Akumulatori

Bez opterećenja ništa ne govori taj izmereni napon. Upali sva svetla pa onda izmeri napon! 99,9% je gotov akumulator
 
Grunt probaj upaliti kombajn sa drugim nekim akumulatorom što imaš po vozilima, oa ćeš odma znati jel on ili alnaser
 
Meni kada je akumulator riknuo spojio sam preko kablova sa traktorom i upalio je kao mina, isto po 180ah i na kombajnu i traktoru.
 
Meni kad je zmaj 142 mumlao na 12v a biksne su bile u pitanju, na 24v nije pravio pitanje dal hoce ili nece. Upalio par puta tako dok je bila guzva pa ga onda skinuo i odneo kod majstora i on kaze bile su biksne u pitanju.
 
A kad mi je dopizdelo da se patim sa tim fabrickim anlaserom kupio pre nekoliko godina onaj brzi Češki anlaser i zaboravio na NEpaljenje, nece kad je vruc, nece kad je ‘ladan, te ovo te ono. Na starom anlaseru, te crknu glavni namotaji te pomocni, četkice, biksne, jednom i probio na masu… a kombajn jednom ugasim na njivi i spustim heder (kukuruzni bio bas tad zakacen) i muke božije
 
Što razbijaš glavu,ako nemaš pozajmi od nekog instrument sa amper kleštima i sve će da bude jasno,dal je anlaser ili je akumulator.
 
Koliko je star taj akumulator ?
Možeš možda na još neko vreme da ga probudiš, punjenjem kontrolisanim punjačem, sa 1A na 14,8V, i tako ga ostaviš 48 sati, ali taj akumulator je kaput.
 
Kod.mene.oni najeftiniji ruski Mustang dva komada u rusu trajali punih 8 god nema tu pravila ,zamenjeni su opet istim I ne menjam firmu
 
Ја купујем најјефтиније што може да се нађе на тржишту од акумулатора...Јер увек је крива маса,анласер,зима,лето,лед лампе итд итд што се тиче гаранције.
 
Kod nas su na Rusu prvi akomulatori trajali 17 godina. Posle toga je ubačena Optima i Ćao. Zaboraviš na akomulator. Jeste da košta ali vredi svaki dinar.
 
Nazad
Vrh