane otpadne i više nam i netreba. Limovi zaštitni sa leve strane takodje nam netrebaju ,itd ,itd,.....A kad uvezeo kombajn sa zapada svi se čidimo kako sve funkcioniše i kako je na svom mestu .
 
Kolege, jedno pitanje za Zmaj 135...
Koliko je normalno da se greje vučni kaiš? Kaiš sam stavio novi. Posle pola sata rada kad pipnem, kais je vreo. Da li je to normalno?!
 
i mene ljudi interesuje kod 133 jecam mi radi lepo i cisto dok zito zeza,i ubacuje mi delove vlati u bunker,pa ako neko zna u cemu je problem,neka pomaze,i da koliko treba da bude otvoren vetar za zito stvarno ne razumem u cemu je fora :sta:
 
Za psenicu vetar otvoris do kraja.

---------- Poruka napisana u 19:22 ---------- Prethodna poruka je at 19:18 ----------

Darko Dren Koji si kais stavio?
 
Kolege, jedno pitanje za Zmaj 135...
Koliko je normalno da se greje vučni kaiš? Kaiš sam stavio novi. Posle pola sata rada kad pipnem, kais je vreo. Da li je to normalno?!
Vučni remen nebi trebao da bude vreo .Diskovi mogu da budu mlaki pa čak i topli.Pošto si rekao kaiš a na kombajnu je samo jedan pljosnati kaiš koji goni vršalicu ,e on nebi trebao da se greje .Sve ostalo se zove klinasto remenje pa i šestougaoni remen.
 
Koliko je meni poznato da kaiš se jedino koristi za pridržavanje pantalona.Na kombajnu je sve remenje pa bilo pljosnati ili ekstramultus remen, klinasti, šestouganoi,...... !Možda nisam u pravu ali još nisam čuo niti pročitao da se negde na kombajnu koristi kaiš.
 
Poslednja izmena:
Evo vidite da se koriste kaiševi a ne remenje.Skoro svi govore kaiš š‚to me uvek čudilo .Kažem da sam jedino za te kaiševe pljosnate što je deda koristio u mlinu i na vršalici govorio da je kaiš i za mene će uvek biti tako ali ne kažem da je to pravilno.
 
Ja sam Vam napisao da se nigde nisam susreo sa tim izrazom kod kombajna jedino za držanje pantalona, a Vi koristite šta hoćete.
To što svi pišu tako ne znači da su u pravu!
 
O tome ćete morati sami da se potrudite pa da proverite.Koliko mi se čini da sam negde napisao da se kaiš koristi za pridržavanje pantalona, a one ne postoje u mašinskim elementima.
 
Razlika je ta što su jedni stručni a i jezički ispravni nazivi a ovi drugi se koriste u praksi .li je naj bitnije da se mi razumemo i da čovek reši svoj problem ,da ustanovi zašto se to greje što se greje i jeli to normalno.Nisam želio da ga plašim ali to grejanje je naj češće posledica luftova na čaurama koje nose diskove što je problem kod većine varijatora .Skoro sam ubedjen kada bi izmerio rastojanje diskova na prednjoj strani GDE JE remen ušao u diskove i na zadnjoj strani gde su diskovi slobodni da bi bilo fine razlike .Tada prilikom okretanja pošto je prednja strana šira a zadna nešto uža donja strana remena se stalno da tako kažem čupa iz diskova i dolazi do trenja. Naravno može biti uzrok i nepravilna zategnutost opruge tj ona tri vijka. IZ iskustva predlažem da držite malo labavije pa ako nekad malo i proklizi nije problem .Veći je problem pretegnuti pa da dolazi dovelikog trenja remena,...:ppozdrav:
 
Koliko je meni poznato da kaiš se jedino koristi za pridržavanje pantalona.Na kombajnu je sve remenje pa bilo pljosnati ili ekstramultus remen, klinasti, šestouganoi,...... !Možda nisam u pravu ali još nisam čuo niti pročitao da se negde na kombajnu koristi kaiš.
i motika sluzi za kopanje a neki njome meri povrsinu a neki mere metrom tezinu a svi smo isto ucili u skoli ja mislim da je najbitnije da se mi razumemo:ppozdrav:izvinjavam se za of
 
od starina je kais i nasa rec, a remen od kad smo postali englezi!!! tako da su obe reci u upotrebi, ma da se u narodu vise koristi kais pogotovo kod starijih ljudi, al kad odes u ducan poljo delova, moras traziti remen, jer te nece razumeti...
http://www.onlinerecnik.com/recnik/srpski/engleski/kais

Ma šta mi reče... Evo, ja se kao mađar krstim kad srbi ovako nešto kažu. Da ste postali englezi, vi biste govorili "vi-beltovi" ili samo "beltovi". Ako vi sami ne poštujete svoj jezik, drugi ga sigurno neće poštovati umesto vas. Remen je srpska, stručna reč i kao takva se treba koristiti.
 
Možda sam i ja stariji pa koristim remen.Sve zavisi od obrazovanja odnosno da li je neko tehnički obrazovan ili nije.S obzirom da se ovde radi o tehničkim temama koristite termin koji je tome namenjen.
 
Nazad
Vrh