Plug - osnovna tema

Nije uopce problem. Imas u ovoj temi negdje slike kako sam ja to odradio od dva posavca na pomicnoj rami. Plug je radio fantasticno. 3x12" sam ugarao strnista s 539 po ravnom bez problema u 1. direktnoj. Sad je kod kolege koji ga vuce s 560 s s44 motorom u dubokom oranju i kaze da je prezadovoljan.

Gruberom sam svakako zadovoljniji nego s malim plugom.
 
Nije uopce problem. Imas u ovoj temi negdje slike kako sam ja to odradio od dva posavca na pomicnoj rami. Plug je radio fantasticno. 3x12" sam ugarao strnista s 539 po ravnom bez problema u 1. direktnoj. Sad je kod kolege koji ga vuce s 560 s s44 motorom u dubokom oranju i kaze da je prezadovoljan.

Gruberom sam svakako zadovoljniji nego s malim plugom.

Ja sam planirao vuci Zetorom.
Kod nas jedan vuce sa 558 posavaca naplravljenog na tri brazde. I to jesenje oranje.

Jel se treba nesto dodavati ili samo da srafi?
 
Ako uzmes dva IMT pluga (ili OLT s takvim ramom), samo sarafas jedan za drugi. Ako je rijec o manjim OLT plugovima na pomicnoj rami ili stari tip slavonca, kad sklopis jedan za drugi treca glava ce hvatati 2" vise od sredje. Zahvat prednje stimas u njivi pa prednja nije problem. Ja sam ovaj problem izbjegao tako sto sam prvi ram imao od Posavca koji je 12" a ram za trecu brazdu sam uzeo od PTO pluga ili nekog tako slicnog koji je imao zahvat 11" i tocno se poklopilo sve kako treba, sve tri glave na istom zahvatu i razmaku.

Jedino sto ces morati praviti ako od dva pluga sklapas jedan je upora od piramide do trece glave, drugo nista nije problematicno, pogotovo ako sklapas plugove sto imaju ram kao IMT to za sat vemena rasklopis i sklopis da se i ne umoris, ako je rijec o laganim, pomicnim ramovima, tu ce biti zajebancije zbog veceg zahvata trece glave u odnosu na drugu.
 
Posto imas problem sa kamenom, i posto ne postoji plug koji ne mozes da iskrivis, savet ti je da kupis plug koji se u praksi pokazao kao jak. Za tvoj traktor je pogodan plug (najbolji odnos cena/kvalitet) kockasti leopard od 14 coli tj 2x35cm. Ako kupujes raonike, ovde kod nas u Srbiji su se Hudjik raonici pokazali kao izuzetno jaki.
Svakako, poznati strani plugovi nikako ne moze da te iznevere obzirom da su od kvalitetnog celika. Obzirom da vozis starog mtz 52, zbog toga mi je na pamet pao ovaj kockasti leopard.
I ja sam prezadovoljan sa Hudjikovim samoostrecim raonicima. Nisam primetio da se brzo trose i veoma su zilavi. Pri punoj transportnoj brzini plug je pao na asfalt i od siline udarca poppucali srafovi sto drze raonik a raoniku nista osim sto se kljun malo olizao. Jedino sto im je cena sasvim pristojna i skuplja od konkurencije.
 
Бога ми каква је година има плугови да нам певају....

послато са gt-i9506 уз помоћ тапатока
 
Ja sam imao Hudjikove koje je neko pre mene iskrivio (dosli sa plugom 701) i bili su ispravljeni i sve je to ok ali je lilav materijal. Idi bolje u firmu Agrodivo i uzmi od Akpila, samo kazi da ti trebaju pretpluznjaci kao moji i nemas brige a cena je izmedju nase male privrede i originala.

a257xt.jpg

 
A je l' bi mogli neki pretplužnjaci od tih boljih plugova (i koji) da se nabudže na IMT plug (757) s' obzirom da su uglavnom sa ravnim nosačima (nemaju one krivine kao mala privreda za IMT)?

Ja ove jeseni treba da kupim dva pretplužnjaka za moj IMT 757 (ili 758 ukoliko naletim na neki), gledao sam i Plamen i Huđika i više bi mi se sviđalo da malo i više platim ali da budu kvalitetniji. Ne toliko u materijalu jer ja nemam mnogo da orem, već više u praktičnosti - jako mi se sviđa ovaj fazon podešavanja dubine rada pretplužnjaka (kao na slici u Bubuovom postu). Ove pretplužnjake za IMT iz male privrede je malo nezgodno na njivi sam štelovati ili skidati i vraćati nazad (npr. kod otvaranja brazde ili zatvaranja razora).
 
Problem je kod druge i svake naredne glave na plugu 757 posto je zaista potreban onaj krivi pretpluznjak sto nasa mala privreda pravi zato sto fizicki ne moze da se zavrne blize nosacu glave.
 
Nazad
Vrh