Pneumatske sejalice za kukuruz

Jedno pitanje za iskusne sejace. Imam cetvoro-rednu OLT sejalicu i stavio sam joj nove raonike. Stelovao dubinu za kukuruz na 7 i cudno mi je da ta skala i ne funkcionise kao pre sa starima jer baterija ide duboko a tockovi sto nagaze idu mi u vazduh. Stego ja te leptire malo na tom srafu na bateriji ali nisam bas puno dostigo sa time. Rece mi jedan da secem raonike ali se razmisljam sto sam ih uopste i stavio kad bi trebao seci. kako stelovati dubinu ljudi ako moze pomoc?
 
Ja sam na mojoj stelovao dubinu tako sto je spustim na beton i vidim koliko su cm tockovi u vazduhu, i toliko bi duboko trebalo da seje, a te brojeve nikad nisam gledao
 
Malo prije stigle ploce za kukuruz i soju, narucio sam i ulagace( kod mene su 3.5cm, pa sam odlucio da kupim nove)
slike.php
[/URL][/IMG]. Hvala clanu dukej za informaciju o prodavnici, i clanu Becarr94 koji mi je izmjerio visinu novog ulagaca. Jos jedno pitanje, moze li neko da mi kaze koja kombinacija zubcanika izbacuje koliko djubriva?
 
Beterije moraju da se nose na tockovima, spusti ih dole i ne gledaj tu skalu , topling nema sta da se pipa , sejalica se dovede u horizontalan polozaj i to je to nema vise diranja.Spusti neka se nosi na tockovima pa meri dubinu na koju je posejala.Ako ti je duboko spusti tockove jos ako je plitko podigni .Te skale nemaju veze sa mozgom.Kad je mekana zemlja baterije vise upadaju pa to nije tacno , kad je nekad tvrdo jako cela baterija ce se nositi na raoniku a tockovi ce ti biti u vazduhu( obicno situacija kad lezi voda na njivi pa spekne)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Same cini mi se da imamo iste sejalice sa depozitorima za djubrivo,ako ti je prenos preko zubcanika uslikacu semu za vestak danas i postaviti ovde na forum.Ove godine sam se ponovio sa sejalicom al nikako da okinem koju fotku i postavim.Imam jedno pitanje,dali smeta da vratanca budu stalno otvorenau toku rada na baterijama,kad se okrecem na uvratinama caletu je lakse da baci pogled na setvene ploce i vidi jel sve u redu,u pitanju je sejalica nodet.
 
  • Like
Reagovanja: KTM
Meni čovek došao da seje i kad sam ga pitao koliko može da baci djubreta on mi odgovorio koliko ja hoću. I onda uzeo da šteluje prema tabeli na sejalici. Ja mu kažem bacam Zorkinu ureu (čija god bila upakovana) i planiram 100 kg/ha.. U toku sejanja pogledamo i vidimo da to ne ide baš kako treba. On mi kaže da je to zbog toga što je to đubre lošeg kvaliteta. Na kraju mi je ostalo đubriva od planiranih 250 ostalo 170kg. I ja ga pitam što je tako on kaže da neće đubrad da se mešaju. Dakle ostalo mu od drugih i AN-a i mešanog i naravno nije oprao. Kaže gde da se opere na njivi kad nema vode. A kod mene je mogao da opere i sve bi se osušilo dok stigne kući jer ima oko 10 km da se vozi, ali nije jer žuri da uradi drugom uslugu. Dakle važnije su pare nego da li ti to dobro uradiš.
 
Ja se licno nikad vise ne bih vratio na rasipac za djubrivo iz vise razloga.Klasicnim rasipacem je jako tesko pogoditi uvek idealno rastojanje da se vestak ne poklapa,zatim treba ti jos jedan traktor da bi vukao vestak za tobom pa u setvi opet i td...Jednostavno logisticki mi je mnogo lakse i brze se uradi kad imas manje operacija na njivi.Probao sam i bacati u jesen NPK pa zaorati i u prolece rasipacem i nisam video neke razlike bar na mom tipu zemljista.Najbolje mi se pokazalo kad sam vestak bacao u redove pa zbog toga nisam ni zeleo da gledam sejalice bez depozitora.To sto neki ne vode racuna pa mesaju djubriva pa bude problema vise je do vlasnika masine.Inace sto se granulacije tice jeste da ima malo odstupanja al nije nista strasno uglavnom to bude 20-30 kg/ha i to se moze nadomestiti prema tabeli vrlo lako.Krupniji vestak ide sporije a sitniji malo vise po Ha.Kad se malo uhodas nije tesko proceniti.
 
Same cini mi se da imamo iste sejalice sa depozitorima za djubrivo,ako ti je prenos preko zubcanika uslikacu semu za vestak danas i postaviti ovde na forum.Ove godine sam se ponovio sa sejalicom al nikako da okinem koju fotku i postavim.Imam jedno pitanje,dali smeta da vratanca budu stalno otvorenau toku rada na baterijama,kad se okrecem na uvratinama caletu je lakse da baci pogled na setvene ploce i vidi jel sve u redu,u pitanju je sejalica nodet.
Smeju da budu otvorena, mi ih i ne zatvaramo.

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока
 
Bobo i ja se slazem sa Truya. Po meni je bolje u redove jer njemu dok je mali i male zile trebamu manje djubriva. Dakle ako bih to malo rasturio rasturivacem sta bi on pokupio. A vise mu treba kasnije kad je veci i tada uz spartanje dajem mnogo vecu kolicinu. Dakle treba sejac da ocisti sejalicu i nasteluje prema granulaciji djubriva i onda nece biti problema.
 
Zavisi koje,kan i urea se ne podnose istopi se sve unutra i napravi picvajz.Takode ako se izmesa kan i npk zna po malo da vlazi i lepi se za zidove nije strasno,al moze da zacepi neka creva ili sam izlaz iz depozitora.
 
I ja za svoj kukuruz bacam rasipacem, i dodam jos u sijacicu. Problem mi prestavlja usluga, kad dodjem sijati 0.2ha i treba da potrosim 50 ili 60kg djubriva. Danas sam uhvatio kombinaciju za 25 i 30kg po 0.1ha..
 
Nazad
Vrh