Pneumatske sejalice za kukuruz

Pošto sam prošle godine fest na.eb'o zbog prepunjavanja baterija, za ovu sezonu kupljeni češljevi.Komad je 450 dindži a snimak je tu da se vidi procedura montaže pošto smo diskutovali o tome ali niko nije znao gde se tačno i kako montiraju.
Maticu cemu taj cesalj sluzi?kod mene to nema,a sejacica radi odlicno.
 
Može da se ugradi veća donja remenica i time povećaju obrtaji turbine pa će vakum biti jači.Kod mene je taj sistem pošto je sejalica bila 12-redna pa ako se pretera sa obrtajima kardana spljošti razvodne cevi, pravi džumbus sa semenom...mora da se vodi računa i skoro na ler gasu seje.
Moja je isto 8/12,ali nikada nisam imao problem sa crevima,a radio sam sa mtz u zavisnosti od uslova od 1500 do 2000 obrtaja motora.
 
Moja je sa 4 reda. Tri godine stara... Dve sekcije su ok I dobro seju, ali kod druge dve ponekad vidim prazno mesto na ploci. Ploce su 22 rupe, 4.5mm. Vozimo je sa rakovicom 65. Imam utisak da mora pun gas da bi to islo kako treba
Najgora kombinacija. Spor kardan na Rakovici (540 obrtaja kardana postiže na oko 2000 obrtaja motora) i male rupe na pločama (probuši ih na minimum 5,2 a ne smeta ni 5,5mm). Još ako je vreća semena (25,000) teža od 6-7kg eto zašto imaš praznih mesta. Doduše nisi nam napisao da li su skidači jednako podešeni, i oni mogu biti uzročnik. Mada za 4,5mm rupe skidači ni ne trebaju. Nema šanse da uhvati dva zrna.
 
Ja sam na Agriji stavi veću donju remenicu baš zbog kardana od Rakovice. Nemam problema da neće da ponese zrno, ali primećujem da jedna baterija ima za nijansu veći sklop. Kad god stanem ne vidim duplo zrno na toj ploči ali ipak ta baterija najpre potroši seme i posle kad nikne primeti se da je gušći sklop. Skidač podešavam kao i ostale, individualno, i na ostalim baterijama radi radnju a na ovoj ne. Ne znam u čemu je fora...
 
Sećam se da si pisao da ima dve tri vrste remenica, za onu super veliku treba seći nosač turbine ako se dobro sećam, e jedino se ne sećam gde si kupio... Imaš kontakt od tih koji proizvode remenice?
 
@srdjan7 U setvi suncokreta hoće da prepunjava setveni aparat i onda dobiješ raspored kao da je sejano žitnom sejalicom.Prošle godine su me tako zezale 4 baterije od mogućih 6.Nisam išao brzo, do 6,5 km/h maks.i opet mi se to desilo pa sam rešio da montiram češljeve kada ih već nude kao rešenje.
Ne usisa creva nego onu plastičnu debelu razvodnu cev koja ide od turbine i na koju se kače creva od baterija, bude kao palačinka. :D Takođe hoće da nosi više zrna na ploči bez obzira na podešenost skidača pa bude preterano gust sklop, doduše prošle godine u kukuruzu je bilo top jer je bilo kiše ali ne bih više eksperientisao na taj način.
 
Jednako podeseni skidaci... Sve isto... Od prvog dana tako laze... Probacu te druge ploce. I probacu sa drugim traktorom na 1000obrtaja
 
Ih, gvožđe pa da me ne interesuje. Šalji! 👍🙂
Možda je zbog zuba vremena popustilo. Sunce, klinac palac.... Šta znam, meni deluje da je jaka.
Ne znam da li smem. Ako se slučajno pati sa povišenim pritiskom, da ga ne potsećam.... 😁
 
@dukej kad budes otvarao donja i gornja kucista dobro pogledaj konusno- tanjiraste i uporedi zupcanike sa ostalima, prebroj zube moguce da ta baterija ima drugaciju kombinaciju pa brze okrece plocu.. Prvo najlkse sto mozes i proveriti tako sto flomasterom obelez sve ploce tackom na isto vidno mesto, okrenes tocak 10 20 krugova pa vidis dal se opet gadjaju tacke
 
Jel pravio neko neki sistem da iza nodetke (u mom slučaju Agija) može da vuče malu prikolicu (tipa autoprikolica ili manji špedider). Imam problem, nemam nikog ko zna da tera traktor da mi vuče seme soje, a imam pravljenu autoprikolicu kojoj je ruda prilagođena (visina) za kačenje na traktorsku poteznicu, i koja može da nosi sigurno oko 700 kg semena. Tako bih mogao da se selim s' njive na njivu sa samo jednim traktorom u setvi soje... Najviše bi mi odgovarala kakva slika a može i ideja kako bi to bilo izvodljivo. Sejalicu nosi Rakovica 65...
 
Jednako podeseni skidaci... Sve isto... Od prvog dana tako laze... Probacu te druge ploce. I probacu sa drugim traktorom na 1000obrtaja
Nemoj na 1000 obrtaja kardana da se turbina ne raspadne. Za početak probuši rupe na postojećim pločama (i ja sam se tako patio u početku sa 4,5 pa posle probušio na 5,2) i videćeš, bićeš zadovoljan. Rokni odmah na 5,5 a možeš i na 6mm s obzirom da je Rakovica u pitanju. A ako budeš uzimao još jedne ploče za kukuruz onda neka te budu 5,5mm a broj rupa kako hoćeš. Sa 27 rupa ne možeš ređe od 24cm sejati čisto da znaš.
 
Jel pravio neko neki sistem da iza nodetke (u mom slučaju Agija) može da vuče malu prikolicu (tipa autoprikolica ili manji špedider).
O ovome sam i ja razmišljao (kao da je neko kačio slike daaavno, davno), ali nisam ništa smislio. Pre bih nekako na prednjicu da nakačim neku kutiju pa da tako iznesem seme (soju ne sejem), ujedno da mi bude teg... Ali ni to nisam realizovao, a dobro bi mi došlo jer mi rakovica bez kabine.
 
Ja nemam donju poteznicu na Rakovici, originalnu sam preradio da izbegnem onaj polukrug na koji sam iskrivio kardan...
 
Teško bez donje poteznice ,ja sam godinama vukao prikolice na donjoj poteznici R65 .
A nije mi jasno kako ti se iskrivio kardan tamo,imaš da podešavaš visinu spusti je za rupu niže ili okreni naopako.
 
Dukej, ne znam kako ti sad izgleda poteznica... ali da napraviš još jednu poteznicu za dole? Na postojeće šarafe, npr na donje i jedne iznad donjih?
Srđane, meni je poteznica na rakovici uvek dole okrenuta, a rudu smaknem u stranu zbog kardana, i mogao bih tako nešto napraviti samo moram prvo da vidim koliko visoko podiže hidraulika jer baterije su mi uvek u radnom položaju. Nikad ih ne dižem u transportni, teške u .ičku materinu.
 
Nazad
Vrh