Kruška

kod mene u voćnjaku je ovakav raspored ; *sorte vilijamovka,* santa marija, fetelova , kaluđerka , gveržo, butira , i junska lepotica . na 5 sadnica iste vrste šesta je oprašivač , sledeći red druga vrsta šesta je oprašivač treći red isto ! imam pet redi kruške i sve su izmešane po redovima i unakrsno ! gde god da sam kupovao sadnice i novosadski institut i privatni rasadnici svi su imali različito objašnjenje , ja od sviju pokupio pa izmešo i*nije loše
 
Znajuci da su glavni oprasivaci i prenosioci polena pcele i vetar nema potrebe razbacivati sorte oprasivace nasumicno kod bilo koje sorte. Cak nije ni pozeljno, jer zbog razlicitog vremena zrenja i zastita je drugacija a i sama berba je tad otezana. Zamisli ides ides pa preskocis 6 stabla pa prskas jedno i tako setas po vocnjaku i pravis kilometrazu i prosipas skupu hemiju za dz. Ok moze za male zasade i okucnice i ko ima vremena sta ja znam, al recimo zamisli ko ima atomizer vuceni noseni nebitno? Kako ce to da izvede ? Nikako. A i berba je otezana i poskupljuje istu iz istog razloga. Zato ja predlazem

4:1:4 ili 4:2:4 dakle 4 reda jedne sorte pa 2 reda sorte oprasicava cak moguce da je i 1 red dovoljan ( bar sam ja kod sljive to radio ) pa onda opet 4 reda prve tj glavne sorte. Pozeljno je u blizini da imas neko pcelinje drustvo ili cak sam ubacis 2-3 kosnice po ha.

Naravno svako radi kako misli da treba.
 
Kod mene ima oko 44stabla u redu.Prva 4 reda je viljamovka a peti red santa marija,sledeca cetiri viljamovka pa jedan santa marije i tako do 22reda ukupno.Mislim da je ovakav sistem dobar.Sad se pripremam da kupim najlon da umotam stabla zbog zeceva,nije mi ogradjena parcela...
:ppozdrav:
 
MALINAR *! nemoj kupovati najlon kupi mrežicu što ide na stiropor daleko je najeftinija traje tri četiri godine i lako se umotava oko stabla*
 
hvala, sad vec imam u glavi kako ce biti zasadjeni oprasivaci.

a za mrezicu za zastitu , ja sam kupovao neku u rolni, kao dzak za krompir, 50metara je 300din, sekao sam po metar - 50 stabala iz rolne. znaci 6din po stablu , veze ze na 2-3 mesta manilom i po meni mislim da ce biti dobro.

nisam se setio mrezice za stiroppor , mozda je laksa i bolja varijanta...

kolega juki , koloko se potrosi po stablu ?

O zaštiti od glodara nastavak u temi: http://poljoinfo.com/showthread.php?1997-Srne-i-zečevi-(glodari)-na-voćnjaku

Naredni post (laki5yu) prebačen u: http://poljoinfo.com/showthread.php?2167-Orezivanje-kruske
 
Poslednja izmena od urednika:
Pčele nisu ljubitelji kruškinog nektara, tako da od njih i nema neke vajde. Vetar i bumbari su glavni oprašivači. I naravno, ako dođe do pojave partenokarpije.
Dovoljno je imati 15-20% sorte oprašivača za dobro oprašivanje i oplodnju. Više treba voditi računa o načinima oprašivanja, tj kako će se oprašiti i da li će npr rutava buba da napravi haos prilikom cvetanja.
I različita su mišljenja o pravim oprašivačima za vilju. Po meni Boskova bočica i Santa Marija neprevaziđene. Vilja i SM sazrevaju približno u isto vreme, tako da je i zaštita dosta slična, te se sve može u jednom prohodu odraditi. Boskova bočica sazreva nešto kasnije od vilje, ali je po kvalitetu jako dobra sorta, iako zbog rđaste prevlake i nema neki izgled. Dakle, sorta/e oprašivač/i u svakom redu, svako 5-6 stablo!
 
Jeste spomenuo, nađite knjigu pa čitajte, uglavnom bolje je da ima više sorti tj da se dodaju oprašivači, hteo sam samo da iskoristim slike da ilustrujem prepisku :osmeh:
 
Tako je Vocar, u pravu je rosuljac, to se vidi i sa ovih slika koje sam okačio, ima samo jedna gde su oprašivači razbacani, ali tu se možda misli ako su sorte slične po vremenu cvetanja, sazrevanju i ostalo :ppozdrav:
 
Купио сам засад 1 кј крушака. Не знам која је сорта/е. :sta: Сваки савет је добро дошао!
 
Santa Marija :osmeh: Šalim se, otkud mi da znamo, najbolje da primetiš datum kad procveta i da slikaš plod, kako ceo tako i presečen na pola i da nam preneseš utiske dal je tvrda, meka, sočna, suva...ili da pitaš prodavca zasada :osmeh:
 
За почетак да ли се све орезују по истом принципу? Која заштита се не сме прескочити без обзира на сорту? Од продавца не могу да сазнам јер му је то банка продала за дуг.
 
Način orezivanja zavisi od krune. Daj neku sliku da vidimo koja je kruna formirana.

Što se zaštite tiče, svo voće se u februaru prska plavim prskanjem, imaš temu o tome, za dalje nek to odgovore iskusniji kruškari :ppozdrav:
 
Nazad
Vrh