Herbicidi u kukuruzu

Još zaboravih reći da sam jako rano spremio zemlju, pa je prilikom setve (krajem aprila) već bilo jako mnogo niklog korova, te sam korove častio sa po 5 lit/ha totala Bingo.
 
Vidim da hvalite ultra hibride. Posto kukuruz skidam u zrnu, zanima me koji je najmanje FAO grupe ultra hibrid i koje semenske kuce?
 
Jeli neko koristio ultra hibride (i išao focusom) a da ima parcelu koja je inače jako zakorovljena sijerkom (iz rizoma)?

ja sam imao :osmeh: i čini mi se da sam prvi koi je to probao u mom kraju a možda i prvi na forumu a kako stvari stoje sada ima još članova koi su ih sejali pa svi mogu da kažu kakva su im iskustva a ja sam prezadovoljan
 
Jako sam zadovoljan sa ZP 684 ultra, barem na osnovu dosadašnjeg izgleda. Njiva je potpuno očišćena od divljeg sirka a konačan rod će se tek videti.
 
Ja sam prvi put sejao Zp684 ultra ove godine na 9kj prezadovoljan, parcela od 7.5 kj uzeto u zakup bila puna sirka a nisam mogao da posejem suncokret jer je bio suncokret prosle godine i raspicim ultra, extra...
 
Jeli neko koristio ultra hibride (i išao focusom) a da ima parcelu koja je inače jako zakorovljena sijerkom (iz rizoma)?

Ove god sam po prvi put koristio seme Zp 684 Ultra po preporuci Pidikanca mog druga jos od 1999 god. i mogu reci da sam jako zadovoljan ucinkom. U pitanju su 2 parcele koje su jako bile zakorovljene sirkom. Ja sam koristio dozu u split aplikaciji da bi sigurniji bio, prvi tretman 0.65 l po kj i drugi 0.4 l. Uspeh za peticu.
 
Мене управо та искуства и интересују - годинама сам торио њиве говеђим стајњаком који је сваке године имао све више семена сирка (јер сам скидао силажу са доста сирка) и тако затворио зачарани круг урнисања њива. Сада ми је највећи проблем јер старог семена има и даље много , прскам њиве до 7-9 листа када то дозвољавају хербициди, али можете само да ми не верујете да и поред тога изађе сирак као четка и што је најгоре опет стигне да да семе до јесени, па догодине опет иста прича и опет иста унапред изгубљена битка.
Највећи зез је прскањем стрњика тоталом - до 7-8 листа нема божје травчице, а кад је кукуруз 10-12 листова, а физишки бих могао да уђем трактрорм у њега немам препарат којим би га прскао, а сирак се само смеје испод кукуруза. Најесен опет ме срамота да кажем да је то моја њива...

Каква су искуства са Calistom?
 
Delimično rešenje za tebe jeste zagrtanje kukuruza u fazi kad jedva možeš ući traktorom, jer ćeš tada sav klijanac sirka uništiti.

Ove godine sam primenio sistem tri prskanja:
1. Rano spremiš zemlju, tako da prilikom setve krajem aprila bude dosta niklog sirka.
2. Odmah nakon setve poprskaš totalom.
3. Prskaš Motivelom+Dikamba kada je kukuruz u fazi 5 listova, jer tada već ima novoniklog sirka.
4. Prskaš Fokusom kada se jedva može ući sa traktorom u kukuruze, dakle negde na 9-10 listu.

Ovakav sistem bi trebao nakon dve-tri godine da potpuno očisti njivu od sirka.
 
ja sam prve godine prskao samo sa fokusom a ove godine fokus + calisto možda jeste skuplje ali nerazmišljaš u kojoj je fazi razvoja kukuruz samo pratiš travu i prskaš u pravom momentu to važi i za fokus i za calisto ako se prska sa aratom onda se mora paziti ali ovako to je dobitna kombinacija 10+ samo što se ne sme mešati fokus sa calistom nego se prska odvojeno danas jednim sutra drugim i njiva bude čista kao suza iako su me neni ljudi sa foruma napadali tobože ultra hibridi su genetski modifikovani sada se to stišalo jer su shvatili da to nije tačno i da je ultra hibrid otporan samo na cikloksidim koi ubija sirak na mrtvo a sam kukuruz je podložan svim bolestima i živuljkama kao i svi drugi hibridi ja sam prezadovoljan i preporučujem ga svima koi bi sejali kukuruz na njivama gde ima sirka a ne žele da seju zito ili neku drugu kulturu
 
@ivanm,

Nisi jedini. I mene sirak unistava na jednoj njivi. Isao sam dva puta, i to drugi put sa punom dozom Calysta i sirka koliko oces. Sad cu psenicu, pa cu valjda da ga smanjim.
 
Ako imate problem sa divljim sirkom , onda razmišljajte malo ranije. Pre kukuruza ide soja prskana od sirka malo jačom dozom i nema dogodine problema sa sirkom iz rizoma u kukuruzu. A sirak iz semena u kukuruzu rešavajte prskanjem na suvo, recimo acetohlor je jako dobar za sirak iz semena. Ovako praktikujem i nema problema sa sirkom u kukuruzu.
 
@marko22

Kalisto neće rešiti problem sirka, jer nije ni predviđen za to nego za širokolisne korove.
 
Nazad
Vrh